Objavljeno: 11.11.2008

Nestrukturirani podatki rastejo kot gobe po dežju

Sodeč po raziskavi, ki jo je za Hewlett-Packard izvedla družba Coleman Parkes Resarch, se podjetja v večini primerov ne zavedajo, kolikšen delež v njihovem okolju predstavljajo nestrukturirani podatki (dokumenti, datoteke,...) in kakšno tveganje predstavlja pomanjkanje upravljanje z informacijami tega tipa. Raziskava je zajela okoli 1.020 direktorjev informatike in drugih odgovornih oseb v Evropi.

Sodelujoči so bili mnenja, da je v povprečju v njihovih podjetjih okoli 25% tako imenovanih nestrukturiranih podatkov, kar je celo precej manjša ocena od podobnih ugotovitev v ZDA. Ista raziskava je pokazala, da natančnejša analiza pripelje v povprečju do 70% obsega vseh podatkov, ki jih obvladujejo podjetja. Le slabih 30% je strukturiranih podatkov, večinoma baz in poslovnih rešitev, ki so večinoma zaradi same narave dela pod večjim nadzorom kot drugi podatki.

Analitiki so zato mnenja, da so pred podjetji, zlasti v Evropi, velike težave, če podjetja ne bodo uvedla postopkov in rešitev za formalno upravljanje tovrstnih informacij skozi celoten življenjski cikel. Mnogi opozarjajo, da je sanacija obstoječega stanja marsikje drago in dolgotrajno opravilo, za katerega lahko podjetja porabijo tudi do tri leta. Pozitivna novica pa je dejstvo, da skoraj 84% evropskih podjetij uporablja ali načrtuje uporabo orodij za boljši nadzor in skupinsko delo z informacijami, kar med drugim tudi zmanjšuje duplikate in s tem vedno večjo porabo pomnilniškega prostora.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji