Objavljeno: 4.1.2008

Lenovo IdeaPad

Podjetje Lenovo je predstavilo povsem novo družino prenosnih računalnikov s skupnim imenom IdeaPad, s katerimi cilja predvsem na ljubitelje iger in domačo uporabo. Na začetku bodo v ponudbi trije modeli s precej različnimi lastnostmi, kasneje pa naj bi se pridružili tudi drugi izdelki za domačo rabo. Prenosnika IdeaPad Y710 in IdeaPad Y510 sta namenjena pretežno ljubiteljem iger in večpredstavnosti, prinašata pa cel kup posebnosti glede na dosedanjo ponudbo na trgu. IdeaPad Y710 ima tako ob tipkovnici drsnik, s katerim lahko uporabnik "navija" procesor, kadar želi iz računalnika ob igranju iger iztisniti čim več. Sicer premore 17-palčni zaslon, grafični pospeševalnik družbe ATI in procesor Intel Core Duo 2. Zaradi velikega zaslona je v ohišju dovolj prostora za tipkovnico z ločenim numeričnim delom, disk pa je lahko velik do 500 GB. Za doplačilo nudijo tudi enoto Blu-ray. Cene se v ZDA pričnejo pri 1.200 dolarjih.

Nekoliko bolj umirjen je model IdeaPad Y510, ki ima vgrajen 15,4-palčni zaslon, integrirano grafiko, diske do 250 GB in zapisovalnike DVD. Računalnik, ki tehta manj kot 2,9 kg in stane v osnovi le 800 dolarjev se tako kot večji brat pohvali z zelo bogato večpredstavno podporo. Oba prenosnika imata namreč vgrajene kar štiri zvočnike in dodatni globoktonec, posebnost pa je na dotik občutljiv zaslon med tipkovnico in glavnim zaslonom, kjer se izrisujejo programske tipke odvisne od konteksta oziroma aplikacije. Če na računalniku poganjamo video posnetek se tam znajdejo tipke za krmiljenje predvajalnika, pri poslušanju glasbe pa denimo ekvalizator tonov. Sicer pa je ta zaslon povsem programsko nastavljiv in odprt za nove ideje. Povrh vsega imajo prenosniki vgrajene video kamer z ločljivostjo 1,3 milijonov pik, ki znajo med drugim razpoznati obraz uporabnika (tehnologija VeriFace). Na željo lahko s tovrstno razpoznavo nadomestimo uporabo gesla za prijavo v računalnik. Oba prenosnika bosta na voljo na izbranih trgih že januarja, drugod pa jih bodo uvajali postopoma.

Tretja novost je miniaturni prenosnik IdeaPad U110, ki ima zaslon z diagonalo le 11 palcev, kupiti pa ga je mogoče z običajnim diskom ali Flash RAM diskom, celota pa tehta le kilogram. Odlika tega računalnika je odpornost na udarce, saj so pri konstrukciji uporabili številne prijeme poznane iz poslovnih prenosnikov ThinkPad. Ta prenosnik bo na voljo od aprila, tedaj pa bo znana tudi cena. Lenovo pa se pri načrtih za aktivnejši nastop na trgu računalnikov za domačo rabo ne bo ustavil zgolj tu. Kmalu naj bi predstavili družino namiznih računalnikov IdeaCenter, ki bo imela podobno filozofijo, kot pravkar predstavljeni prenosniki.

Lenovo IdeaPad Y710.

Lenovo IdeaPad Y510.

Lenovo IdeaPad U110.

http://www.lenovo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji