Objavljeno: 29.11.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2016

Več kot zaznamki

Splet ponuja mnoštvo najrazličnejših vsebin in člankov. Večkrat se zgodi, da naletimo na daljše besedilo, ki ga v danem trenutku ne moremo zaužiti. Na pomoč nam priskočijo orodja za shranjevanje. Pripomočki za kasnejše branje so evolucija dobrih, starih zaznamkov.

Aplikacij za shranjevanje vsebin za kasnejše branje je na napravah z Applovim operacijskim sistemom iOS precej. Največje ime med njimi je zagotovo Pocket. To orodje omogoča hitro shranjevanje najdenih spretnih naslovov in vsebin, objavljenih na njih. Udobnost pristopa nadgradi učinkovita sinhronizacija med različnimi napravami in sistemi, saj je pripomoček na voljo na vseh večjih namiznih in mobilnih platformah. Branje je možno tako s spletno povezavo kot brez nje. Omeniti velja še zmožnost osebno naravnanih predlogov, kjer storitev ob pomanjkanju shranjenega čtiva na podlagi preteklih vnosov samodejno poišče vsebino, ki bi nas utegnila zanimati.

Takoj za vsenavzočim Pocketom je vizualno privlačni Instapaper. Njegov uporabniški vmesnik je preprost in osvobojen take in drugačne navlake. Uporaba vseh nadležnih elementov očiščenega prikaza je svojevrsten užitek, ki je mogoč zaradi izdatne optimizacije ciljnih naprav. Po želji mu spremenimo privzeto pisavo, razmik med znaki, vrsticami in odstavki besedila ter uporabljeno barvno shemo. Bolj leni bralci si spočijemo oči z vgrajeno tehnologijo text-to-speech, ki nam izbrano vsebino rade volje prebere na glas.

Med hitrejšimi storitvami za kasnejše branje najdemo program Outread, ki se osredotoča na brzinsko prebavljanje novih člankov. Učinkovitost branja poveča s podajanjem manjših kosov besedila. Če med preletavanjem naletimo na izsek, ki nas zanima, ga razširimo s priloženo povezavo. Sinhronizacija s sorodnimi storitvami (Pocket, Instapaper) omogoča branje brez spletne povezave. Aplikacija je zaradi hitrosti in priročnosti namenjena predvsem uporabnikom, ki jim kronično primanjkuje časa.

Da storitve za kasnejše branje niso nujno samotarsko početje, dokazuje aplikacija Delicious. Gre za pravo družabno omrežje, usmerjeno k deljenju v spletu najdenih vsebin. Omogoča brskanje po zbirkah drugih uporabnikov, kjer hitro najdemo povezave in vsebine, ki bi nas utegnile zanimati. Za dokaj nepregleden uporabniški vmesnik se aplikacija odkupi z bogato bero spletnih člankov, kjer vsakdo vedno najde kaj zase.

Za shranjevanje v spletu najdenih vsebin lahko seveda uporabimo tudi nadvse priljubljeno oblačno beležnico Evernote. V navezi s slednjo je priporočljivo uporabiti program EverClip 2, ki nam olajša pošiljanje besedila, slik in spletnih naslovov v priročno oblačno storitev. Najdene predmete zlahka prikažemo v lebdečem pripomočku Today Widget in jih pred pošiljanjem v oblak storitve Evernote dodatno označimo in uredimo. Uporabniški vmesnik programa EverClip je preprost in razumljiv, zato pripomoček toplo priporočamo vsem spletnim raziskovalcem, ki želijo rezultate svojih raziskav shraniti v topel objem zanesljive oblačne storitve.

Branja željnim uporabnikom spleta za konec priobčimo še aplikacijo Longform. Ta se sicer ne umešča ravno med pripomočke za kasnejše branje, a uživanje vsebin iz spleta olajša na svojevrsten način. Gre za storitev, ki ponuja obilje daljših sestavkov najrazličnejših avtorjev. V aplikaciji je na voljo več kot 200.000 člankov tisoč vidnejših založnikov. Brskamo lahko po celih revijah, po posameznih avtorjih ali po aktualnih izsekih za posamezen dan. Pomembnejše najdbe enostavno delimo s prijatelji v obliki priporočil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji