• Manj nezaželene pošte, a do kdaj?

    Sredi novembra so sistemski upravitelji, pa tudi uporabniki opazili nenavadno velik padec količine nezaželene pošte, ki je prišla na njihove naslove. Ponekod se je količina nepotrebnih podatkov zmanjšala tudi več kot za polovico. Kmalu zatem se je razvedlo, da je to posledica izklopa iz interneta enega izmed najbolj zloglasnih centrov za gostovanje spletnih storitev, na katerem so masovno gostovali pošiljatelji nezaželene pošte in drugih internetnih nevšečnosti.

    Objavljeno: 27.11.2008
  • PayPal nudi varnejše mobilno nakupovanje

    Spletni plačilni servis PayPal je nedavno okrepil varnostne postopek za plačevanje storitev v spletnih trgovinah prek mobilnega telefona. PayPal SMS Security Key omogoča uporabnikov, da pred prijavo s svojim računom na mobilni telefon dobijo varnostni ključ prek sporočila SMS, s katerim opravijo varnejšo avtorizacijo plačila. Varnostni ključ je dolg šest znakov, veljaven pa je le 30 sekund, tako da je zelo zmanjšana možnost zlorabe. Na ta način so pri PayPalu zagotovili dvonivojsko avtentikacijo, kjer se uporabi nekaj kar uporabnik ve (v tem primeru geslo računa) in nekaj kar ima (telefon, na katerega dobi varnostni ključ). PayPal se tako kot drugi ponudniki spletnega plačevanja nadvse trudi, da bi zmanjšal tveganja in povečal varnost za svoje stranke. Storitev PayPal SMS Security Key bo sprva na voljo v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Nemčiji in Asvtriji, kasneje pa nameravajo podporo SMS sporočilom razširiti tudi na druge države.

    Objavljeno: 27.11.2008
  • Objavljeno: 27.11.2008
  • Novi Monitor že na prodajnih policah

    Zadnji torek v mesecu je tu, kar pomeni izid nove številke revije Monitor. Kot vedno je na voljo tudi nov Monitor TV, ki je na priloženi plošči (ki jo lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivost.

    Objavljeno: 26.11.2008
  • Microsoft obljublja brezplačno zaščito

    Microsoft je potrdil namigovanja, da namerava sredi naslednjega leta objaviti novo orodje za zaščito pred virusi in drugimi internetnimi nevarnostmi, ki bo povrh vsega na voljo brezplačno. Projekt nastaja pod delovnim imenom Morro, rešitev pa bo podpirala okolja Windows XP, Windows Vista in Windows 7. Še bolj presenetljiva pa je novica, da bo s prihodom novega izdelka prenehal ponujati sedanjo spletno rešitev OneCare, ki se je izkazala za zelo neuspešno (manj kot 2% tržni delež) in predmet številnih kritik. Pri Microsoftu med drugim trdijo, da bo nov program temeljil na povsem novi zasnovi in bo zahteval za delovanje zelo malo sistemskih sredstev, zato bo primeren tudi za najmanjše računalnike, kot so netbooki.

    Objavljeno: 26.11.2008
  • Vodilne univerze na slovenskem portalu

    Spletni portal VideoLectures.NET, ki so ga razvili na Centru za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij v okviru Instituta Jožef Stefan, bo gostoval izobraževalne spletne storitve in vsebine, skupaj z video posnetki, ki jih bodo prispevale vodilne svetovne univerze. K projektu so že se pridružile priznane institucije, kot so Massachusetts Institute of Technology (MIT), Berkeley, Yale, CERN, Oxford, Cambridge in Harvard, seznam pa se še naprej daljša. Pismo o nameri so ustvarjalci podpisali tudi z Univerzo v Ljubljani.

    Objavljeno: 26.11.2008
  • Rekordna kazen za spamerja

    Kot kaže, se časi ko, so pošiljatelji nezaželene pošte mastno služili na ta račun, počasi iztekajo. Facebook je tako nedavno dobil tožbo proti Kanadčanu Adamu Guerbuezu in njegovemu podjetju Atlantis Blue Capital, ki je uporabnike zasipaval z nezaželeno pošto in jim prodajal video posnetke z napadi na brezdomce. Sodišče je avtorja spoznalo za krivega in mu naložilo plačilo kar 873 milijonov dolarjev. Facebook sicer ne pričakuje, da bo izterjal ves denar, saj ne verjamejo, da ga obtoženi ima, so pa zadovoljni z razpletom, ki daje drugim zgled. Facebook je avtorja tožil na podlagi zakona Can-Spam (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing), ki preprečuje pošiljanje zavajajočega marketinškega gradiva. V ZDA je to že drugi odmevni primer tega tipa, saj je maja spletni servis dobil podobno tožbo, kjer je bil avtor kaznovan s plačilom 234 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 26.11.2008
  • Lenovo stavi na PC računalnike brez diskov

    Podjetje Lenovo je predstavilo nov način hranjenja podatkov za namizne računalnike PC, imenovan Secure Managed Client, krajše SMC. Vizija proizvajalca je, da bodo lokalne delovne postaje s časom ostale brez vgrajenih diskov, saj bodo vsi podatki shranjeni na varni oddaljeni lokaciji v podatkovnem centru. Prednosti take zasnove se skrivajo predvsem v nižjih stroških nakupa in vzdrževanja sistemov ter njihovem enostavnejšem upravljanju. Rešitev SMC omogoča tudi večjo varnost podatkov, na račun redundance (RAID) v oddaljenem pomnilniškem sistemu, hkrati pa ohranja hitrost in način delovanja, kot ga imajo običajne delovne postaje.

    Objavljeno: 25.11.2008
  • Telefon z upogljivim zaslonom

    Tajvanski inštitut Industrial Technology Research Institute (ITRI) je razvil nov tip zaslona, ki ga je mogoče upogniti in preklopiti, delovanje pa so prikazali na prototipu, ki so ga razvili skupaj z oblikovalskim podjetjem Pilotfish. Zaslon so poimenovali TFT-EPD (Thin Film Transistor Electrophoretic Display), posebnost pa je na približno centimeter širok pas, ki je upogljiv, brez da bi se pri večkratni uporabi pokvaril. Konceptualni telefon ima tipkovnico po zgledu Nokie Communicator, del zaslona pa je spravljen pod tipkovnico. Ko rabimo večjo površino, ga preprosto povlečemo iz telefona in s tem dobimo površino, ki je dvakrat večja, skupaj z diagonalo okoli 5 palcev. Razvijalci imajo v načrtu tudi drugačne tipe zaslonov, izdelek pa naj bi bil pripravljen za prodajo naslednje leto.

    Objavljeno: 25.11.2008
  • Odprtokodni televizorji

    Sony se je odločil, da bo objavil izvorno kodo za vse televizorje in procesorsko zasnovane televizijske izdelke, kot so internetni in kabelski sprejemniki. Novice bodo veseli vsi navdušenci, ki bi si želeli prilagoditi lastnosti izdelkov, ki jih uporabljajo v dnevni sobi. Objavljena je izvorna koda za vse televizorje od leta 2003 dalje, poleg tega pa izdelki Bravia Internet Video Link (omrežni sprejemnik in predvajalnik večpredstavnih vsebin), namizni sprejemniki (set-top boxes) in izdelki za spremljanje TV programov LocationFree TV. Večina kode Sonyevih izdelkov sloni na Linuxu. Izvorna koda je objavljena pod licencami GPL in LGPL, Sony pa si od tega koraka obeta predvsem inovacije, ki bi lahko prispevale k boljši prodaji izdelkov.

    Objavljeno: 25.11.2008
  • Prvi prenosnik s tehnologijo multitouch

    Hewlett-Packard je predstavil novega člana družine prenosnikov TouchSmart, ki je hkrati prvi prenosnik za široko rabo s podporo za tehnologijo večkratnega dotika (multitouch). HP TouchSmart tx2 je prenosnik z 12,1-palčnim zaslonom z osvetlitvijo LED, ki je vrtljiv in ga lahko poveznemo prek tipkovnice ter uporabljamo celoto kot tablični računalnik. Uporabniški vmesnik HP MediaSmart lahko krmilimo tako s priloženim digitalnim peresom, kot tudi z uporabo prstov. Na ta način lahko na bolj naraven način obdelujemo fotografije, izbiramo glasbo, video posnetke. S pomočjo več prstov preprosto obračamo, povečujemo, premikamo grafične elemente na zaslonu. Zanimivo, da je TouchSmart tx2 zasnovan na procesorju AMD Turion X2, vsebuje lahko od 3 do 8 GB RAM, diske velikosti od 250 do 400 GB, za grafiko pa skrbi ATI Radeon HD 3200. V ZDA je že v prodaji za ceno 1.150 dolarjev.

    Objavljeno: 24.11.2008
  • Intel Core i7

    Intel je predstavil najzmogljivejši procesor za namizne računalnike za hip. Novi Intel Core i7, prvi iz družine izdelkov z delovnim imenom Nehalem, omogoča po trditvah proizvajalca tja do 40% večjo zmogljivost, brez da bi pri tem porabil za delovanje več energije. Core i7 je prvi procesor, ki je presegel mejo 100 točk (natančno 117) pri testu SPECint_base_rate2006. Novinec je izdelan v 45-nm arhitekturi, vsi modeli pa premorejo 8 MB velik predpomnilnik ter podporo za pomnilnike DDR3. Na začetku bodo v prodaji trije modeli in sicer od osnovnega Core i7-920, ki deluje s taktom 2,66 GHz s ceno 284 dolarjev, do najzmogljivejšega Core i7-965 Extreme Edition, ki deluje pri taktu 3,2 GHz ter stane 999 dolarjev. Sočasno z novim procesorjem je Intel začel tudi s prodajo novega sistemskega nabora X58 Express Chipset.

    Objavljeno: 24.11.2008
  • 6,4 Gb/s brez žic

    Organizacija ECMA je zaključila s pripravo specifikacije za nov brezžični standard, ki bo omogočal prenos podatkov na kratke razdalje s hitrostjo tja do 6,4 Gb/s. Novi standard z oznako ECMA T48 deluje v frekvenčnem območju 60 GHz, predvideva pa povezovanje naprav (tudi v načinu P2P) na razdaljah do 10 metrov. Na nedavnem letnem srečanju ISO/IEC je družba Georgia Electronic Design Center (GEDC) prikazala prvi prototip, ki je omogočil prenos 200 MB velike datoteke v manj kot sekundi. Obenem so prikazali pretočno predvajanje video posnetkov HDTV z uporabo standardne video opreme. Nova tehnologija je primerna tudi za zelo majhne naprave, saj načrtujejo integrirano vezje s porabo le okoli 100 mW, ki vsebuje vse potrebno za hiter prenos podatkov, vključno v vgrajeno miniaturno anteno. Po sedanjem načrtu naj bi standard dokončno ustoličili čez leto dni.

    Objavljeno: 24.11.2008
  • V Pentagonu prepovedali uporabo USB-ključkov

    Mediji v ZDA so objavili novico o prepovedi uporabe USB-ključkov v njihovem glavnem obrabnem objektu, Pentagonu. Zaposleni so bili namreč po elektronski pošti obveščeni o novi omejitvi, ki širše gledano zajema tudi zunanje diske brez enkripcije, glasbene predvajalnike ter vse ostale naprave s flash-pomnilnikom.

    Objavljeno: 23.11.2008
  • Najnovejše igre naprodaj tudi v trgovinah s špecerijo

    Ameriška veriga majhnih trgovinic z živili, imenovana 7-Eleven, je v svoj nabor artiklov dodala tudi najnovejše igre za osebne računalnike in igralne konzole. Za nameček so v asortiman mladeži priljubljenih izdelkov uvrstili tudi predplačniške kartice za večino večigralskih spletnih iger ter kartice za dostop do storitev Xbox Live Marketplace ter PlayStation Network. Ali bomo v prihodnje dobili tudi evropski zgled, lahko samo ugibamo.

    Objavljeno: 23.11.2008
  • IT-rast se bo upočasnila

    Tudi v informatiki nam analitiki napovedujejo manj rožnate čase. Kako jih tudi ne bi, saj je slednja običajno močno povezana z gospodarstvom. Kot ugotavljajo pri IDC-ju, se bo poraba za informacijske tehnologije zaradi globalne finančne krize v prihodnjem letu znatno upočasnila.

    Objavljeno: 22.11.2008
  • Ura, ki dela družbo mobilniku

    Podjetji LG Mobile in PRADA, ki sta v preteklosti že predstavili pametni mobilnik PRADA Phone by LG, pred slabim mesecem pa tudi njegovega naslednika, sta na trg poslali nov pripomoček, ki bo močno olajšal vsakodnevno rokovanje z mobilnim telefonom. Gre za elegantno ročno uro PRADA Link, ki omogoča prenos klicev in prikaz SMS-sporočil.

    Objavljeno: 22.11.2008
  • IBM razvija računalnik z možgani in čutili

    IBM se je povezal s petimi ameriškimi univerzami, s katerimi se bodo posvetili razvoju računalniških sistemov, ki naj bi simulirali zmožnost možganov za čutila, zaznavanje, interakcijo in kognitivnost, ob tem pa bi kopirali njihovo majhno porabo energije in prostora.

    Objavljeno: 21.11.2008
  • Varen prenosni disk

    Ko je Lenovo prevzel IBM-ov računalniški oddelek, se je zavezal, da bo ohranil blagovno znamko ThinkPad, ki je krasila le najboljše izdelke velikega modrega. Z novim prenosnim diskom, ki na prvo mesto postavlja varnost, Kitajci kažejo, da znajo narediti izdelke, ki izstopajo iz suhoparne povprečnosti.

    Objavljeno: 21.11.2008
  • VIA z novim malčkom

    Pri VIA Technologies nočejo zaostajati za trendi sodobnega računalništva in vztrajno pripravljajo bolj ali manj posrečene rešitve. Zadnja v vrsti sliši na ime VIPRO VP7710 in obeta svež zagon na področju tabličnih računalnikov. Gre namreč za drobovje prenosnika, opremljeno z na dotik občutljivim zaslonom, ki bo vse svoje odlike prikazal s prihodom Windows 7.

    Objavljeno: 20.11.2008
  • PlayStation Network ima 14 milijonov uporabnikov

    Pri Sonyu so se te dni pohvalili, da ima njihovo spletno mesto PlayStation Network, ki streže zgolj uporabnikom igralne konzole PlayStation 3 že 14 milijonov uporabnikov. Ti naj bi po Sonyjevih besedah na svoje konzole prenesli že 273 milijonov različnih vsebin.

    Objavljeno: 20.11.2008
  • Garminov hibrid

    Garmin je predstavil hibridnega novinca GPSMAP 620, ki se znajde tako na cesti kot tudi na morju. Gre za prenosen in trpežen GPS-navigator z na dotik občutljivim zaslonom in prednaloženo senčeno osnovno karto sveta. GPSMAP 620 podpira dodatno cestno in navtično kartografijo na SD-karticah ali z uporabo programske opreme MapSource. Hibridna igrača je naprodaj za debelih 839 evrov.

    Objavljeno: 19.11.2008
  • HP ima nove velikoformatne tiskalnike

    HP je najavil novosti v naboru rešitev digitalnega tiska velikega formata, s katerimi želi doseči trg, katerega vrednost naj bi do leta 2010 dosegla 53 milijard USD (tako vsaj menijo analitiki). Med novostmi sta najzanimivejša tiskalnika HP Scitex FB7500, ki s hitrim tiskom in avtomatiziranim podajanjem zagotavlja zelo hitro tiskanje, ter ploski tiskalnik HP Scitex FB950, zadolžen za visokokakovosten tisk na skoraj vse vrste medijev za izdelavo trajnih zunanjih in notranjih tiskovin, vključno z elementi na prodajnih mestih, dogodkih in sejmih.

    Objavljeno: 19.11.2008
  • Znane specifikacije standarda USB 3.0

    Skupina, ki je zadolžena za razvoj standarda USB 3.0, je izdala tehnični priročnik za izdelovalce naprav, ki bi želeli uporabiti novi vmesnik. Novi vmesnik bo bržkone zaživel s tržnim imenom SuperSpeed USB, prinaša pa številne izboljšave na področju električne moči in prenosnih hitrosti. Od USB 2.0 naj bi bil desetkrat hitrejši.

    Objavljeno: 18.11.2008
  • IBM za odprto kodo pri dokumentih

    Na konferenci OpenOffice.org je IBM objavil svojo dolgoročno zavezanost k odprtokodnemu formatu ODF in najavil načrt širjenja brezplačne pisarniške programske opreme Lotus Symphony. Najnovejša beta različica je tokrat prvič na voljo tudi za uporabnike operacijskih okolij Apple Macintosh (Mac OS X) ter Linux Ubuntu 8.0.4 podjetja Canonical.

    Objavljeno: 18.11.2008
  • SIGMA prevzela Foveon

    Korporacija SIGMA je prevzela podjetja Foveon, priznanega proizvajalca slikovnih tipal. Podjetje Foveon se je zapisalo v zgodovino z razvojem prvega troslojnega slikovnega tipala za digitalne fotoaparate, ki na vsaki točki tipala prebere polno RGB-informacijo. Podjetji sta sodelovali že od leta 2000.

    Objavljeno: 18.11.2008
  • AMD ignorira netbooke

    Če ste se spraševali, kdaj se bo AMD vključil v bitko za kupce vse bolj priljubljenih mini prenosnikov, t. i. netbookov, vas moramo negativno presenetiti. AMD-jev izvršni direktor, Dirk Meyer, je namreč izjavil, da bodo do nadaljnega ingorirali »fenomen netbookov«, saj se ukvarjajo z drugimi projekti, med katerimi je seveda na prednostni listi reševanje podjetja iz rdečih številk.

    Objavljeno: 17.11.2008
  • Odpuščanjem ni videti konca

    O tem, kako se svetovna recesija že dotika tudi sektorja informatike, smo že pisali, saj lahko vsak teden preberemo novico o odpuščanju in/ali krčenju več tisoč delovnih mest. Analitiki podjetja Challenger Gray & Christmas, ki se ukvarja s spremljanjem trendov zaposlovanja v industriji zabavne elektronike, računalništva ter telekomunikacij, ugotavljajo, da utegne biti letošnje leto še slabše od leta 2003, ki je veljalo za najslabše leto v tem tisočletju.

    Objavljeno: 17.11.2008
  • Na pohodu so diski s šifriranjem podatkov

    Vse večje število kraj in izgubljenih prenosnikov je kot kaže povzročilo to, da so vodilni proizvajalci diskov v zadnjih tednih predstavili nove modele, ki nudijo šifriranje podatkov na nivoju strojne opreme. Tako Seagate, kot Fujitsu in Hitachi imajo po novem v svoji ponudbi modele, ki pri šifriranju podatkov razbremenijo centralni procesor in nudijo šifriranje neodvisno od operacijskega sistema. Vsi nudijo 256-bitne ključe, velikosti do 500 GB, obenem pa porabijo tudi manj energije.

    Objavljeno: 16.11.2008
  • Telefon za Facebook

    Angleški operater mobilne telefonije 3 (Three) je prvi na svetu predstavil mobilni telefon, ki je posebej prilagojen za rabo z socialnimi omrežji, v prvi vrsti s priljubljenim servisom Facebook. Telefon poleg tega podpira internetno telefonijo Skype in servis za trenutno sporočanje Windows Live Messenger. Telefon z imenom INQ1 so razvili pri angleškem podjetju INQ, temelji pa na operacijskem sistemu Qualcomm BREW (Binary Run-time Environment for Wireles). Gre za prvi model iz cele družine novih mobilnih telefonov, ki jih bodo tržili pod tržno znamko Social Mobile, torej namenjenih za rabo s priljubljenimi spletnimi storitvami. Bodoči modeli bodo imeli drugačne lastnosti, v pripravi je telefon z drsno alfanumerično tipkovnico.

    Objavljeno: 16.11.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji