Objavljeno: 15.12.2008

Novi Dreambox 8000

V petek , 12. decembra je Dreambox Multimedia GmbH končno začel svojim distributerjem in trgovcem dobavljati težko pričakovani sprejemnik Dreambox 8000 HD PVR. Sprejemnik, ki so ga ljubitelji sprejemnikov Dreambox nestrpno čakali že vsaj dve leti, naj bi bil idealni »sanjski« (»dream«) digitalni televizijski sprejemnik, saj je zasnovan na odprtokodnem sistemu Linux, ima 400 megaherčni procesor MIPS, 128 MB pomnilnika Flash, 256 MB delovnega pomnilnika RAM in lahko sprejema poljuben digitalni televizijski signal (DVB-S, DVB-T, DVB-C), tako v SDTV kot tudi v HDTV ločljivosti, pričakujemo pa lahko tudi nadgradnjo za sprejem IPTV. V sprejemnik lahko vgradimo disk poljubne velikosti, na katerega lahko snemamo do osem sočasnih oddaj, in še snemalnik DVD, na katerega potem trajno arhiviramo izbrane posnetke. To pa še daleč ni vse. Sprejemnik ima številne priključke in možnosti razširitev; v dveh bralnikih kartic (CA) prepoznava naročniške kartice različnih standardov, v štiri dodatna razširitvena mesta za PCMCIA pa lahko vstavljamo še dodatne čitalce kartic, modul za brezžični internet (WiFi) in podobno. Na voljo so tudi trije priključki USB in dva čitalca pomnilniških kartic (Compact Flash oziroma SD). Najvažnejša pa je hitra (10/100 Mb/s) povezava v internet prek katere sprejemnik lahko postane video strežnik, ob tem pa uporablja najrazličnejše servise na internetu (nadgradnja programske opreme, elektronska pošta - s pomočjo brezžične tipkovnice, deskanje po spletu, igranje različnih iger, ipd).

Ker je sprejemnik zasnovan odprtokodno, bo s primerno dodatno programsko opremo sprejemnik lahko postal prava hišna večpredstavna centrala (MHP – Multimedia Home Platform).

V Monitorjevem laboratoriju smo novi sprejemnik Dreambox 8000 že začeli temeljito preizkušati (hkrati pa tudi njegovega manjšega brata Dreambox 800, katerega distribucija se je začela pred nekaj meseci). Prvi vtisi so zelo obetavni. Z večjim modelom smo razen satelitske televizije DVB-S v visoki ločljivost brez težav sprejemali tudi digitalno kabelsko televizijo DVB-C (tako prek kabelskega omrežja kot tudi prek "brezžičnega kabla" z oddajnika na Krimu!) kot tudi digitalno prizemeljsko televizijo DVB-T (z oddajnikov na Krimu oziroma Ljubljanskem gradu). Tudi priključitev na internet in spremljanje "internetne televizije" na računalniku na neki drugi lokaciji je takoj delovala. Izčrpen test obeh sprejemnikov bomo objavili v prvi naslednji, to je februarski številki, ki izide konec januarja.

www.dream-multimedia-tv.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji