Objavljeno: 28.11.2008

Ali je »centreks« lahko blagovna znamka?

Ime »centreks« je generično ime za napredno storitev govorne telefonije, ki je bila razvita že v 60ih letih prejšnjega stoletja v Ameriki (seveda pod imenom »centrex«) in se v različnih državah prodaja pod različnimi blagovnimi znamkami. Začuda je Telekomu Slovenije leta 1999 pri Uradu RS za intelektualno lastnino uspelo zaščititi blagovno znamko centreks, medtem ko je taisti urad leta 2000 zavrnil Telekomov poskus zaščite blagovne znamke ADSL, ki je prav tako generično ime (za širokopasovne telekomunikacijske storitve). Mimogrede, centrex je sicer tudi ime skupine mednarodnih podjetij, ki se ukvarjajo s predelavo zemeljskega plina, ime centreks pa se za storitev govorne telefonije uporablja tudi tudi na Hrvaškem, Srbiji, Bosni in Makedoniji, vendar ime nikjer ni zaščiteno kot blagovna znamka.

Ko je začel storitve centreks ponujati tudi Telekomov glavni konkurent, podjetje T-2 iz Maribora, je Telekom konec leta 2006 nemudoma vložil odškodninsko tožbo proti podjetju T-2 v skupni višini 7,2 milijona evrov; 4,1 milijona evrov zaradi neupravičene uporabe zaščitenega imena centreks in 3,1 milijona evrov zaradi neupravičene obogatitve pri uporabi zaščitenega imena. Telekom je hkrati z odškodninsko tožbo vložil tudi predlog za začasno odredbo in sodišče je podjetju T-2 do pravnomočnosti sodne odločitve začasno prepovedalo uporabo imena centreks in primerjalno oglaševanje storitev. Za vsak primer je Telekom jeseni leta 2006, hkrati z vložitvijo tožbe proti podjetju T-2, prijavil še blagovno znamko centrex, vendar postopek zaščite še ni končan.

Včeraj se je na Okrožnem sodišču v Ljubljani zaključila glavna obravnava v odškodninski tožbi Telekoma Slovenije proti podjetju T-2 d.o.o. Sodnica Mojca Smrekar-Tomelj bo v 30 dneh, torej še pred koncem letošnjega leta, izdala prvostopenjsko sodbo. Za oba navzoča pravna zastopnika obeh podjetij je bil zaključek glavne obravnave presenečenje, saj sta pričakovala zaslišanje predlaganih izvedencev, sodišču pa sta želela še dodatno pojasniti problematiko. Do leta 2001 je v Sloveniji veljal še prejšnji Zakon o intelektualni lastnini, ki ni bil skladen z evropskim pravnim redom, tako da je zanimivo pravno vprašanje, ali je Telekomova registracija znamke centreks veljavna. V vsakem primeru lahko pričakujemo, da se bo ena ali druga stranka pritožila na odločitev prvostopenjskega sodišča.

Razen proti podjetju T-2 je Telekom Slovenije leta 2006 vložil tudi odškodninsko tožbo proti njegovemu dobavitelju komunikacijske opreme za storitev centreks, francoskemu podjetju NetCentrex (podjetje NetCentrex je bilo leta 2006 prodano ameriškemu podjetju ComVerse) za odškodnino v višini 55.500 EUR. V tem postopku se je glavna obravnava začela šele prejšnji mesec.

Povezve:

www.uil-sipo.si
www.netcentrex.fr
www.comverse.com
www.telekom.si
www.t-2.net
www.centrex.com
www.centrex.net
www.centrex.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji