Objavljeno: 27.2.2008

Ožičena telefonija menda (še) ni mrtva

Siemensov oddelek Home and Office Communication Devices (SHC) je pred kratkim praznoval 15-letnico svoje blagovne znamke Gigaset in v ta namen v angleškem Windsorju zbral novinarje iz cele Evrope.

Telefoni Gigaset so danes skoraj sinonim za brezžične digitalne telefone DECT, saj je Siemens z njimi prevzel prvo mesto skoraj takoj po uveljavitvi standarda, leta 1993. V teh letih so telefone nekajkrat nadgradili, tako z elektronsko tajnico kot z modeli, ki znajo pošiljati tudi sporočila SMS in nenazadnje celo MMS (če telefonski ponudnik to podpira). V zadnjem času se usmerjajo (tudi) v svet VoIP, kjer v naslednjih letih pričakujejo največjo rast tržišča. Tudi zaradi CAT-iq, naslednika standarda DECT, ki vsebuje tehnologijo HDSP (High Definition Sound Performance), s katero naj bi bil pogovor prek interneta enako kakovosten kot preko navadne žične povezave.

Glede na to, da se število stacionarnih telefonskih priključkov v razvitem svetu skoraj povsod zmanjšuje (čemur v največji meri botruje razširjenost mobilne telefonije), ne čudi, da bo tudi skupno tržišče stacionarne telefonije v naslednjih letih po Siemensovih raziskavah komaj kaj zraslo (če sploh, bi lahko dodali). Vseeno pa so zelo optimistični glede svojega tržnega deleža, ki nezadržno raste, predvsem na račun prehoda uporabnikov na rešitve DECT. Večina stacionarnih telefonov namreč še vedno temelji na analogni tehnologiji. Mimogrede, v Sloveniji je tržni delež blagovne znamke Gigaset med brezžičnimi telefoni 46% (celotno tržišče obsega 50.000 enot).

Dogodek je bil dobra priložnost tudi za pogovor s strokovnjaki podjetja. Po njihovih besedah tako telefonska industrija vztraja na standardu DECT (oz. CAT-iq) in ne prehaja na WiFi zato, ker je prenos zvoka prek slednjega veliko težje kakovostno realizirati. Tudi kombiniranih telefonov DECT/GSM bolj ali manj ni za pričakovati, saj v vseh letih, kar sta tehnologiji na tržišču, še ni bilo nobenega dobro izvedenega poskusa take povezave. Nove ideje, od katerih si veliko obetajo, so bolj v futurističnem dizajnu in uporabi okolju bolj prijaznih tehnologij. Tako smo npr. videli idejne makete telefonov, ki so v celoti pokriti s sončnimi celicami, prikazni zaslon pa je tipa OLED. Tak telefon je danes sicer mogoče izdelati, vendar ne za ceno nekaj deset evrov, kolikor stanejo povprečni telefoni.

In nenazadnje - Siemens se zaveda, da prihodnost temelji na povezljivosti vseh mogočih tehničnih naprav, ki jih imamo v domačem okolju. Povezljivosti računalnikov, video predvajalnikov, iPodov, igralnih konzol in še česa in seveda, telefonov. V ta namen tržijo izdelke, tudi širokopasovne, ki omogočajo tovrstno povezovanje.

Dogodek se je odvijal le lučaj stran od kraljičinega Windsorskega gradu.

Prisotni so bili novinarji iz cele Evrope.

Jedro Siemensove ponudbe Gigaset temelji na stacionarnih brezžičnih telefonih DECT.

Če ponudnik telefonije to podpira, lahko na stacionarnem telefonu uporabljamo tudi SMSe.

Ena izmed vizij prihodnosti - telefon s sočnimi celicami in zaslonom OLED.

Povezljivost se je dotaknila tudi Gigaseta - v kratkem bo na tržišču medijski strežnik, ki naj bi nadomestil osebni računalnik, ki ga danes uporabljamo v te namene.

gigaset.siemens.com

www.top-service.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji