Objavljeno: 15.12.2008

Mini prenosni računalniki gredo za med

Kot ugotavljajo pri analitični hiši DisplaySearch, je letošnje leto tržišče mini prenosnikov (t. i. netbooki) dobesedno eksplodiralo. V primerjavi z lanskim letom, ko so omenjeni malčki našli milijon novih lastnikov, naj bi trgovci letos uspeli prodati kar 14 milijonov primerkov. Še posebej uspešno je bilo letošnje tretje četrtletje, ko so širom sveta prodali 5,61 milijona mini prenosnikov.

Med posameznimi proizvajalci se zaostruje boj za vrh, na katerem je od vsega začetka prevladoval ASUS, ki ima v tem segmentu tudi daleč največ različnih modelov. V letošnjem tretjem četrtletju, pa ga je s prestola uspel izriniti Acer, ki je od 5,61 milijona mini prenosnikov uspel prodati kar 38,3 odstotka, medtem ko so pri ASUS-u v omenjenem četrtletju vknjižili 30,3-odstotni tržni delež.

Kot ugotavljajo pri DisplaySearch, bodo prav netbook-i poganjali rast segmenta prenosnih računalnikov, v letu 2011 pa naj bi njihov delež med vsemi prenosniki že dosegel 16 odstotkov, oziroma povedano po domače – vsak šesti prodan prenosnik bo miniaturnih dimenzij.

www.displaysearch.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji