Objavljeno: 13.12.2008

Kocka Pano - preprostejši PC od PCja?

Ameriško podjetje Pano Logic ponuja zamisel lahkega odjemalca, ki na delovni mizi nadomešča osebni računalnik s precej manjšo in preprostejšo napravo, vendar pri tem ohranja večino lastnosti znanih iz računalnikov PC. Majhna srebrna škatlica, ki na mizi zavzame površino ovitka za plošče CD, vsebuje vse, kar bi pričakovali od tipičnega osebnega računalnika - priključek za tipkovnico in miško, monitor, omrežni vmesnik, zvočnike in slušalko, tri priključke USB 2.0. Toda v njej bomo zaman iskali PC procesor, pomnilnik, disk in druge energijsko potratne sestavine.

Pano namreč izvaja vse programa na oddaljenem računalniku ali strežniku v okolju VMware. Do lahkega odjemalca so posredovani le zaslonska slika in drugi podatki, ki jih uporabnik rabi pri delu (zvok, podatki USB, tipkovnica, miška...), pri čemer uporabljajo lastno razvit protokol, ki potrebuje zelo majhno pasovno širino, pri tem pa je poskrbljeno tudi za zaščito prenosa podatkov s šifriranjem. Podjetje namerava v prihodnje podpreti tudi protokole RDP in ICA, ki jih v podobnih terminalskih okoljih nudita Microsoft in ICA.

Celota za delovanje potrebuje le 5 wattov, kar je le delček tistega, kar tipičen osebni računalnik potrebuje - celo v mirovanju. Morda še bolj pomembno orodje, kot sam odjemalec je orodje Pano Magagement Server, ki omogoča prenos podatkov in omogoča upravljanje omrežja odjemalcev Pano. Programska oprema omogoča med drugim povezavo posameznega uporabnika z izbrano sejo na posameznem strežniku VMware. V najnovejši različici omogoča tudi modeliranje propustnosti in zmogljivosti posameznega virtualnega računalnika, kar daje uporabnikom izkušnjo podobno na navadnem računalniku PC. Posamezen odjemalec Pano stane okoli 400 dolarjev, poleg tega pa je potrebno plačati še okoli 80 dolarjev letne licenčnine.

http://www.panologic.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji