Objavljeno: 8.12.2008

Nokia World 08

Nokia je predstavila mobilni telefon, s katerim želi konkurirati Apple iPhonu in Blackberryu. Nokia N97 ima namreč velik na dotik občutljiv zaslon, pa tudi drsno izvlečno tipkovnico, ki pride prav pri vnosu besedil. Uporabniški vmesnik je izrazito usmerjen proti internetni rabi, saj bo telefon omogoča posebno okno za spremljanje dogajanja na socialnih omrežjih in enostavno posodabljanje lastnih podatkov ter profilov.

Nokia pravzaprav model N97 imenuje tudi najmanjši mobilni računalnik, saj se po nekaterih lastnostih v resnici postavlja ob bok mini prenosnikom. Vgrajen ima denimo pomnilnik velikosti kar 32 GB, kar lahko razširimo s karticami SD velikosti do 16 GB. Telefon je hkrati tudi pravcata navigacijska naprava, saj ima vgrajen tako sprejemnik GPS, kot tudi elektronski kompas.

Nokia N97 je hkrati tudi večpredstavni predvajalnik, pri čemer pride prav zlasti velik 3,5-palčni zaslon z ločljivostjo 640 x 350 pik in v razmerju 16:9. Vgrajen digitalni fotoaparat premore ločljivost 5 milijonov pik, premore bliskavico, optiko pa so podpisali pri družbi Carl Zeiss. Obljubljajo tudi snemanje video posnetkov s kakovostjo DVD posnetkov. Seveda ne manjkajo zmogljive omrežne povezave, med katere sodita podpora za Wi-Fi in omrežja HSDPA. Nokia A97 bo na voljo v prvi polovici leta 2009, stala pa bo 550 evrov.

Novi mobilnik pa ni edina novost, ki jo je Nokia predstavila na konferenci Nokia World 08. Prav na tem srečanju so najavili to kar je bilo že dalj časa napovedovano - popolni prevzem družbe Symbian, ki izdeluje operacijski sistem za večino mobilnih telefonov proizvajalca. Nokia je obenem ustanovila novo organizacijo Symbian Foundation, ki bo poskrbela za odpiranje kode tega operacijskega sistema.

Med novostmi so tudi nova različica storitve Nokia Maps, ki prvič tesno sodeluje s spletnim portalom Ovi. Nokia Maps on Ovi odslej omogoča uporabnikom, da potovanje pripravijo na osebnem računalniku, podatke o navigaciji pa nato uporabijo na mobilnem telefonu. Povezava poteka tudi v drugi smeri, saj bo podatke iz poti, vključno s fotografijami in video posnetki moč prenesti v spletni portal in od tam v osebni računalnik oziroma druge spletne storitve.

Nokia je predstavila tudi novost v storitvah za elektronsko pošto. Za tiste, ki nimajo drugje poštnih predalov in dostopajo do elektronske pošte primarno prek mobilnega telefona, Nokia nudi prenovljeno storitev Mail on Ovi, kjer uporabnik brezplačno dobi poštni predla velikosti 1 GB. Nokia Messaging pa je storitev, ki jo bodo ponujali predvsem telekomunikacijski operaterji, omogočala pa bo potisni dostop do večine priljubljenih poštnih sistemov. Najprej bo na voljo za telefone z okoljem Symbian S60, kasneje pa bodo podprli tudi telefone S40 in sisteme za trenutno sporočanje.

Nokia N97.

Nokia Maps.

Nokia Messaging.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji