Objavljeno: 23.12.2008

XLAB Gaea+ izziva Google Earth

Slovensko podjetje XLAB, znano po svojih izdelkih za oddaljeni nadzor ISL Light, je predstavilo trirazsežno vizualizacijsko orodje Gaea+, s katerim na enostaven način prikazujejo informacije v kontekstu geografskega prostora v realnem času. Rešitev deluje podobno kot znani programski paket Google Earth, vendar ponuja bolj bogat nabor informacij lokalnega značaja, kot so ceste, prostorski akti, podatki iz katastra, različne napeljave (denimo komunalne ali telekomunikacijske), turistične informacije in še marsikaj. Na območju Slovenije prikazuje natančnejše ortofoto (letalske) posnetke površja, uporablja natančnejši višinski model in ponuja več vsebinskih podatkov.

Orodje odlikujeta izjemno preprosta uporaba in možnost prilagoditev in predelav glede na

potrebe in želje posameznih skupin uporabnikov. Za delovanje Gaea+ ne potrebuje namestitve programske opreme na osebnih računalnik, saj je v celoti napisana v javi (zagon neposredno iz spletne strani), pri čemer so uporabili ogrodje NASA World Wind Java SDK, ki v osnovi ponuja boljšo navigacijo kot konkurenčni Google Earth.

Orodje je nastalo v okviru projekta Geopedia.si, saj se je podjetje povezalo z Društvom za digitalizacijo Slovenije, Geopedia. Tam bo Gaea+ vključena kot orodje za trirazsežni prikaz informacij v prostoru. Sodelovanje bo predvsem omogočalo trajno posodobitve in nove vsebinske podatke. Orodje je bilo še pred uradnim izidom uporabljeno za prikaz rezultatov simulacij poplavljanja slovenskih vodotokov, kar je podjetje XLAB razvilo skupaj z Inštitutom za vodarstvo. Poleg tega so paket Gaea+ uporabili tudi v okviru projekta DEDI, ki ga je razpisalo Ministrstvo za visoko šolstvo, kjer je poskrbel za prikaz zbirke podatkov Slovenske kulturne dediščine.

http://gaeaplus.si

http://www.xlab.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji