Objavljeno: 18.10.2008

AMIS – tretji ponudnik storitev na optiki?

Slovenski internetni ponudnik AMIS (ki smo si ga v zadnjem časo najbolj zapomnili po prepolovljenih cenah – ampak samo za prvih nekaj mesecev pri novih naročnikih) je v začetku oktobra objavil, da je v ljubljanski soseski BS3 pričel s priključevanjem domačih uporabnikov na optično omrežje. AMIS načrtuje širitev ponudbe na optičnem omrežju, najprej v večjih mestih, ciljna pokritost naj bi bila polovica vseh priključkov v Sloveniji. AMIS na optičnih priključkih, podobno kot Telekom Slovenije, ponuja tako analogno televizijo (CATV) kot tudi digitalno internetno televizijo (IPTV), dodatno pa ponuja še hišni oddajnik za brezžično povezavo terminalne naprave in televizorja. Televizijski signal sicer dobiva od Telekomovega podjetja Planet 9.

Vendar pa AMIS ne gradi lastnega optičnega omrežja (FTTH – Fiber To The Home), niti ni zakupil optične infrastrukture pri Telekomu Slovenije ali pri T-2, ki tekmujeta pri izgradnji lastnega optičnega omrežje po vsej Sloveniji, ampak uporablja kar optično infrastrukturo lokalnega kabelskega operaterja, saj verjame v sinergije skupne rabe infrastrukture. V BS3 je kabelski operater družinsko podjetje Fabčič-Domcommerce, ki ga vodita mama in hčerka Fabčič Nataša in Fabčič Marjana Viktorija in ima dobrih tisoč naročnikov kabelske televizije. Za te naročnike v resnici skrbi kabelski operater Sky Line iz Šiške, medtem ko televizijski signal zagotavlja multinacionalka UPC (nekdaj UPC Telemach). Fabčič-Domcommerce je poleti prek kabla posredoval olimpijske igre v tehniki HDTV, ki jih je Televizija Slovenija poizkusno oddajala z Ljubljanskega gradu.

Kot nam je povedal naš bralec, je v soseski BS3 optično omrežje že lansko leto izgradil operater T-2, za kar je tudi dobil ustrezna soglasja stanovalcev. Vendar pa je uspel dejansko priključiti samo naročnike v enem bloku, saj so hišni upravniki v nekaterih blokih soseske, menda na pobudo Fabčiča, zbrali preklice soglasij, ki so jih stanovalci že dali T-2. Hkrati Fabčič ob obstoječi kabelski infrastrukturi gradi tudi optično infrastrukturo, ki jo namerava ponuditi vsem zainteresiranim operaterjem ker je mnenja, da zadostuje ena sama optična infrastruktura (FTTH). Trenutno to infrastrukturo že uporablja AMIS. T-2 seveda ne želi biti najemnik infrastrukture in hoče zgraditi lastno. Naš bralec bi si ob AMISovi ponudbi želel tudi ponudbo T-2, predvsem pa ga moti, da njegov kabelski ponudnik ne ponudi tudi UPCjevih plačljivih digitalnih programov, medtem ko se Fabčič-Domcommerce še ni odločil ali bo digitalne programe vzel pri UPC ali pri katerem drugem ponudniku (n.pr. Telekom Slovenije).

Vse kaže, da se v BS3 odvija neusmiljeni boj za pridobivanje televizijskih (in drugih) naročnikov, in da gre ob tem za temeljno dilemo, ali zadostuje ena sama infrastruktura FTTH, ali jih zaradi konkurence potrebujemo več? Na enem bregu imamo tako trenutno AMIS in Fabič, ki se zavzemata za souporabo infrastrukture, na drugem pa T-2 in regulatorja (APEK), ki vzpodbuja gradnjo dveh vzporednih optičnih infrastruktur.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji