Novice

 • Refleksivni zasloni prihajajo med prenosnike

  Korejski proizvajalec LG Electronics je prikazal 14,1-palčni zaslon, pri katerem lahko uporabnik preprosto preklopi med refleksivnim in tranzitivnim načinom zadenjske osvetlitve zaslona, kar prispeva k udobnejši rabi na odprtem pa tudi manjši porabi energije. Zaslon, ki je namenjen pretežno prenosnim računalnikom, porabi pri refleksivnem načinu osvetljevanja komaj četrtino energije, ki je sicer potrebna za prikaz slike. Če pri tem upoštevamo, da zaslon pri sodobnih prenosnikih porabil tudi do 75% vse energije, ki jo ima na voljo računalnik, so prihranki več kot očitni. Uporabniki lahko med obema načinoma osvetljevanja preklopijo preprosto s pritiskom na tipko, s tem a dobijo idealno kombinacijo za vse scenarije rabe. Refleksivni zaslon na odprtem nudi tudi precej bolj jasno sliko, saj je kontrastno razmerje okoli 9:1, med tem, ko običajni zasloni dosegajo le okoli 2:1 do 3:1. Prve prenosnike z novim tipom zaslonov lahko pričakujemo v prvi polovici leta 2009.

  Objavljeno: 26.12.2008več
 • Gartner napoveduje konec za glasbene CDje

  Pri znameniti analitski družbi Gartner so mnenja, da se bodo morale glasbene založbe do konca leta 2009 premakniti s področja distribucije glasne na nosilcih CD na druge prodajne kanale, zlasti spletni prodajo svojih izdelkov. Spletna prodaja je sicer še vedno v manjšini, vendar hitro pridobiva delež v celotni prodaji glasbenih izdelkov. Leta 2007 je spletna prodaja znašala v ZDA 23% vse prodaje, globalno pa le okoli 15%. Podatki za 2008 še niso dokončni, vendar kažejo na znatno povečanje teh deležev, še posebej v ZDA. Pri Gartnerju menijo, da morajo založbe spremeniti dosedanjo strategijo, kjer so brezplačno spletno distribucijo predvsem preganjale, vendar pri tem niso bili niti najmanj uspešne, hkrati pa se je prodaja v klasičnih prodajnih kanalih drastično zmanjšala. Napoved konca za glasbene CD-je napovedujejo tudi zaradi dejstva, da bo v naslednjih treh letih skoraj tri četrtine potencialnih strank imelo dostop do internetnih širokopasovnih ali mobilnih povezav, kar je hkrati tudi najbolj priljubljeno sredstvo za dostop do vsebin, zlasti med mladino.

  Objavljeno: 26.12.2008več
 • Božičkova pot na Google Earthu

  Tako kot zadnja štiri leta, Google tudi letos pomaga pri spremljanju poti božička, ki ga ta opravlja pri razvažanju daril otrokom. Google na tem področju sodeluje z združenjem NORAD, ki sicer spremlja "gibanje" najbolj izmuzljivega voznika sani že več kot 50 let. V letošnji različici lahko navdušenci spremljajo pot iz severnega pola v priljubljenem programu Google Earth, kjer so na posameznih postajah prikazani video posnetki, drugod pa fotografije. Potovanje je mogoče spremljati prek mobilnega telefona in celo prek servisa Twitter. Kdor je zamudil nočni potep, lahko pot pregleda tudi kasneje.

  Objavljeno: 25.12.2008več
 • Europeana.eu - evropska spletna knjižnica

  Tik pred božičnimi prazniki je v drugem poizkusu odprla vrata nova evropska spletna knjižnica Europeana.eu. Knjižnica nudi dostop do množice literarnega gradiva, slik, zgodovinskih dokumentov in drugega gradiva, ki ga hranijo centralne evropske knjižnice in muzeji. V projektu sodelujejo največje zakladnice kulture starega kontinenta, kot so British Library v Londonu in Louvre iz Pariza, med temi pa najdemo tudi slovenske, kot je Narodna in univerzitetna knjižnica iz Ljubljane. V sistemu je trenutno na voljo čez dva milijona dokumentov v digitalni obliki.

  Objavljeno: 25.12.2008več
 • Monitor tudi na Facebooku

  Leta je konec, začenja se dvatisočdeveto. Pravi trenutek, da začnemo kaj novega. Vabljeni na Facebook, kjer ima Monitor po novem svojo stran. Sledite nam tudi tam!

  Objavljeno: 24.12.2008več
 • Mobitel krepi mobilno TV

  Mobitel je junija letos kot prvi slovenski mobilni operater predstavil storitev mobilne televizije, nedavno pa so razširili seznam programov s kanali POP TV, Kanal A in TV Pika. Uporabniki pa lahko v živo prek mobitelov UMTS spremljajo že 11 TV-programov, v promocijskem obdobju do konca leta pa je storitev v Mobitelovem omrežju še brezplačna.

  Objavljeno: 24.12.2008več
 • Prenosnik z dvema zaslonoma

  Kitajski Lenovo je pred novim letom poskrbel za svoje vrstno presenečenje, ko je predstavil najnovejši prenosnik Lenovo ThinkPad W700ds, ki premore kar dva zaslona LCD. Poleg običajnega, v tem primeru 17-palčnega (1920 x 1200 pik), se ohišju tega zaslona nahaja še manjši, 10,6-palčni, ki ga pri uporabi potegnemo ven na desni strani računalnika. Na ta način dobimo dodatno površino z ločljivostjo 768 x 1280 pik, kar lahko s pridom uporabimo za beležke, koledar, orodne vrstice, brskalnik ali pa mala orodja Widgets v okolju Windows Vista. Zaradi dodatnega zaslona je prenosnik dobil približno centimeter pri debelini.

  Objavljeno: 24.12.2008več
 • Najhitrejši tranzistor je iz grafena

  IBM je predstavil in demonstriral delovanje novega tipa tranzistorjev, s katerim so dosegli višje gigaherčne hitrosti brez uporabe silicija kot prevodnika. Grafen je posebna oblika grafita, ki ga sestavlja en sam sloj ogljikovih atomov razporejenih v obliki podobni satovju. Pozornost raziskovalcev je pritegnil zaradi svojih izjemnih električnih lastnosti, saj omogoča zelo hiter pretok elektronov in ohranja zanesljivost delovanja tudi pri zelo majhnih dimenzijah povezav. Pri IBM-u so pri testiranju ugotovili, da lahko dosežejo frekvence do 26 GHz pri velikosti vrat 150 nm, kar je precej bolje kot pri silicijevih tranzistorjih. Čeprav še ni dokazano, znanstveniki menijo, da bi lahko dosegli hitrosti merjene v THz (1000 GHz) pri velikosti vrat okoli 50 nm. IBM pripravlja tudi komunikacijske radijske oddajnike, ki bi temeljili na grafenu, tu pa sodelujejo v programu CERA (Carbon Electronics for RF Applications), ki ga sponzorira ameriška vojaška agencija DARPA.

  Objavljeno: 24.12.2008več
 • APEK izbrala drugega operaterja TV

  Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) je na javnem razpisu, ki se je končal 19. decembra 2008, za operaterja drugega nacionalnega omrežja digitalne prizemne radiodifuzije DVB-T izbrala družbo Norkring, ki je del holdinga norveškega telekomunikacijskega podjetja Telenor.

  Objavljeno: 23.12.2008več
 • XLAB Gaea+ izziva Google Earth

  Slovensko podjetje XLAB, znano po svojih izdelkih za oddaljeni nadzor ISL Light, je predstavilo trirazsežno vizualizacijsko orodje Gaea+, s katerim na enostaven način prikazujejo informacije v kontekstu geografskega prostora v realnem času. Rešitev deluje podobno kot znani programski paket Google Earth, vendar ponuja bolj bogat nabor informacij lokalnega značaja, kot so ceste, prostorski akti, podatki iz katastra, različne napeljave (denimo komunalne ali telekomunikacijske), turistične informacije in še marsikaj. Na območju Slovenije prikazuje natančnejše ortofoto (letalske) posnetke površja, uporablja natančnejši višinski model in ponuja več vsebinskih podatkov.

  Objavljeno: 23.12.2008več