Objavljeno: 3.3.2008

Microsoft in CeBIT 2008

Še pred uradno otvoritvijo sejma je svojo tiskovno konferenco pripravil tudi Microsoft. Ključni govorec je bil letos, po kar šestih letih odsotnosti s prireditve CeBIT, sam Steve Ballmer, CEO podjetja Microsoft.

Seveda je tudi Microsoft (moral) prikazati nekaj rešitev na področju »zelenega« računalništva (Green IT). Najbolj glasno so promovirali rešitev v sodelovanju z nemškim ponudnikom električne energije, podjetjem Yello Strom. Prikazali so koncept inteligentnega števca električne energije, ki je zmožen prikazovati porabo električne energije v gospodinjstvu v realnem času. Ti. »Sparzähler« števec temelji na platformi Windows CE, dodatna programska oprema pa omogoča pregled porabe v poljubnem časovnem intervalu. V Nemčiji trenutno poteka, po besedah predstavnikov podjetja Yello Strom, nadvse uspešen pilotski projekt, ki je pokazal tja do 10% zmanjšanje porabe električne energije v gospodinjstvih, opremljenih z inteligentnim števcem.

Druge novosti iz hiše Microsoft obsegajo predstavitev rešitve Silverlight Showcase, Microsoftove rešitve Web-TV v ločljivosti HD. Uporabniki Xbox 360 bodo veseli razširjenega in posodobljenega portala Xbox Live, ki sedaj, po smrti formata HD-DVD, omogoča uporabnikom, da si pretočijo film v ločljivosti HD na disk naprave Xbox in ga neomejeno gledajo 14 dni od dneva »izposoje«. Sam naziv »Live« pa, podobno kot na običajnih osebnih računalnikih, omogoča tudi takojšnje sporočanje prek sistema Live messenger, pa tudi prebiranje spletne pošte v sistemu Hotmail oz. Live Hotmail.

V sodelovanju z avtomobilskim koncerton Fiat Microsoft predstavlja koncept Blue&Me, ki je trenutno na voljo v »fičku« nove generacije - Fiat 500, kasneje pa tudi v drugih novih Fiatovih in Lanciinih vozilih. Tehnologija omogoča, da uporabnik prek povezave bluetooth poveže svoj (ustrezno zmogljiv in podprt) mobilnik z radijskim in navigacijskim sistemom avtomobila ter to povezavo nato uporablja za telefoniranje, predvajanje glasbe iz mobilnika in druge podobne opravke. Sam sistem Blue&Me pa omogoča tudi zapisovanje karakteristik uporabnikove vožnje, s čimer lahko s kasnejšo analizo na računalniku ugotovimo, kako lahko s spremembo načina vožnje ugodno prispevamo h manjši porabi goriva za pogon.

http://www.microsoft.com/germany/presseservice/pressemappe.mspx?id=532107

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji