Objavljeno: 29.11.2008

Nova regulativa za mobilno gostovanje

Evropska unija pripravlja nove zgornje meje za cene mobilnih telekomunikacijskih storitev v primerih, da uporabniki gostujejo v drugih omrežjih in državah EU. Cilj nove regulative je zmanjšati stroške in nezadovoljstvo uporabnikov, kadar uporabljajo storitve v drugih državah članicah, zlasti tedaj, ko grejo na dopust.

Po novem naj bi omejili zgornjo mejo cen za pošiljanje kratkih sporočil SMS in sicer na 11 centov na sporočilo, kar je bistveno manj od današnjega povprečja, ki znaša 29 centov na sporočilo. Za mnoge je še bolj pomembno, da bodo ob tem omejili tudi cene podatkovnih prenosov, ki naj bi bile odslej nižje od enega evra na preneseni MB podatkov. Med drugim uvajajo tudi zahtevo za vzpostavitev mehanizmov, kjer bi operater samodejno prekinil povezavo, ko stroški presežejo mejo 50 evrov.

Novi predlog, ki ga je pripravila evropska komisarka Viviane Reding je že dobil podporo evropskih ministrov pristojnih za področje telekomunikacij, v kratkem pa pričakujejo, da ga bo potrdil tudi evropski parlament. Če ne bo zapletov, bo regulativa prišla v veljavo julija 2009.

Toda v številnih državah, kot tudi interesnih združenjih, kot je GSM Association, nad novostmi niso navdušeni. V splošnem menijo, da bodo operaterji zaradi novih omejitev preprosto dvignili cene pri drugih storitvah, če pač pri sporočilih SMS in podatkovnem prenosu ne bodo mogli ustvariti dovolj dobička. Evropska komisarka take trditve ostro zavrača in podaja svojo obrazložitev.

Povprečni stroški pošiljanja sporočil SMS naj bi bili le en evro cent, medtem, ko pri prenosu podatkov med operaterji stroški ne presegajo 25 do 50 centov. Poudarja tudi, da nižje cene predstavljajo za operaterje priložnost za večjo prodajo storitev. Ko so pred časom zmanjšali stroške telefonskih klicev za 50-60% je promet narasel za tja nekje med 30 in 35%, kar je skoraj nadomestilo izpad zaslužka operaterjev.

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji