• Google Earth s fotorealističnimi posnetki

    Pri Googlu res pridno delajo. Tokratne posodobitve je bil deležen 3D-pogled v aplikaciji Google Earth, ki sedaj za največja ameriška mesta že ponuja fotorealistične posnetke. Med prvimi je mesto New York, seznam detaljno poslikanih naselbin pa se bo postopoma širil z velemest na mesta. Le ugibamo pa lahko, kdaj bo Slovenija na vrsti za podrobno poslikavo.

    Objavljeno: 19.12.2008
  • Tretjina slovenskih trgovcev je manj poštenih

    Organizacija BSA je predstavila rezultate zadnjega izvajanja programa skrivnih nakupov (t. i. Mystery Shopper), ki je tokrat potekalo v predprazničnem času. Rezultati pa niso prav pohvalni. Strokovno usposobljeni sodelavci organizacije so pristnost programske opreme različnih ponudnikov ugotavljali pri podjetjih po vsej Sloveniji. Rezultati namreč kažejo, da je še vedno velik odstotek tistih prodajalcev, ki ponujajo namestitev nelegalne programske opreme – tokrat je k namestitvi skrivne kupce napeljevalo skoraj 34 odstotkov vseh obiskanih trgovcev.

    Objavljeno: 19.12.2008
  • Zadnji MacWorld

    Pri Applu so presenetili z novico, da bo prihajajoči MacWorld (ki se odvija januarja 2009) zadnji te sorte. Applov sejem naj bi ne predstavljal večjega vpliva na javnost, saj ima omenjeni proizvajalec širom sveta razporejenih na tisoče trgovin, katere vsak dan obišče skupno več kot 3,5 milijona ljudi in spoznava njegove izdelke ter rešitve.

    Objavljeno: 19.12.2008
  • NEC z vrhunskim 22-palčnežem

    Poplava nizkocenovnih računalniških monitorjev izjemno veseli povprečne kupce, ki se na tehnologijo prav veliko ne spoznajo. Na drugi strani pa ostajajo profesionalni uporabniki (inženirji, načrtovalci, oblikovalci), ki zaradi močnih cenovnih pritiskov, katerim podlega vse več proizvajalcev, ostajajo brez visokokakovostnih izdelkov. K sreči vsaj NEC ni pozabil nanje.

    Objavljeno: 18.12.2008
  • Microsoft objavil varnostno posodobitev za Internet Explorer

    V zadnjih dneh je Microsoft moral požreti prenekatero kritiko na svoj račun, saj so spletni napadalci v večih različicah brskalnika Internet Explorer našli velike luknje. Z izdajo varnostne posodobitve, s katero naslavlja varnostne pomanjkljivosti več različic brskalnika Internet Explorer na vseh trenutno podprtih različicah operacijskega sistema Windows, je strahu vendarle konec – seveda le, če ste jo prenesli s spleta in namestili.

    Objavljeno: 18.12.2008
  • Robotska miza, ki lovi ravnotežje

    Prihodnost postrežbe bo očitno robotska. Japonski inženir je namreč razvil samostoječo mizico, ki zna dostavljati hrano in pijačo, obenem pa stranko nagradi že z nadležnimi zvočnimi piski. Robotska miza sama lovi ravnotežje, s pomočjo številnih infrardečih senzorjev in žiroskopov pa se zna in zmore prav dobro gibati po prostoru.

    Objavljeno: 18.12.2008
  • Zasloni na dotik, generacija 2.0

    Japonci so zopet korak pred ostalim delom sveta. Za tokratno vodstvo je poskrbela Kyocera, ki je že začela s serijsko proizvodnjo na dotik občutljivih plošč iz dveh plasti stekla za zaslone LCD. V primerjavi s tehnologijami, ki temeljijo na filmski prevleki in eni plasti stekla, Kyocerin sistem nudi daljšo življenjsko dobo in vrhunsko kakovost slike.

    Objavljeno: 17.12.2008
  • Najdi.si optimiziran za mobilnike

    Največji slovenski iskalnik Najdi.si je pred koncem leta doživel še temeljito prenovo svojega dela, namenjenega mobilnikom. Z mobilnim iskalnikom lahko sedaj z mobilnim telefonom hitro in preprosto iščemo po spletu, slikah, vremenu, novicah in zemljevidu. V kratkem se bodo omenjenim storitvam pridružile še nove, med prvimi kinospored in druge zanimivosti.

    Objavljeno: 17.12.2008
  • Štiriterabajtni LinkStation Quad

    NAS-naprave (Network Attached Storage) so vse bolj priljubljena oblika shranjevalnih škatlic, saj se jih poslužuje vse več zahtevnejših uporabnikov, z njihovo vse večjo dostopnostjo pa so na svoj račun prišli tudi multimedijski zanesenjaki. Najnovejši LinkStation Quad proizvajalca Buffalo Technology tako lahko hrani (in deli med druge naprave) kar polne štiri terabajte datotek.

    Objavljeno: 17.12.2008
  • Microsoft z aplikacijo za iPhone

    Goreči pristaši Appla na eni in Microsofta na drugi strani so mnenja, da v peklu počasi že začenja snežiti. Microsoft je namreč izdal svojo prvo aplikacijo za Applov pametni mobilnik iPhone. Programček se imenuje Seadragon Mobile in skrbi za delo s slikami ter fotografijami. Najbolj zanimivo pa je bržkone dejstvo, da sorodna aplikacija zaenkrat še ne obstaja na platformi Windows Mobile.

    Objavljeno: 16.12.2008
  • Tipkovnica iz usnja

    Japonski računalniški zanesenjaki si lahko po novem omislijo svojevrstno delovno orodje. Gre za tipkovnico (in miško), popolnoma oblečeno v kakovostno usnje. Pogruntavščina, ki sliši na ime Gokukawa, je očitno ročno izdelana, krasi pa jo tudi nalepka s ceno – na Daljnem vzhodu hočejo zanjo kar štiri evrske stotake.

    Objavljeno: 16.12.2008
  • Novi Dreambox 8000

    V petek , 12. decembra je Dreambox Multimedia GmbH končno začel svojim distributerjem in trgovcem dobavljati težko pričakovani sprejemnik Dreambox 8000 HD PVR. Sprejemnik, ki so ga ljubitelji sprejemnikov Dreambox nestrpno čakali že vsaj dve leti, naj bi bil idealni »sanjski« (»dream«) digitalni televizijski sprejemnik, saj je zasnovan na odprtokodnem sistemu Linux, ima 400 megaherčni procesor MIPS, 128 MB pomnilnika Flash, 256 MB delovnega pomnilnika RAM in lahko sprejema poljuben digitalni televizijski signal (DVB-S, DVB-T, DVB-C), tako v SDTV kot tudi v HDTV ločljivosti, pričakujemo pa lahko tudi nadgradnjo za sprejem IPTV. V sprejemnik lahko vgradimo disk poljubne velikosti, na katerega lahko snemamo do osem sočasnih oddaj, in še snemalnik DVD, na katerega potem trajno arhiviramo izbrane posnetke. To pa še daleč ni vse. Sprejemnik ima številne priključke in možnosti razširitev; v dveh bralnikih kartic (CA) prepoznava naročniške kartice različnih standardov, v štiri dodatna razširitvena mesta za PCMCIA pa lahko vstavljamo še dodatne čitalce kartic, modul za brezžični internet (WiFi) in podobno. Na voljo so tudi trije priključki USB in dva čitalca pomnilniških kartic (Compact Flash oziroma SD). Najvažnejša pa je hitra (10/100 Mb/s) povezava v internet prek katere sprejemnik lahko postane video strežnik, ob tem pa uporablja najrazličnejše servise na internetu (nadgradnja programske opreme, elektronska pošta - s pomočjo brezžične tipkovnice, deskanje po spletu, igranje različnih iger, ipd).

    Objavljeno: 15.12.2008
  • AMD pripravlja nov sistemski nabor

    Na splet so, morebiti zgolj naključno, pricurljale novice o novem sistemskem naboru, ki ga za prihodnje leto pripravljajo pri AMD-ju. Čipovje, ki naj bi nosilo oznako 880G, bo imelo vgrajeno grafično rešitev Radeon HD 3450 (jedro RV620) s podporo knjižici DirectX 10.1, v AMD-jev svet namiznikov pa prinaša tudi podporo pomnilniku DDR3.

    Objavljeno: 15.12.2008
  • Mini prenosni računalniki gredo za med

    Kot ugotavljajo pri analitični hiši DisplaySearch, je letošnje leto tržišče mini prenosnikov (t. i. netbooki) dobesedno eksplodiralo. V primerjavi z lanskim letom, ko so omenjeni malčki našli milijon novih lastnikov, naj bi trgovci letos uspeli prodati kar 14 milijonov primerkov. Še posebej uspešno je bilo letošnje tretje četrtletje, ko so širom sveta prodali 5,61 milijona mini prenosnikov.

    Objavljeno: 15.12.2008
  • Nvidia z dvojnimi procesorji

    Podjetje Nvidia naj bi predvidoma na januarskem sejmu CES predstavila nove grafične kartice, ki bodo vsebovale po dva grafična procesorja na isti kartici. S tem naj bi odgovorili na letošnjo predstavitev kartic AMD HD4870 X2, ki omogočajo največjo grafično zmogljivost brez uporabe zunanjega vodila za povezavo več kartic med sabo. Neuradno naj bi kartica imela oznako GeForce GTX 295, na njej pa bosta dva grafična procesorja GT200 v 55 nm tehnologiji. Na spletu je moč zaslediti informacije, da bo grafična kartica imela dva izhoda DVI in vmesnik HDMI, pomnilnika pa naj bi bilo kar 1.792 MB (896 MB x 2). Dva procesorja seveda pomenita večjo procesno moč, za katero bo skrbelo kar 480 pretočnih procesorjev, vodilo do pomnilnika pa naj bi bilo široko 2 x 338 bitov ali drugače povedano, kar 896 bitov. Kartica naj bi uporabljala tudi najhitrejše pomnilnike DDR3.

    Objavljeno: 14.12.2008
  • HP z učinkovitejšimi akumulatorji

    Hewlett-Packard bo v začetku naslednjega leta začel v svojih prenosnikih ponujati nov tip akumulatorjev "Enviro", ki imajo daljšo življenjsko dobo in zagotavljajo večjo zmogljivost skozi celoten življenjski cikel. Trajanje delovanja pri današnjih akumulatorjih začne drastično upadati že pri okoli 150 polnjenjih, medtem ko bodo novi akumulatorji, ki so jih razvili pri družbi Boston Power, omogočali skoraj nespremenjeno delovanje za okoli 1.000 polnilnih ciklov. HP in Boston Power sta nov tip litijevih akumulatorjev testirala skoraj tri leta, po tem obdobju pa so vsi akumulatorji zadržali vsaj 80% prvotne zmogljivosti.

    Objavljeno: 14.12.2008
  • Kocka Pano - preprostejši PC od PCja?

    Ameriško podjetje Pano Logic ponuja zamisel lahkega odjemalca, ki na delovni mizi nadomešča osebni računalnik s precej manjšo in preprostejšo napravo, vendar pri tem ohranja večino lastnosti znanih iz računalnikov PC. Majhna srebrna škatlica, ki na mizi zavzame površino ovitka za plošče CD, vsebuje vse, kar bi pričakovali od tipičnega osebnega računalnika - priključek za tipkovnico in miško, monitor, omrežni vmesnik, zvočnike in slušalko, tri priključke USB 2.0. Toda v njej bomo zaman iskali PC procesor, pomnilnik, disk in druge energijsko potratne sestavine.

    Objavljeno: 13.12.2008
  • Prevodi v slovenščino, drugič

    Komur je všeč brezplačni sistem za strojno prevajanje besedil Google Translate, bo verjetno z veseljem posegel tudi po podobnem spletnem servisu Nice Translator. Podobnosti med obema storitvama so sicer precejšnje, saj Nice Translator temelji na istem spletnem servisu, kot Google Translate, vendar se obnaša nekoliko drugače. Skupna osnova tudi pomeni, da Nice Translator brez težav prevaja iz tujih jezikov v slovenščino in obratno. Razlika je v uporabniškem vmesniku, ki je v primeru servisa Nice Translator bolj dodelan, predvsem grafično prijetnejši, vendar še vedno minimalističen, še posebej primeren za uporabo na mobilnem telefonu ali ročnem računalniku. Nice Translator ima možnost samodejne zaznave jezika, v katerem tipkamo, ena najlepših lastnosti pa je sprotno prevajanje, kjer se rezultat prevoda izpisuje dobesedno med samim tipkanjem. Za zdaj je omejitve predvsem prevajanje v en jezik naenkrat, vendar avtorji obljubljajo nove zmožnosti.

    Objavljeno: 13.12.2008
  • Google Chrome ni več beta

    Google je presenetljivo hitro zaključil z razvojem in objavil prvo končno različico spletnega brskalnika Chrome, ki ga je po oceni proizvajalca k sebi doslej preneslo že več kot 10 milijonov uporabnikov. Za razliko od mnogih storitev, ki so v razvojni fazi mesece ali celo leta, je Google z razvojem brskalnika zaključil v manj kot 100 dneh po prvi javni predstavitvi.

    Objavljeno: 12.12.2008
  • Microsoft prenavlja BizTalk

    Microsoft je na konferenci Gartner Application Architecture prikazal nove dodatke za družino orodij BizTalk kot tudi objavil prvo javno razvojno različico prihajajočega strežnika BizTalk Server 2009. Prva zanimiva novost je BizTalk RFID Mobile, prvo orodje za zajem in obdelavo podatkov RFID namenjena mobilnim računalnikom z okoljem Windows Mobile. Z novim paketom je mogoče zagotoviti odčitavanje oznako RFID in obdelavo podatkov, tudi v načinu, kadar mobilna naprava ni povezana v omrežje s centralnim strežnikom.

    Objavljeno: 12.12.2008
  • Mac OS gre v 3D?

    Sodeč po pisanju spletne strani MacRumors naj bi Apple razvijal tridimenzionalno namizje za osebne računalnike. Za zamisel naj bi že vložili prošnjo za patent, kjer je informacija tudi prišla na dan. Sodeč po skicah naj bi Apple za osnovo vzel dosedanji uporabniški vmesnik in znane elemente namizja, ki bi jih postavil v navidezni prostor s stanskimi "stenami" in stropom. Vse te dodatne površine naj bi hkrati služile kot dodatni prostor na namizju, do katerega naj bi uporabniki prišli z zelo preprostimi akcijami. Tretja dimenzija bi po teh načrtih prinesla tudi bolj naraven, vizualni način shranjevanja več dokumentov, ki bi bili dobesedno eden za drugim.

    Objavljeno: 12.12.2008
  • Intel pripravlja 32-nm tehnologijo

    Intel je zaključil z razvojem nove generacije proizvodnega procesa, ki bo omogočala še večjo miniaturizacijo čipov, večjo zmogljivost in manjšo porabo. Usposobitev za 32-nm arhitekturo pomeni, da bo Intel že v naslednjem letu, predvidoma v zadnjem četrtletju, sposoben predstaviti povsem novo generacijo procesorjev na novih arhitekturi. S tem korakom obenem uspešno sledijo svoji dolgoročni strategiji "tick-tock", po kateri naj bi proizvodni proces in s tem tudi podlago za novo generacijo procesorjev, posodobili na vsakih 12 mesecev. Novi dosežek za prehod na 32-nm arhitekturo je že četrti zaporedni mejnik, ki so ga pri Intelu uspešno dosegli v začrtanem časovnem okviru. Da bi usposobili novo tehnologijo, so pri Intelu razvili več novosti, kot je druga generacija vrat high-k+metal, nov proces litografije in nov način postavitve posameznih tranzistorjev na vezje. Medtem, ko so novico in tehnične podatke razkrili na konferenci International Electron Devices Meeting, pri Intelu že pospešeno delajo na novi, 22-nm arhitekturi.

    Objavljeno: 11.12.2008
  • MiFi - žepni usmerjevalnik

    Ameriški proizvajalec Novatel Wireless je predstavil doslej najmanjši brezžični usmerjevalnik, ki je namenjen rabi v kombinaciji z mobilnimi telekomunikacijskimi povezavami. Novatel MiFi v ohišju dovolj majhnem, da celoto spravimo v žep, združuje brezžični usmerjevalnik Wi-Fi in modem za povezavo prek omrežij HSPA, UMTS, CDMA in GSM. Usmerjevalnik namenjajo vsem tistim, ki jim je uporaba namenskih vmesnikov za mobilno telefonijo preveč zapletena ali pa tovrstni izdelki sploh ne delujejo v kombinaciji s ciljno napravo.

    Objavljeno: 11.12.2008
  • Microsoft ponuja odprtokodni CMS

    Microsoft je objavil novo platformo Oxite za upravljanje spletnih vsebin s temeljem na tehnologiji ASP.NET MVC. Za podjetje je nekoliko presenetljivo, da so izdelek objavili kot odprto kodo, ki je dosegljiva na straneh servisa Codeplex. Cilj je, da omogočijo razvijalcem izdelati kompleksne sisteme za bloge oziroma možnost vgradnje CMS funkcionalnosti v druge spletne rešitve. Microsoft Oxite ni napisal zato, ker bi želel ponuditi še eno blogersko rešitev, temveč zato, da bi skupnosti razvijalcev in spletnih oblikovalcev MIX Online prikazal prednosti tehnologije ASP.NET MVC, ki omogoča lažji in hitrejši razvoj spletnih programov. Oxite vsebuje lepo število pomembnih funkcij, kot so povezave, seznami, komentarji (javni in avtenticirani), RSS dovodi in orodja za administracijo strani. Oxite omogoča tudi enostavno dodajanje novih strani in podstrani. Po naboru zmožnost se lahko primerja z drugimi orodji za bloge, vendar ga Microsoft pozicionira predvsem razvijalcem, manj končnim uporabnikom.

    Objavljeno: 11.12.2008
  • Prvi čip za telefonijo 4G

    Korejski LG Electronics je prikazal prvo integrirano vezje, ki podpira novo tehnologijo Long Term Evolution (LTE), ki bo najbrž temelj za telefonijo in mobilne internetne povezave naslednje generacije. Novi čip, ki je v bistvu "modem" za širokopasovno mobilno povezavo v teoriji omogoča prenos podatkov s hitrostjo kar 100 Mb/s proti uporabniku in do 50 Mb/s iz smeri od uporabnika proti ponudniku internetnih storitev. V praksi so doslej prikazali nekoliko nižje hitrosti prenosa(60 Mb/s proti uporabniku in 20 Mb/s v drugi smeri), ki pa so še vedno bistveno večje od današnje najzmogljivejše tehnologije tretje generacije. Najzmogljivejši vmesniki HSDPA tako zmorejo le okoli 7,6 Mb/s proti uporabniku. Tehnologija LTE naj bi odprla pot k mobilnim video vsebinam, tudi v visoki ločljivosti. 100 Mb/s je načeloma dovolj, da bi 700 MB velik film prenesli v manj kot minuti. LG pričakuje, da bo trg komunikacij LTE v naslednjih petih letih doživel skokovito rast. Za leto 2012 napovedujejo prodajo 70 milijonov naprav LTE, leta 2013 pa kar 150 milijonov.

    Objavljeno: 10.12.2008
  • Microsoft Office v spletni različici že naslednje leto

    Microsoft je napovedal, da bo v teku leta 2009 predstavil spletne različice priljubljenih pisarniških programov, med katerimi sta tudi Word in Excel. Uporabniki bodo lahko programe poganjali neposredno v brskalniku, brez namestitve dodatkov na računalnik. Pri Microsoftu so celo napovedali, da bo nova spletna pisarna delovala tudi v konkurenčnih brskalnikih in ne bo temeljila na doslej znanih platformah, kot je ogrodje Silverlight. Pričakujemo lahko več različic posameznega programa, ki se bodo razlikovale po zmogljivosti.

    Objavljeno: 10.12.2008
  • Google uvaja opravila, povezuje koledarje

    Google je objavil manjše, a nadvse pomembne izboljšave za svojo spletno storitev Gmail in spletni koledar. Uporabniki imajo odslej možnost vnosa opravil (tasks), ki jih je mogoče aktivirati prek nastavitev poštnega servisa. Opravila se pokažejo samostojno okno ali pa kot manjše okno na spodnjem robu zaslona, ki ostane vedno vidno, tudi kadar se premikamo po spletni strani. Raba programa je zelo enostavna, saj je dovolj, če vtipkamo besedilo. Dodamo lahko datum, ki predstavlja rok izvedbe naloge, iz samega servisa Gmail pa je mogoče elektronska sporočila "poslati" med opravila. Google ima načrtu še številne izboljšave orodje, ki bodo objavljene postopoma v naslednjih mesecih.

    Objavljeno: 10.12.2008
  • Firefox 3.1 beta 2 prinaša zasebnost

    Organizacija Mozilla je objavila drugo razvojno različico brskalnika Firefox 3.1, ki prinaša kopico pomembnih novosti. V primerjavi s prvo razvojno različico je najpomembnejša novost brez dvoma podpora za varno in zasebno brskanje z uporabo funkcije Private Browsing. V tem načinu Firefox ne hrani nobenih podatkov o spletni seji, kar pomeni, da ne beleži zgodovine, piškotkov, začasnih internetnih datotek in drugih podatkov o uporabniku ali njegovih aktivnostih na internetu. Zasebnost lahko vključimo na zahtevo ali pa zagotovimo preklop ob vsakem zagonu brskalnika. Podobne funkcije že ponujajo konkurenčni brskalniki, kot so Chrome, Safari in še nastajajoči Internet Explorer 8.

    Objavljeno: 9.12.2008
  • HP prenavlja navidezne računalnike

    Hewlett-Packrd je objavil novo različico izdelka za virtualizacijo uporabniškega namizja, ki se namesto na osebnih računalnikih nahaja in izvaja na zalednih strežnikih v podatkovnem centru. Hkrati z novo kodo so izdelku spremenili tudi ime, ki je zdaj HP Virtual Client Essentials. Osnova zamisel HP-jevega izdelka je v temu, da je lažje upravljati kopico navideznih računalnikov v nadzorovanem podatkovnem centru, kot enako število računalnikov, ki so razpršeni po podjetju ali celo na različnih lokacijah.

    Objavljeno: 9.12.2008
  • Google razvija ActiveX alternativo

    Google je predstavil novo tehnološko rešitev, ki omogoča neposredno izvajanje programov na uporabnikovem operacijskem sistemu namesto v spletnem brskalniku. Nova programska oprema z imenom Native Client omogoča izvajanje zahtevnejše kode na ciljnem osebnem računalniku, kar bo popeljalo spletne programe korak bližje temu, kar smo vajeni z običajnimi programi za operacijske sisteme. Na Native Client lahko gledamo tudi kot alternativo Microsoftovim gradnikom ActiveX ali platformi Adobe Alchemy, ki obe omogočata izvajanje kode na ciljem računalniku. Razvijalci spletnih programov tovrstne gradnike uporabljajo predvsem kot razširitve spletnih rešitev, ki dopolnjujejo, kar je težko ali prepočasno izvajati zgolj s spletno kodo.

    Objavljeno: 9.12.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji