Objavljeno: 14.11.2008

Mrk Siolove televizije

Kakšnih deset tisoč novih naročnikov Telelekomove televizije Siol TV, ki uporabljajo vmesnik Siol TV Plus, že od nedelje ne more spremljati Siolove televizije, saj slika zvečer med 19. in 22. uro enostavno »mrkne«. Ostalih šestdeset tisoč naročnikov Siol TV, ki so se naročili pred 1. septembrom 2008, teh težav nima. Glede na to, da slika »mrkne« samo v času največje obremenitve, lahko sumimo na preobremenjenost sistema oziroma slabo dimenzioniran sistem.

Odkar so pri SIOLu uporabnikom 1. septembra začeli zamenjevati programsko opremo na vmesnikih za internetno televizijo, imajo z delovanjem vmesnika neprestane težave. Bralci se nam pritožujejo, da je novi vmesnik zelo počasen in da večkrat enostavno »zmrzne«. Medtem ko je prejšnja programska oprema za naročniški vmesnik, ki so jo napisali kar Siolovi programerji, delovala solidno (in še vedno deluje pri mnogih naročnikih), pa se milijonska investicija v novo programsko opremo (Smartvision francoskega proizvajalca Thomson), ki naj bi mogočala tudi storitev spletne videoteke na zahtevo (Video on Demand - VoD) in storitev spletnega osebnega snemalnika (Private Video Recording – PVR) izgleda ni obrestovala.

V Telekomu Slovenije se izgovarjajo na dobavitelja programske opreme in na sistemsko napako in obljubljajo, da bodo naročnikom povrnili sorazmerni del naročnine. Pravijo, da je takšne vrste napako zelo težko odkriti, zato so razočaranim naročnikom do nadaljnjega omogočili uporabo običajnega vmesnika (Siol TV), ki pa ne omogoča dodatnih storitev kot sta privatni snemalnik in spletna videoteka, trenutno pa tudi ne deluje eletkronski programski vodič (EPG).

Zaenkrat ni jasno, koliko so težave s programsko opremo na vmesniku Siol TV Plus, kjer se izgleda zatika pri storitvi spletne videoteke, povezane z razvojem programske opreme za samo storitev, ki jo po pogodbi s Telekomom Slovenije že dobro leto razvijajo na Univerzi na Primorskem na platformi GRID. Storitev spletne videoteke je namreč računalniško zelo zahtevna aplikacija, ki potrebuje čim bolj zmogljivo mrežo računalnikov in spretno napisano programsko opremo.

www.siol.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji