Novice

 • Samsung Pixon - križanec med mobilnikom in fotoaparatom

  Samsung Electronics je predstavil mobilni telefon Pixon (oznaka M8800), ki je najtanjši med podobnimi izdelki, ki nudijo resnične fotografske zmožnosti. Pixon je mobilni telefon, ki po na eni strani nudi velik zaslon občutljiv na dotik, po zgledu Apple iPhona, na drugi pa je tudi zmogljiv digitalni fotoaparat z ločljivostjo 8 milijonov pik. Pri tem je ohišje v celoti debelo le 13,8 mm. Fotografski del nudi samodejno ostrenje, bliskavico, prepoznavo obraza, opremljanje z geografskimi oznakami (geo-tagging), način za prepoznavo nasmeha funkcijo za fotografiranje panorame. Škoda le, da fotoaparat ne premore optičnega zuma, ki ga ob visoki ločljivosti nadomešča 16-kratni digitalni zum. Pri pregledovanju fotografij se premikamo naprej in nazaj preprosto s tresenjem in obračanjem telefona.

  Objavljeno: 23.12.2008več
 • Še zadnja letošnja številka revije Monitor

  V torek, 23. decembra, je izšla še zadnja letošnja številka revije Monitor. Seveda je na voljo tudi nov Monitor TV, ki je na priloženi plošči (ki jo lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivost.

  Objavljeno: 23.12.2008več
 • ITU G.Hn za 400 Mb/s

  Organizacija International Telecommunication Union (ITU) je pričela z delom na novem standardu za prenos podatkov, ki bo ponujal precej večje hitrosti kot vse doslej znane tehnologije. Predlog standarda nosi ime G.Hn, podpira pa ga tudi skupina proizvajalcev elektronske opreme, ki se je združila okoli združenja HomeGrid Forum. Cilj novega standarda je tako povečati hitrosti, kot tudi poenostaviti in poceniti vmesnike za prenos podatkov po novem protokolu.

  Objavljeno: 22.12.2008več
 • Modbook - neuradni tablični MacBook

  Podjetje Apple kljub uspešnem nastopu na področju prenosnih računalnikov v svoji ponudbi še nima tabličnega računalnika, čeprav ga navdušenci napovedujejo že dalj časa. Dokler se podjetje iz Cupertina ne bo zganilo, pa imajo uporabniki na voljo zanimivo alternativo, ki jo ponuja kalifornijsko podjetje Axitron. Mlada družba ponuja predelavo originalnih MacBookov v pravi tablični računalnik z zaslonom občutljivim na dotik. Pri tem uporabljajo tehnologijo podjetja Wacom, ki je že vrsto let znano po svojih grafičnih tablicah.

  Objavljeno: 22.12.2008več
 • Miniaturni projektorji postajajo še bolj mini

  Napredek tehnologije je v zadnjem času omogočil izredno miniaturizacijo projektorjev. Po podjetje 3M, ki je začelo s prodajo žepnega projektorja je na vrsti še precej manjši izdelek malo znanega japonskega podjetja Castrade. Projektor CV-MP01 tehta komaj 90 gramov in meri 4 x 5,7 x 5,9 cm, torej je veli približno toliko kot manjša urna budilka. Kljub temu omogoča projekcijo slike z ločljivostjo VGA (640 x 480 pik), proizvajalec pa jamči življenjski cikel okoli 10.000 ur. Uporabljena je tehnologija LCOS, za osvetlitev mini zaslona pa služi dioda LED.

  Objavljeno: 22.12.2008več
 • Pisava z luknjami

  Nizozemci nočejo biti poznani le po siru z luknjami, temveč želijo ta koncept uveljaviti tudi v računalništvu. V ta namen so oblikovali poseben tip pisave, imenovan Ecofont, ki se od sorodnih krivulj loči po tem, da vsebuje luknje. Snovalci, podjetje Spranq, so svoj trud še dodatno podkrepili z argumentom, da z uporabo njihove pisave pri tiskanju prihranimo okoli 20 odstotkov črnila.

  Objavljeno: 21.12.2008več
 • ABIT zaključuje svojo zgodbo

  31. december 2008 je datum, ki si ga bomo v svetu računalništva lahko zapomnili po manj veselem dogodku. Prav ob koncu leta bo svoja vrata namreč zaprlo podjetje ABIT, ki je računalničarjem dalo prenekatero inovacijo in več let vodilo smernice razvoja osnovnih plošč. A nekatere slabe poslovne poteze in menjava Tajvanske oblasti so poskrbele, da je nekdanji velikan že pred leti zašel v škripce, iz katerih ni našel več izhoda.

  Objavljeno: 21.12.2008več
 • Toshibin SSD s kapaciteto pol terabajta

  Tudi SSD-diski počasi, a vztrajno pogledujejo proti terabajtom. Na dobri poti je Toshiba, ki je z novincem dosegla polovico omenjene vrednosti, torej kapaciteto 512 GB. S tem so Toshibini inženirji prikazali prvi izdelek te sorte, ki uporablja MLC NAND pomnilnik, izdelan v 43-nm tehnologiji. Ta je pravzaprav tudi omogočila dovoljšnjo miniaturizacijo, da je omejen prostor bilo moč zapolniti s pomnilniškimi celicami.

  Objavljeno: 20.12.2008več
 • Nvidia v pogajanjih z Intelom

  Po Tajvanu že krožijo govorice, da se Nvidia srdito pogaja z Intelom o možnosti proizvodnje mini matičnih plošč za platforme, temelječe na izredno varčnih procesorjih Intel Atom. Kot argument navajajo zastarelost rešitev (čipovja 945GSE in 945GC), ki jih Intel namenja kompletu plošče in procesorja.

  Objavljeno: 20.12.2008več
 • Nova odpuščanja pri AMD

  Zaposleni v družbi AMD nič kaj z optimizmom ne zrejo v novo leto, saj so njihovi vodilni za januar 2009 že napovedali krčenje delovne sile za okoli 15.000 glav. Omenjena številka predstavlja okoli 10 odstokov zaposlenih širom sveta, brez dela pa bodo zvečine ostali delavci v proizvodnih obratih ter na administracijskih položajih.

  Objavljeno: 20.12.2008več