Objavljeno: 22.11.2008

IT-rast se bo upočasnila

Tudi v informatiki nam analitiki napovedujejo manj rožnate čase. Kako jih tudi ne bi, saj je slednja običajno močno povezana z gospodarstvom. Kot ugotavljajo pri IDC-ju, se bo poraba za informacijske tehnologije zaradi globalne finančne krize v prihodnjem letu znatno upočasnila.

Glede na revidirano napoved analitske hiše IDC bo v letu 2009 svetovna poraba za IT zrasla za 2,6% na letni ravni, kar pomeni precejšnje zmanjšanje glede na napoved pred krizo, ki je predvidevala 5,9-odstotno rast. Na ameriškem tržišču IDC v letu 2009 pričakuje zmanjšanje rasti potrošnje IT na 0,9%, kar je veliko nižje od v avgustu napovedane 4,2% rasti.

Na regionalni ravni se bo rast v letu 2009 poraba na Japonskem, v Zahodni Evropi in Združenih državah Amerike vrtela okoli 1%, medtem ko bodo razvijajoča se gospodarstva Srednje in Zahodne Evrope, Bližnjega Vzhoda ter Afrike in Latinske Amerike še naprej beležila zdravo rast, toda na opazno nižji ravni kot glede na prejšnje napovedi. Na nivoju posameznih segmentov bo najbolj rasla prodaja programske opreme ter storitev IT, medtem ko bodo vložki v strojno opremo (z izjemo shranjevalnih rešitev) manjši kot v letu prej.

Po letu 2009 analitska hiša IDC pričakuje popolno okrevanje trga, ki naj bi odtlej rasel z okrog 6-odstotno letno stopnjo v se do konca napovednega obdobja v letu 2012. Kljub temu IDC ocenjuje, da bo v prihodnjih štirih letih zaradi upočasnjene porabe izgubljenih za več kot 300 milijard USD prihodkov.

www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji