Objavljeno: 10.11.2008

Računalniki kot umetnije

Številni uporabniki okrašujejo svoje računalnike, za to da bi postali nekaj posebnega, unikati, ki so tako funkcionalni kot prijetni na videz. Toda le redki gredo tako daleč kot navdušenec iz okolice San Francisca, ki računalniške komponente spreminja v dragocenosti iz lesa, bakra in medenine, da so videti, kot bi bili iz kakega drugega stoletja. Med kreacijami Datamancerja so posebej okrašeni računalniki, tipkovnice, monitorji, celo skenerji, ki bi jih brez dvoma marsikdo še kako rad videl na delovni mizi, najbrž pa tudi drugje.

Vzemimo za primer prenosnik Steampunk Laptop, katerega dušo je posodil Hewlett-Packard, ohišje pa spominja na staromodno škatlico z dragocenostmi. Na pokrov zaslona so denimo medeninasti urni zobniki, stranice so lesene, tipkovnica staromodna, na mestu počivališča za zapestja so usnjene obloge. Pika na i je brez dvoma način vklopa, saj prenosnik prižgemo s ključem, podobno kot bi navili starinske glasbene skrinjice.

Nič manj ni zanimiva tipkovnica Datamancer Ergo, ki je v bistvu popolnoma predelana ergonomska tipkovnica družbe IBM. Tipke so podobne tistim na starinskih pisalnih strojih, čeprav ne manjkajo moderne sestavine, kot je sledilna ploščica, ki pa je brez tipk, njihovo delovanje pa simuliramo s pritiskom na izbrane predele. Poleg zanimivih graviranih okraskov so posebnost vijolične diode LED, ki spominjajo na rubine. Nenavaden je tudi nagib tipkovnice, ki visi proti zgornjem delu, obratno kot smo vajeni pri običajnih izdelkih. Menda se v praksi obnese odlično.

Umetniška zbirka premore še številne druge zanimive izdelke, med katerimi je optični bralnik v obliki starinske knjige vezane v usnje. Večina izdelkov je unikatov ali pa takih, ki jih avtor izdeluje obrtniško v majhnih količinah.

http://www.datamancer.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji