Objavljeno: 15.11.2008

AMD z novimi Opteroni

AMD je začel s prodajo nove generacije štirijedrnih procesorjev Opteron, ki so jih doslej označevali z delovnim imenom "Shanghai". Novi procesorji prihajajo v prodajo skoraj leto dni za predstavitvijo prvih izdelkov z 45-nm arhitekturo in po dokaj težavnem začetku za dosedanje štirijedrne procesorje Barcelona. AMD je zato počakal, da so novi Opteroni dejansko prišli v distribucijo, preden je najavil začetek prodaje.

Novi procesorji se lahko pohvalijo z okoli 35% večjo zmogljivostjo in 35% manjšo porabo kot pri dosedanji generaciji Opteronov, vgradili pa so tudi številne povsem nove rešitve za napredno varčevanje z energijo. Rešitev imenovana AMD PowerFetch tako omogoča postavitev posameznega jedra v mirovanje, kjer ne porabi nobene energije, kadar je obremenitev sistema nizka. Podoben sistem, vendar na drugem nivoju je AMD CoolCore, ki izklaplja dovod elektrike v neuporabljena področja procesorja, kar ima za posledico tudi manjšo potrebo po hlajenju.

Izboljšav so bile deležne tudi tehnologije Direct Connect in AMD-V za hitrejše delovanje virtualnih strežnikov. Novi procesorji imajo 6 MB velik tretjenivojski predpomnilnik, kar je 200% več kot doslej in podporo za hitrejše pomnilnike DDR2-800. Novi Opteroni porabijo 75W energije in delujejo s takti od 2,3 do 2,7 GHz. Poleg tega AMD za prvo četrtletje 2009 napoveduje varčnejšo različico Opteron HE, ki bo porabila le 55W pri polnem delovanju.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji