Objavljeno: 27.1.2017 07:00

Trump nakazal konec sporazuma o zaščiti osebnih podatkov z EU

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal ukaz o povečanju javne varnosti v ZDA, ki med drugim napoveduje prenehanje veljavnosti zaščite osebnih podatkov neameriških državljanov, kar bi pomenilo konec dogovora med ZDA in EU glede varovanja osebnih podatkov. Če se to res zgodi, ameriška podjetja spet ne bodo smela hraniti osebnih podatkov evropskih državljanov v ZDA.

Prvikrat se je to zgodilo leta 2015, ko je Evropsko sodišče razveljavilo dogovor o varnem pristanu med EU in ZDA, na podlagi katerega so ameriška podjetja smela evropske osebne podatke obdelovati v ZDA. Zaradi stroge evropske zakonodaje so takšni dogovori obvezni za iznos podatkov iz EU, saj zagotavljajo, da se bo tudi v tujini z njimi ravnalo v skladu z evropskimi standardi. Načeloma mora vsako podjetje stopnjo varnosti osebnih podatkov dokazovati samo, z nekaterimi državami (denimo z ZDA) pa ima EU sklenjene krovne sporazume, ki obveznost nadzora prelagajo tudi na tuje oblasti, zato ni treba vsakemu podjetju dokazovati varnosti podatkov. Razsodba je bila posledica Snowdnovih razkritij o vohunjenju NSA, iz česar je postalo jasno, da je nadzor v ZDA neustrezen.

Razveljavitev dogovora je prinesla številne težave ameriškim podjetjem, ki so morala urediti hrambo podatkov v EU, nekatera pa so si nakopala tudi globe, ker tega niso uredila pravočasno. EU in ZDA sta julija 2016 sklenili nov dogovor (tako imenovan zasebnostni ščit), ki opravlja funkcijo razveljavljenega varnega pristana in ameriškim podjetjem spet omogoča obdelavo podatkov v ZDA. Ta je sedaj v veliki nevarnosti.

Najnovejši predsedniški ukaz namreč v 14. členu določa, da morajo agencije v skladu z zakonodajo zagotoviti, da politika glede zasebnosti izključuje osebe, ki niso državljani oz. nimajo dovoljenja za stalno prebivanje v ZDA, iz vseh varovalk, ki jih Privacy Act predvideva za zaščito osebnih podatkov. To z drugimi besedami pomeni, da za evropske osebne podatke zaščita več ne velja, s čimer bi ZDA enostransko odstopila od svojega dela zasebnostnega ščita. V tem primeru bi se po vsega pol leta veljavnosti znašli spet na začetku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

boyyce | 27.1.2017 | 20:58

Tako se dela Trump Upam da pade tud TTIP Acta in podobno sranje ki ga je prejšnja vlada zakuhavala

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji