Objavljeno: 2.3.2008

Google tudi v zdravstvu

Google je razkril nekatere podrobnosti o novi spletni storitvi Google Health, s katero bodo lahko uporabniki na enem mestu hranili svoj zdravstvene podatke, naročali storitve in komunicirali z zdravniki. Projekt v družbi Google omenjajo že več časa, vendar doslej podrobnosti niso bile znane. Na novem blogu za Google Health pa si je mogoče zdaj prebrati nekaj podrobnosti in ogledati zaslonske slike nove storitve.

Cilj storitve Google Health je predvsem ta, da na enem mestu zbere podatke o zdravstvenem stanju posameznika, ki jih sicer zdaj hranijo različne ustanove. Google v ta namen sodeluje z različnimi zdravstvenimi ustanovami, za zdaj v ZDA, od katerih bodo lahko uporabniki uvozili podatke v elektronski obliki na svoje varovano spletno mesto Google Health. Na enem mestu bodo tako zbrani podatki o zdravstvenem stanju, predpisanih zdravilih, morebitnih alergijah in medicinskih posegih.

Storitev bo zanimiva še posebej za tiste uporabnike, ki pogosto potujejo oziroma živijo občasno na različnih koncih ZDA ali celo sveta. Ti morajo zdaj zdravstvene podatke v papirni obliki nositi s sabo. Google Health pa naj bi ta postopek močno poenostavil. Google na tem področju za zdaj tesno sodeluje s kliniko v Clevelandu, kjer je v pilotski projekt vključenih okoli 10.000 zdravstvenih upravičencev.

Sčasoma nameravajo razširiti seznam vključenih zdravstvenih ustanov in njihovih uporabnikov, pri temu pa zagotavljajo popolno varnost in zasebnost dostopa do podatkov. Postopke upravljanja s podatki nadzoruje poseben odbor, v katerem sodelujejo predstavniki zdravstvenih in drugih ustanov.

Google že zdaj omenja, da vidi na tem področju velik potencial in možnost širitve z dodatnimi storitvami, kamor sodijo naročanje, hramba diagnoz, elektronska komunikacija z zdravniki, pa tudi iskanje najboljše ponudbe oziroma prostih kapacitet na trgu zdravstvenih storitev. Google pa ni edini, ki se trudi prodreti na področje zdravstva, saj ima podobno iniciativo tudi Microsoft, kjer se storitev imenuje HealthVault.

http://googleblog.blogspot.com/2008/02/google-health-first-look.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji