Objavljeno: 29.10.2008

Ubuntu 8.10

Ubuntu je objavil nove različice svojih distribucij Linuxa za namizne računalnike in strežnike. Nove različice bodo še posebej veseli lastniki prenosnikov, saj med mnogimi izboljšavami srečamo podporo za omrežja 3G, pri katerih operacijskih sistem omogoča samodejno tavanje (roaming) med ožičenimi, Wi-Fi in 3G omrežji. Ubuntu Linux 8.10 poleg tega prinaša "sejo za goste", v kateri lahko damo nekomu drugemu možnost uporabe računalnika, brez da bi pri temu ogrozili svojih podatkov in nastavitev.

Novi uporabniški vmesnik Gnome 2.24 prinaša nov program za trenutno sporočanje, orodje za spremljanje porabljenega časa, predvsem pa je novost program Ekiga 3.0, ki omogoča vzpostavitev audio in video konferenc. Izboljšali so še orodja za upravljanje z datotekami, dodana je podpora za več monitorjev na istem računalniku. Koda, ki so jo sicer razvili pri angleški TV hiši BBC, omogoča po novem uporabo pretočnih zapisov tudi v privzetih predvajalnikih v paketu.

Strežniška različica prinaša novosti na področju vitrtualizacije, razvojnih orodij za javo in rešitev za upravljanje sistema. Virtualni stroji zdaj podpirajo specifikacijo "Just Enough Operating System", ki omogoča učinkovitejšo izrabo sistemskih sredstev gostitelja in je namenjena virtualnim aparatom (appliance). Virtual machine Builder omogoča hitro pripravo navideznih strojev, tudi iz ukazne vrstice. Pri podpori so zagotovili tesnejšo podporo za aplikacijski strežnik Apache Tomcat. Izboljšav je bil deležen tudi požarni zid in koda za podporo poljem RAID. Ubuntu 8.10 bo na voljo od 30. oktobra.

http://www.ubuntu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji