Objavljeno: 4.3.2008

Intel Atom in Centrino 2

Prvi uradni dan prireditve CeBIT je Intel predstavil novosti v svojem programu mobilnih procesorjev, osvežitve pa je bila deležna tudi platforma Centrino.

Predstavili so povsem novo družino procesorjev, imenovano Atom. Delovna frekvenca novega procesorja je do 1,8 GHz. Namenjeni so manj zmogljivim računalnikom, ki so jih poimenovali kar »nettops«, kar bi lahko prevedli kot nekakšen namizni spletni računalnik, ter »netbooks« za majhne in nekaj manj zmogljive prenosne računalnike, računalnike UMPC in druge podobne naprave. Manjša zmogljivost se odraža predvsem v manjši porabi energije. Klasični mobilni Centrino procesorji imajo namreč deklarirano porabo (TDP) okoli 35 W, medtem ko novi mobilni Atom procesor porabi vsega 2,5 W električne energije. Intel pričakuje, da bodo novi Atomi poganjali male in lahke naprave UMPC ter prenosnike, kot je EEE PC.

Prenovljena je bila tudi platforma Centrino, ki se je prelevila v Centrino 2 v dveh različicah: tista z tehnologijo vPro ter brez nje. V navezi z novimi mobilnimi procesorji v 45-nm tehnologiji (Core2Duo družine T9x00) prestavlja trenutno najzmogljivejšo kombinacijo za uporabnike, ki zahtevajo brezkompromisno hitrost tudi na poti.

Seveda niso pozabili niti na opevani Green IT, kjer so se hvalili z zmanjšanjem moči in energijsko bolj učinkovitimi procesorji Xeon v 45-nm tehnologiji izdelave, ki poganjanjo strežniške sisteme.

www.intel.com/pressroom

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji