• Mobitel uvaja četverček storitev

    Potem ko je četverček telekomunikacijskih storitev že lansko pomlad napovedal Tuš Telekom v sodelovanju s Tuš Mobilom (vendar napovedi zaenkrat še ni uresničil, saj je Tuš Mobil šele jeseni začel ponujati mobilno telefonijo), je ta teden objavil ponudbo četverček pod blagovno znamko M4 Telekomov Mobitel. Če pogledamo, gre v resnici za nadgradnjo SIOLovega paketa trojček, ki združuje širokopasovni internet, IP televizijo in IP telefonijo in Mobitelovo storitev mobilne telefonije GSM/UMTS. Za motivacijo uporabnikov je v četverček storitev dodanih 120 minut brezplačnih klicev v Telekomovo stacionarno omrežje in neomejeno brezplačnih klicev v SIOLovo IP omrežje.

    Objavljeno: 13.3.2008
  • Acer s HD prenosniki

    Acer je v ZDA predstavil novo družino prenosnikov Aspire Gemstone, ki je namenjena predvsem ljubiteljem video posnetkov v visoki ločljivosti. Novi prenosniki Aspire 8920 in 6920 imajo namreč vgrajene velike, 18,4 oziroma 16-palčne zaslone, optične enote Blu-ray in podporo za prostorski zvok Dolby Pro Logic 2.0. Večji model Aspire 8920 ima 18,4-palčni zaslon z polno ločljivostjo HD, torej 1920 x 1080 pik, medtem ko je drugi model "HD Ready", podpira ločljivost 1366 x 768 pik. Oba prenosnika temeljita na procesorjih Intel Core 2 Duo, operacijskem sistemu Windows Vista Home Premium, nudita pa tudi velike diske, tja do 320 GB na prenosnik. Za grafiko skrbi kartica Nvidia GeForce 9500M, ki ima 128 MB namenskega pomnilnika. Skladno z zasnovo prenosnikov oba premoreta video izhod HDMI. Posamezni modeli imajo lahko vgrajen tudi TV sprejemnik, ki v ZDA podpira tudi ogled TV programov v visoki ločljivosti. Cene se gibljejo v ZDA med 900 dolarji za manjši osnovni model Aspire 6920 in 2.000 dolarji za polno opremljen Aspire 8920.

    Objavljeno: 13.3.2008
  • YouTube se odpira

    Google je predstavil programski vmesnik in niz orodij, s katerimi bodo lahko razvijalci naredili lastne programe za pregledovanje video posnetkov in dostop do bogate knjižnice posnetkov YouTube. Predstavljena razvojna orodja močno izboljšujejo možnost povezovanja s servisom YouTube, kar je bilo doslej zelo omejeno. To še posebej velja za možnost vgradnje YouTube storitev v druge spletne strani, s čimer YouTube postaja pravzaprav univerzalni spletni servis za hrambo video posnetkov. Predstavniki podjetja že napovedujejo namenske video predvajalnike, kot tudi aplikacije specializirane za posamezno področje hrambe posnetkov. Korak, ki ga je ubral Google je podoben kot podobna poteza družbe Yahoo, ki je pred časom odprla dostop do storitev servisa Flickr.

    Objavljeno: 13.3.2008
  • Tiskanje sončnih celic

    Ameriško podjetje Konarka je uspešno prikazalo delovanje plastičnih folij s sončnimi celicami, ki so narejene preprosto s tiskanjem na posebnih brizgalnih tiskalnikih. S tem se obeta drastično zmanjšanje stroškov proizvodnje sončnih celic, odpirajo pa se nove možnosti rabe in vgradnje v predmete, kjer doslej raba sončnih celic ni bila praktična. Med drugim napovedujemo možnost vgradnje sončnih celic za proizvodnjo energije v male prenosne elektronske naprave, kot so predvajalniki MP3 in celo mobilni telefoni. Poleg tega ima Konarka v razvoju sončne celice, ki bi jih bilo mogoče vgrajevati v oblačila in prosojne sončne celice, ki bi jih lahko namestili na okna.

    Objavljeno: 13.3.2008
  • 2.600 strani na minuto

    Hewlett-Packard je prikazal prihodnost profesionalnega tiskanja v obliki novih tiskalniških sistemov Web Press, ki temeljijo na brizgalni tehnologiji in so namenjeni predvsem tiskarnam. Novi tiskalnik, ki temelji na vodnem sistemu tiskanja zmore natisniti kar tja do 2.600 strani A4 na minuto, pri čemer zmore tiskati tudi na papir širine do 76 cm. Sočasno so pri HPju prikazali tudi nov tip barvila, ki uporablja lateks kot snov s katero zagotavljajo trajnost izpisov. Pri HPju trdijo, da je novo barvilo odporno na vodo in sneg, zato je primerno za tiskanje plakatov. Pri HPju trdijo, da lahko tipičen izpis v zunanjosti ohrani svoj videz vsaj tri leta, pri napisih na javnih površinah v notranjosti pa tja do pet let. Kljub temu je kar 70% novega barvila voda, s čemer so pazili tudi na ekološko plat tiskanja. Pri HP-ju za zdaj nočejo potrditi, ali bo nova tiskalniška tehnologija, zlasti barvilo z lateksom, ugledalo pot tudi v tiskalnike za domačo rabo.

    Objavljeno: 12.3.2008
  • Google zaključil s prevzemom DoubleClicka

    Google je oznanil, da so tudi uradno zaključili s prevzemom družbe DoubleClick, za katero so odšteli 3,1 milijarde dolarjev. Posel je bil potrjen le nekaj ur za tem, ko so dobili dokončno zeleno luč s strani Evropske Komisije, kar bi lahko bila zadnje velika prepreka na poti. Že lani so podobno dovoljenje dobili s strani podobno dovoljenje s strani ameriške komisije FTC, tako da je DoubleClick zdaj postal del družine storitev družbe Google. Skupni nastop naj bi v kratkem potrdili tudi z najavo nekaterih novih storitev, vsebino katerih za zdaj še skrivajo pred javnostjo. Analitiki iz Wall Streeta menijo, da bo uspešen prevzem DoubleClicka zdaj spodbudil družbo Microsoft v nameri, da bi prevzeli podjetje Yahoo, s čemer bi si zagotovili boljši položaj proti mogočnemu tekmecu.

    Objavljeno: 12.3.2008
  • Cenejši Xboxi

    Microsoft se trudi spodbuditi prodajo igralne konzole Xbox 360, zato so v Evropi znižali cene za 18 do 28%, odvisno od modela. Osnovni model Xbox 360 Arcarde tako zdaj stane le še 200 evrov, medtem ko je za najzmogljivejši Xbox 360 Elite potrebno odšteti 370 evrov, 80 manj kot doslej. To je že druga pocenitev igralne konzole v letu dni, poznavalci pa trdijo, da so se pri Microsoftu za korak odločili v pričakovanju na novi polet Sonyeve konzole Playstation 3, za katero napovedujejo cel niz dolgo pričakovanih iger, prav tako pa Sony namerava kapitalizirati svoj uspeh v boju med zapisoma Blu-ray in HD DVD. Pri Microsoftu so medtem tudi že potrdili, da razmišljajo o temu, da bi za konzolo ponudili dodatno enoto Blu-ray, po vzoru dosedanjega dodatka HD-DVD, ki pa so ga umaknili iz prodaje.

    Objavljeno: 12.3.2008
  • 2007 uspešno leto za Mobitel

    V družbi Mobitel so objavili poslovne rezultate za minulo leto, v kateri je vodilni slovenski mobilni operater zabeležil 18-odstotno rast dobička. Skupno so tako ustvarili 434,47 milijona evrov prihodkov ter dobiček iz poslovanja (EBIT) v višini 78,982 milijona evrov. Dobre rezultate so zabeležili zlasti zaradi uvedbe vrste storitveno-tehnoloških novosti, pri čemer je tudi pomembno, da se v večini primerov ohranili zaupanje svojih dosedanjih uporabnikov.

    Objavljeno: 11.3.2008
  • Poenoteno sporočanje za Linux

    Mlado podjetje Unison je predstavilo programski paket za Linux, ki v enem izdelku združuje domala vse vidike elektronskega komuniciranja. Program Unison združuje funkcije internetne telefonije, elektronske pošte in trenutnega sporočanja. K temu je potrebno dodati še koledar, beležnico in imenik uporabnikov, vse skupaj pa so povezali s funkcijo prisotnosti (presence), ki podaja natančen podatek, kateri način komunikacije s sogovornikom je v določenem trenutku najbolj primeren.

    Objavljeno: 11.3.2008
  • IBM brez Microsofta v vzhodni Evropi

    IBM bo skupaj s partnerji na izbranih trgih vzhodne Evrope ponudil osebne računalnike, ki bodo temeljili pretežno na odprti kodi in IBM-ovih programih ter ne bodo vsebovali Microsoftovih izdelkov. Skupaj z dvema integratorjema, družbama VDEL iz Dunaja in LX Polska iz Varšave, so tako pripravili referenčno platformo imenovano Open Referent, v kateri bodo operacijski sistem Red Hat Enterprise Linux Dekstop ter paketi Lotus Notes, Lotus Sametime in pisarniški paket Lotus Symphony. Programska oprema bo nameščena na osebne računalnike lokalnih proizvajalcev, ki bodo najverjetneje od države do države različni.

    Objavljeno: 11.3.2008
  • BlackBerry z drsno tipkovnico?

    Vse kaže, da podjetje Research In Motion razmišlja o novi generaciji pametnih telefonov BlackBerry, ki bo imela podobno kot nekateri tekmeci drsno tipkovnico, precej večjo od dosedanjih modelov. BlackBerry je znan po temu, da je prvi začel v svoje izdelke vgrajevati alfanumerično tipkovnico fiksno postavljeno pod zaslon. Kljub drobnim tipkam so uporabniki dobro sprejeli zamisel, zlasti zaradi lažjega pisanja elektronskih sporočil. Tekmeci so kmalu odgovorili s še večjimi tipkovnicami, ki jih lahko zložimo pod telefon, kadar jih ne rabimo. Nedavno objavljeni patent vložen pri ustrezni ameriški agenciji daje misliti, da je RIM zdaj to zamisel sprejel, vendar namerava na tem področju narediti korak naprej. Nekateri trdijo, da bo združil v eni napravi telefon, ki bo imel podobne lastnosti kot Apple iPhone s priznanimi lastnostmi dela z elektronsko pošto, po katerih je BlackBerry znan.

    Objavljeno: 10.3.2008
  • 0,5 TB za prenosnike

    Samsung je na sejmu CeBIT predstavil prvi 2,5-palčni disk za prenosne računalnike, ki zmore hraniti 500 GB podatkov. Disk z imenom Spinpoint M6 je sestavljen iz treh plošč, od katerih vsaka na dveh površinah hrani 167 GB podatkov, celota pa meri v višino manj kot centimeter. Disk se vrti s hitrostjo 5.400 vrtljajev na minuto, vsebuje 8 MB velik predpomnilnik ter vmesnik SATA II s hitrostjo prenosa podatkov 3 Gb/s.

    Objavljeno: 10.3.2008
  • Na pomolu je GeForce 9800

    Čeprav podjetje Nvidia nov paradni izdelek na področju grafični kartic še ni uradno prikazalo, so nekateri partnerji na sejmu CeBIT že kazali prototipe kartic zasnovanih na procesorjih GeForce 9800 GX2. Gre za dolgo pričakovanega naslednika sedanje družine kartice GeForce 8800, ki bo po vsej verjetnosti zasedel prestol na področju grafike. Podjetja, kot so Albatron, Galaxy Technology in Inno Vision so tako prikazala referenčne kartice, ki bodo vsebovale po dva procesorja G92 narejena v 65-nm arhitekturi. Po neuradnih podatkih je govora o 1625 senčilnikih in vodilom do pomnilnika GDDR3, ki deluje s taktom 2 GHz. Vsak procesor ima 128 pretočnih procesorjev, kartica ima 1 GB pomnilnika s prepustnostjo 128 GB/s, s čimer je sposobna zapolniti 76,8 milijard senčenih pik na sekundo. Kartica bo seveda podpirala tehnologije PureVideo HD, PCI Express 2.0 in DirectX 10.1, ponujala pa bo dva izhoda DVI in dodatni izhod HDMI. Komur to ne bo dovolj, bo Nvidia omogočala povezavo kartic prek vodila SLI.

    Objavljeno: 10.3.2008
  • OpenOffice.org z novo licenco

    Odprtokodna pisarniška zbirka OpenOffice.org,ki velja za najbolj priljubljeno alternativo Microsofotvemu Officu, bo tekom letošnjega leta na voljo kot različica 3.0 beta.

    Objavljeno: 9.3.2008
  • Java prihaja na iPhone

    Kmalu zatem ko je Apple predstavil paket orodij za razvoj aplikacij za iPhone se ga je podrobno lotil Sun in že napovedal, da bo junija ponudil javansko izvajalno okolje za Applov telefon.

    Objavljeno: 9.3.2008
  • Prism kot razširitev za Firefox

    Mozilla Labs od lanskega leta razvija programsko opremo Prism, ki omogoča uporabo internetnih aplikacij, kot sta npr. Gmail in Facebook, neposredno v okolju operacijskega sistema.

    Objavljeno: 8.3.2008
  • Microsoft že v dogovorih za Blu-ray

    Potem ko je Sony v boju za optične nosilce prihodnje generacije premagal Toshibo, so se odprla številna vprašanja, med drugim kako bodo ravnali podporniki zapisa HD DVD.

    Objavljeno: 8.3.2008
  • Office Live Workspace javno dostopen

    Microsoft je v brezplačno uporabo ponudil jeseni napovedano spletno pisarniško zbirko Office Live Workspace, ki omogoča sočasno skupinsko delo in shranjevanje pisarniških dokumentov.

    Objavljeno: 7.3.2008
  • iPhone SDK je tu

    Apple je na svojem domovanju v Cupertinu priredil dogodek iPhone Software Roadmap, na katerem je Steve Jobs s sodelavci predstavil številne programske novosti za iPhone.

    Objavljeno: 7.3.2008
  • 3. tekmovanje IJS v znanju računalništva

    29. marca bo potekalo tretje tekmovanje IJS v znanju računalništva za srednješolce z bogatimi nagradami za najboljše mlade programerje (lanskoletne nagrade si lahko ogledate na tej povezavi).

    Objavljeno: 6.3.2008
  • Najboljši na CeBitu po izboru revije Chip

    Kot vsako leto je tudi letos revija Chip izbrala najboljše izdelke na sejmu CeBit. Letos revija praznuje 30-letnico, zato so prireditev zastavili nekoliko bolj slavnostno. Zanimanje novinarjev in strokovne javnosti je bilo ogromno, tako da je precej radovednežev ostalo pred vrati, saj niso mogli v nabito polno dvorano. Prva nemška revija s področja računalništva je svojo pot pričela z naklado 50.000 izvodov, danes pa ima vsaka nemška številka 400.000 izvodov. Bralcev revije je več kot štiri milijone in pol, saj se prodaja tudi v lokalnih različicah v 16 državah po celem svetu.

    Objavljeno: 6.3.2008
  • IE8 in SL2 Beta

    Microsoft je ob odprtju konference MIX 08 za spletne razvijalce in oblikovalce predstavil razvojni različici brskalnika Internet Explorer 8 in spletne tehnologije Silverlight 2.

    Objavljeno: 6.3.2008
  • Novellu gre vse bolje

    Nemški Novell je na sejmu Cebit predstavil dobre poslovne rezultate preteklega leta, kjer so na vseh področjih izboljšali poslovanje. V zadnjem tednu so tudi objavili dve novici o poslovnih nakupih. Prvo je kanadsko podjetje PlateSpin, ki se ukvarja z virtualizacijo, drugo pa ameriški SiteScape, ki ponuja spletne rešitve za kolaboracijo in sodelovanje velikih delovnih skupin.

    Objavljeno: 5.3.2008
  • Olympus predstavil trenutno najmanjši D-SLR na svetu

    Olympus je, nekoliko proti pričakovanjem, na CeBIT-u predstavil aparat, ki trenutno nosi (neslavno) krono najbolj kompaktnega aparata D-SLR na svetu.

    Objavljeno: 5.3.2008
  • Brezžična omrežja brez presenečenj

    Omrežja Wi-Fi so danes praktično povsod okoli nas. Največja koncentracija omrežij na sejmu CeBIT pa je zagotovo v hali 12, kjer se predstavljajo vsi vidnejši izdelovalci takšnih in drugačnih brezžičnih omrežnih naprav.

    Objavljeno: 5.3.2008
  • Meizujeve težave z nemško policijo

    Kitajsko podjetje Meizu, ki je zadnje čase znano predvsem po kopiji Applovega iPhone-a, je danes na sejmu Cebit dobilo obisk s strani nemške policije. Razlog je seveda prevelika podobnost med njihovim pametnim telefonom, imenovanim MiniOne (ponekod M8), in iPhone-om. Policisti so zasegli vso opremo, kataloge in promocijski material, štant pa je trenutno zaprt. Bojda je še nekaj drugih podjetji pod drobnogledom policije, več pa bodo sporočili v četrtek na tiskovni konferenci.

    Objavljeno: 5.3.2008
  • Singularity z odprto kodo

    Microsoft je na tradicionalnem srečanju TechFest v domačem Redmondu oznanil odprtje kode projekta Singularity, ki je zdaj na voljo za prenos iz Microsoftovega spletišča Codeplex.

    Objavljeno: 5.3.2008
  • Najdi.si BSM Brand Search Monitor

    Najdi.si je predstavil analitično orodje BSM Brand Search Monitor, ki je namenjeno pregledu pogostosti iskanj blagovnih znamk s spletnim iskalnikom Najdi.si.

    Objavljeno: 5.3.2008
  • Tudi AMD z novim procesorjem in naborom

    Edini resni Intelov konkurent na trgu mikroprocesorjev za osebne računalnike, AMD, seveda ni ostal dolžan prej omenjenemu velikanu. Na sejmu je predstavil nove najzmogljivejše več-jedrne procesorje Phenom, pa tudi nov vezni nabor.

    Objavljeno: 4.3.2008
  • Garmin pri petih palcih

    Na sejmu Cebit je ameriški Garmin pokazal kar nekaj novih naprav, najzanimivejša pa je res nova zastavonoša, model Nuvi 5000. Gre za cestni navigator, katerega zaslon ima diagonalo 5,2 palca. Nanj lahko priključimo tudi zunanjo video kamero ali DVD enoto, vsebuje pa že mp3 predvajalnik, s radijskim oddajnikom pa lahko glasbo poslušamo kar preko avto radija. Naprava pride v Evropo v drugi četrtini letošnjega leta, cena pa naj bi bila okoli 500 angleški funtov.

    Objavljeno: 4.3.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji