Objavljeno: 13.11.2008

Grafična kartica s 4 GB RAM

Podjetje Nvidia je predstavilo prvo grafično kartico, ki premore kar 4 GB RAM. Ljubitelji iger, ki se jim že cedijo sline, bodo tokrat ostali praznih rok, saj je nova kartica Quadro FX 5800 namenjena prvenstveno za rabo v poslovnih okoljih. Ta hip brez dvoma najzmogljivejša grafična kartica na svetu je namenjena predvsem za področja medicinske vizualizacije, računalniškega oblikovanja in druge znanstvene naloge.

Poleg velikega pomnilnika je za kartico značilen procesor, ki ima kar 240 vzporedno delujočih in programsko nastavljivi procesnih jeder, ki zmorejo procesirati 52 milijard texlov na sekundo in preračunati 300 milijonov trikotnikov na sekundo. Ker gre pri 4 GB velikem pomnilniku za obsežen pretok podatkov med glavnim računalnikom, je prek vodila mogoče prenesti podatke s hitrostjo kar 102 GB/s.

Quadro FX 5800 podpira tako vmesnike DirectX 10 kot Open GL, pripravljena pa je tudi za tako imenovano 4D modeliranje, kjer kartica poleg osnovnega kadra v ozadju pripravlja tudi naslednjega, ki bo prikazan z zamikom. Iz vsega navedenega je najbrž razumljivo, da ima kartica tudi zasoljeno ceno, saj je zanjo potrebno odšteti 3.500 dolarjev.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji