Objavljeno: 27.10.2008

Toshiba se hoče vrniti na vrh

Toshiba, ki je bila pred leti pojem za prenosne računalnike, je v zadnjih letih to svojo prednost izgubila. Vendar se imajo Japonci na prvo mesto namen vrniti, vsaj tako so nas prepričevali na sedaj kot kaže že redni vseevropski tiskovni konferenci v Berlinu.

Novinarski dogodek je bil sicer usmerjen predvsem v nove poslovne modele prenosnikov in nekatere tehnične novosti in posebnosti, ki jih premorejo različni novi modeli, tudi modeli za doma.

Največ občudovanja je bil deležen ultralahki model Portegé R600, tako kot jih je bil pred enim letom že predhodnik R500. Prenosnik je na pogled zelo podoben predhodniku, le strojno je obogaten, hkrati pa je njegova "školjka" iz magnezijeve zlitine narejena na novo in je zato bolj trden in robusten.

Ker gre za vrhunski model je vrhunska tudi njegova cena (ta še ni znana, vendar bo zagotovo višja od 2000 evrov), zato je za manj "premožne" na voljo model Portegé A600. Ta je debelejši in skoraj dvakrat težji, funkcionalno pa enak, tudi z enako velikim, 12-palčnim, zaslonom.

Za manj prenosno uporabo pa je novost Tecra R10, 14-palčni model, ki si s prejšnjima dvema deli enako lepo srebrno zunanjost, vendar je še dodatno utrjen in robusten, kot se za poslovni prenosnik spodobi.

Sicer ima večina novejših modelov Toshibinih prenosnikov vgrajeno možnost polnjenja zunanjih naprav prek USB, tudi takrat ko je prenosnik ugasnjen. T.i. USB sleep&charge bo prišel zelo prav vsem, ki imajo telefone, predvajalnik MP3 in podobne naprave, ki jih lahko polnijo prek vmesnikov USB. Zakaj bi morali imeti za polnjenje telefona celo noč prižgan tudi prenosnik, če to ni potrebno.

Večja tehnična težava, ki jo premoščajo nekateri Toshibini modeli je prijava s prepoznavo obraza, oz. t.i. face login. Prenosniki, ki imajo kamero in imajo poleg glavnega procesorja vgrajen tudi posebno izpeljanko Toshibinega procesorja Cell (8-jedrna različica le tega poganja Sonyeve Playstatione 3) namreč omogočajo tudi tovrstno nadgradnjo sedaj že običajne prijave s pomočjo prstnega odtisa. Še več, t.i. Quad Core HD Processor na prenosnikih Qosmio omogoča tudi sprotno prekodiranje ("povečevanje") filmov DVD na ločljivost 1080i, programu Ulead DVD MovieFactory pa pomaga tudi k hitremu urejanju video posnetkov HD.

V živo pa smo lahko videli tudi demonstracijo nove uporabe tega procesorja, upravljanja s pomočjo gibov rok, ki ga raziskujejo in preizkušajo v Toshibinih laboratorijih v Cambridgeu. Demonstrator je s premikanjem rok, ki jih je snemala spletna kamera, upravljal (izbiral, zaganjal) video posnetke na večjem ploskem televizorju. Ideja seveda ni, da bi tovrstno upravljanje kdaj nadomestilo daljinski upravljalnik, morda pa mu bo kdaj postalo zanimivo dopolnilo. Zadeva je sicer še v zgodnji razvojni fazi, saj je imel novinar iz občinstva, ki je imel priložnost to preizkusiti tudi sam, z zanesljivostjo razpoznave gibov precej težav.

www.toshiba-europe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji