Objavljeno: 29.12.2008

Termoelektrična pretvorba za prihodnost

Japonski raziskovalci so odkrili učinkovito termoelektrično pretvorbo, ki jih navdaja z velikim optimizmom. Razvili so namreč tehnologijo, ki odpadno toploto pretvarja v električno energijo, zadeva pa naj bi v prihodnjih letih doživela obsežno komercializacijo na številnih področjih, začenši z avtomobilsko industrijo.

Za prikaz zajema odpadne toplote in njeno pretvorbo v električno energijo so uporabili prižgano svečo, ki je z oddano toploto ustvarjala dovolj energije, s katero (zajeto in pretvorjeno, seveda) je nato napajala LED-svetilko. Najlepša stvar pri demonstraciji pa je v tem, da je LED-svetilka oddajala več (in močnejšo) svetlobe kot pa sveča.

Možnosti uporabe nove tehnologije so skorajda neskončne, med največje termalne vire z velikimi količinami odpadne toplote pa lahko štejemo bojlerje, cevi z vročo vodo, avtomobilske (in druge) motorje, mikroprocesorje, oddajnike, sonce ter nenazadnje tudi človeško telo. Če bomo uspeli večji del oddane energije shraniti in ponovno uporabiti, se nam lahko obeta še dolgo bivanje na našem planetu.

techon.nikkeibp.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji