Objavljeno: 7.12.2008

Trojanec napada omrežja

Nova različica trojanskega konja, imenovanega DNSChanger, je na pohodu. Da gre za resno nevarnost, opozarjajo prav vsi ponudniki protivirusnih rešitev, saj trojanec napada vse naprave, priključene v lokalno omrežje, ne glede na njihov operacijski sistem.

Trojanec DNSChanger se loti tako Windows naprav (popolno posodobljenih) kot tudi vseh ostalih. Napada namreč DNS-nastavitve naprave z napadom na protokol DHCP, ki je zadolžen za dodeljevanje IP in drugih naslovov posameznim napravam. Tako lahko samo en okužen računalnik skoraj hipno okuži tudi vse ostale, zadnja različica trojanca DNSChanger pa se brez težav širi tudi po brezžičnih omrežjih.

Ko se trojanec enkrat vgnezdi s svojimi DNS-nastavitvami, lahko na posamezne zahtevke uporabnika odgovori s preusmeritvami na navidezno legalne strani, ki pa v svoji sredini skrivajo eno ali več škodljivih kod, programe za krajo gesel ... Najboljši način, kako se ubraniti novega trojanca je preverjanje in ročno nastavljanje nastavitev DNS-strežnika in DHCP-seznama v omrežje priklopljenih naprav.

www.dnschanger.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji