Objavljeno: 5.10.2008

Do kdaj še nanometrski čipi?

Dirka, v kateri se proizvajalci trudijo na posamezno sredico čipa strpati kar največ tranzistorjev, še zdaleč ni končana. Čeprav so znanstveniki že pred časom napovedovali, da silicij nima več dodatnih rezerv, so jih razvojni inženirji največjih proizvajalcev čipov še enkrat več postavili na laž. Proizvajalci namreč zatrjujejo, da bodo leta 2010 že sposobni izdelovati procesorje in pomnilniške module v 28-nanometrski tehnologiji, mogoče celo 22 nm. Koliko let se bomo še pogovarjali o nanometrskih čipih?

Intel, ki je trenutno poleg Texas Instruments največji proizvajalec rešitev v 45-nm tehnologiji, je že predstavil svoje načrte po katerih bo leta 2011 sposoben izdelati 22-nm procesorje. AMD je s svojimi napovedmi zelo previden, do konca letošnjega leta pa naj bi povsem osvojil 45-nm izdelavni proces. Bolj zgovorni so pri IBM, kjer bodo že prihodnje leto izdelovali 32-nm procesorje, če pa jim uspe načrtovana prilagoditev opreme, pa bodo že leta 2010 splavili 22-nm procesor.

Tajvanski gigant TSMC, ki s svojimi čipi oskrbuje skoraj slehernega proizvajalca digitalnih naprav, je že napovedal, da bo leta 2010 osvojil 28-nanometrski tehnološki proces izdelave čipov, ki bo podjetju omogočil izdelavo še večih sredic na posamezni površini silicija. Manjši procesorji ne bodo le zmogljivejši, temveč tudi varčnejši, pri TSMC pa so prepričani, da bodo svojo pot našli v številne prenosne igralne konzole, glasbene in video predvajalnike, pa tudi mobilne telefone.

www.amd.com

www.ibm.com

www.intel.com

www.ti.com

www.tsmc.com.tw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji