• Avstralija z biometrično kontrolo pri vstopu v državo

    Avstralska vlada je obelodanila smele načrte, po katerih naj bi do leta 2020 devet desetin ljudi v državo vstopilo brez človeškega nadzora. Kontrolo bodo s preverjanjem obraza, roženice in prstnih odtisov izvajali računalniki. Pilotski projekt sistema Seamless Traveler bodo v Canberri pričeli izvajati poleti, testiranje nato razširili na vsa večja letališča v državi ter do pomladi 2019 uvajanje tudi zaključili. Avstralska nakana je sprožila nemalo skrbi, strokovnjaki opozarjajo na težave, med katerimi prevladujejo skrb za zasebnost posameznika, izguba služb ter diskriminacija na videz drugačnih ljudi.

    Objavljeno: 26.1.2017 11:00
  • Google bo blokiral JavaScript priponke

    Najbolj priljubljena poštna storitev na planetu Gmail s 13. februarjem ne bo več sprejemala JavaScript priponk. Ob prejemu datoteke s pripono .js bomo podobno kot v primeru priponk .exe, .msc in .bat deležni zgolj sporočila, da je bila vsebina zaradi varnostnih razlogov blokirana. Pomagalo ne bo niti maskiranje JavaScripta v paketne oblike .zip, .tgz, .gz ali .bz2. Google uporabnikom svetuje, da se za dostavo poslej prepovedanih priponk uporabniki poslužijo oblačne shrambe Drive.

    Objavljeno: 26.1.2017 08:00
  • Ne uporabljajte brezplačnih aplikacij za VPN

    Sliši se logično in koristno – internetni promet na pametnih telefonih bi preusmerili prek VPN-jev, s čimer se izognemo nepovabljenih pogledom, četudi napravo priključimo v nezaščiteno brezžično omrežje. Nišo so odkrili tudi pisci aplikacij, ki so jih v ta namen ponudili več sto. Toda izkaže, da je večina teh aplikacij zelo škodljivih.

    Objavljeno: 26.1.2017 05:00
  • Apple posodablja mobilno tržnico

    Prihajajoča posodobitev Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS (10.3) bo med drugim vsebovala mehanizem, ki bo razvijalce omejil pri nadležnem moledovanju uporabnikov za pozitivno kritiko njihovega izdelka. Sleherni programer bo neželeno sporočilo v aplikaciji uporabniku lahko prikazal le trikrat letno, obenem pa bo posameznik s posebno nastavitvijo lahko tovrstne motnje po želji tudi popolnoma izklopil. Dobra novica za razvijalce je, da bodo uporabniki kritike poslej pisali kar znotraj samih aplikacij, odgovarjanje nanje pa bo razvijalcem olajšano s svežim programskim vmesnikom Reviews API.

    Objavljeno: 25.1.2017 08:00
  • Naslednik CyanogenModa je na voljo

    Nekdaj najbolj priljubljena, od proizvajalcev neodvisna različica Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android CyanogenMod je nedavno klavrno končala svojo pot. Na srečo so se hitro našli prostovoljci, ki bodo odprtokodni projekt pod imenom LineageOS peljali naprej. Da njihove obljube ob slovesu CyanogenModa niso bile iz trte zvite, dokazuje prva različica njihove programske opreme. Čeprav gre zgolj za testno verzijo, ki podpira le peščico telefonov (Nexus 5X, Nexus 6P, OnePlus One in druge) in obenem razen svežega logotipa, imena ter nekaj pripomočkov za selitev, ne prinaša resničnih novosti, smo se njenega prihoda vseeno razveselili. Ekipa štafetno palico prevzema pri verziji CyanogenMod 14.1 (Android 7.1) in obljublja, da bo prihodnost svetla.

    Objavljeno: 25.1.2017 07:00
  • Samsung s čipi do rekordnega četrtletja

    Samsung je objavil dokaj presenetljiv rekorden zaslužek v zadnjem četrtletju leta 2016. Od oktobra do decembra so kljub odmevni polomiji s telefonom Note 7 za polovico povečali dobiček v primerjavi z letom poprej. Korejce je pred izgubo rešila proizvodnja čipov, ki so jih prodali 77 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2015. H končnemu uspehu so svoje doprinesli še OLED in UHD zasloni, šibek korejski von ter solidna prodaja telefonov Galaxy S7 in S7 Edge. Prav od mobilne enote podjetje v letu 2017 pričakuje največ, cenejši telefoni bodo deležni nekaterih zmožnosti dražjih modelov, luč sveta pa bosta ugledala tudi naslednja korejska aduta, S8 in Note 8.

    Objavljeno: 24.1.2017 10:00
  • Kitajska prepovedala uporabo navideznih omrežij VPN

    Kitajske oblasti že nekaj časa prepovedujejo dostop do večjih spletnih storitev, med katerimi so Twitter, Facebook in YouTube, zato so v deželi na daljnem vzhodu nadvse priljubljena navidezna omrežja VPN. Slednja bodo poslej praktično prepovedana, saj mora z uredbo gospodarskega ministrstva njihovo uporabo odobriti vlada. Nova pravila bodo veljala (vsaj) do 31. marca 2018. Kako bodo Kitajci nadzorovali njihovo izvajanje, je precej nejasno, predvidoma se bodo osredotočili na podjetja, ki VPN storitve ponujajo posameznikom. Kitajska še zdaleč ni edina država s cenzuriranim internetom, družbo ji delajo Rusija, Kuba, Egipt, Turčija, Bahrajn in Vietnam.

    Objavljeno: 24.1.2017 08:00
  • Note7 pokopali dve različni napaki baterije

    Nesrečno leto 2016 se z večmesečno preiskavo največje blamaže v zgodovini korejskega giganta za Samsung uradno zaključuje, za eksplozivnost telefona Note7 sta krivi dve različni napaki baterij. Prve baterije so imele premajhno ohišje, zato je v številnih primerih prišlo do kratkega stika, zamenjava drugega zunanjega proizvajalca pa je imela napako v izolaciji, kar je znova privedlo do nagnjenosti k samovžigu in Samsung prisililo k dokončnemu vpoklicu nesrečnih telefonov. Dobra novica za Korejce je, da za katastrofo nista bili krivi strojna niti programska oprema. Kako bo fiasko vplival na prodajo prihodnjih Samsungovih telefonov, v prvi vrsti mislimo na težko pričakovani Galaxy S8, bomo videli kmalu.

    Objavljeno: 23.1.2017 09:00
  • Zbogom, SHA-1

    SHA-1 bi bil moral umreti že zdavnaj, a ker se ponekod še trdno drži, mu bo na smetišče zgodovine treba pomagati. Jutri bo Firefox postal prvi večji brskalnik, ki bo strani s certifikati TLS, ki ne podpirajo SHA-2, označil kot nevarne.

    Objavljeno: 23.1.2017 05:00
  • Se je v spletu pojavila nova Motorola Z?

    Na spletni stran Geekbench se je pojavil novi telefon pod oznako Motorola XT1650. Videti je, da gre za novo zastavonošo podjetja Motorola (ta je že nekaj časa v lasti podjetja Lenovo), po vsej verjetnosti nova Motorola Z. Naprava uporablja Qualcommov nabor Snapdragon 835, ima 4 GB pomnilnika, nameščen pa Android 7.1.1. Z dosedanjimi napravami podjetja Motorola smo bili tudi mi zelo zadovoljni.

    Objavljeno: 22.1.2017 14:00
  • Lineage OS prevzema pobudo od Cyanogen

    Podjetje Cyanogen Inc, to je stalo za nekoč izredno priljubljeno neoriginalno programsko opremo za naprave Android, Cyanogen, je proti koncu lanskega leta zaprlo svoja vrata. Odprto-kodni projekt CyanogenMod s skupnostjo je sicer ostal, sedaj pa se je iz njega izvil projekt Lineage OS. V naslednjih dneh naj bi se začeli pojavljati namestitveni paketi za nekatere naprave, predvsem za naprave, na katere se je že do sedaj lahko namestilo CyanogenMod. Novi sistem ne bo povsem kompatibilen s svojim predhodnikom, tako bo po vsej verjetnosti potrebno povsem na novo namestiti sistem (in izbrisati vse uporabnikove podatke in nastavitve). Pripravljajo sicer možnost migracije, kjer bodo lahko obstoječi uporabniki nadgradili obstoječi sistem na novega Lineage OS brez izgube podatkov in nastavitev.  

    Objavljeno: 22.1.2017 13:00
  • Raspberry Pi dobiva nove tekmece

    Mali računalnik Raspberry Pi, o katerem smo že tudi mi večkrat pisali, je izredno priljubljen za različne hobi projekte v računalništvu in elektroniki. Mali računalnik ponuja zadovoljive strojne karakteristike predvsem za lažje operacijske sisteme (predvsem Linux) po izredno ugodni ceni. Je pa na voljo vse več tekmecev, večina jih ponuja še nekoliko zmogljivejše specifikacije po rahlo višjih cenah.

    Objavljeno: 22.1.2017 09:00
  • Govoreči Tom prodan za milijardo dolarjev

    Pred kratkim smo poročali, da se naj bi podjetje Outfit 7 Investments, kjer so zasnovali igro Govoreči Tom, prodalo kitajskim investitorjem. Sedaj je to tudi uradno, družba je prodana, njena cena pa je bila milijarda dolarjev. Še v času ugibanj je krožila številka 600 milijonov dolarjev, za nakupom naj bi stala kitajska družba Zhejiang Junke Entertainment Culture Co., vredna 3,7 milijarde dolarjev. Holding Outfit 7 Investments Limited ima sicer sedež v Londonu in je davčni rezident Cipra.

    Objavljeno: 21.1.2017 10:00
  • Microsoft opustil spletno beležnico Cache

    Microsoft je lani splavil spletno beležnico Cache, neke vrste alternativo znanemu Evernote ali Google Keep. Za razliko od njihove resnejše aplikacije OneNote je bila Cache namenjena predvsem hitremu hranjenju in beleženju spletnih strani, slik, datotek, itd, v oblaku. OneNote po drugi strani deluje kot samostojen program v okviru Office z možnostjo oblačne sinhronizacije, namenjen resnejši organizacij podatkov in beležk.

    Objavljeno: 20.1.2017 12:00
  • Trump zamenjal svojega Androida za »varnejšo« napravo

    Odhajajoči predsednik ZDA, Barack Obama, naj bi v zadnjih letih uporabljal varnostno prilagojeni iPhone (brez možnosti klicev, recimo), sedaj je telefon zamenjal še prihajajoči predsednik Donald Trump. Ta je v času kandidature uporabljal enega izmed Samsungovih Galaxyjev (ugibanja večinoma kažejo na S6), a ga je sedaj moral zamenjati za napravo, ki je iz varnostnih razlogov bolj zaklenjena oziroma omejena. Ima tudi novo telefonsko številko, ki pa jo pozna le malo ljudi.

    Objavljeno: 20.1.2017 10:00
  • Konec dogovora med Amazonom in Applom o avdio knjigah

    Po pomislekih Evropske komisije sta Amazon in Apple sklenila opustiti dogovor, po katerem smo lahko v iBooks dobili avdio knjige le iz zbirke Audible (te so pri Amazonu kupili leta 2008). Po novem bodo lahko tudi druga podjetja sklenila dogovor z Applom za prodajo svojih avdio knjig, hkrati bodo lahko pri Audible ponudili svojo zbirko tudi na tretjih platformah oziroma aplikacijah (denimo Google Play Books). Nemški urad za kartelne dogovore (Bundeskartellamt) se je s tem primerom sicer ukvarjal že od leta 2015, a sta podjetji sami prekinili dogovor.

    Objavljeno: 20.1.2017 08:00
  • Odkrit zlonamerni program za Applove računalnike

    Raziskovalci pri podjetju Malwarebytes so odkrili zlonamerno kodo, ki cilja na Applove računalnike, deluje pa tudi na Linuxu. Program naj zajemal zaslon, dostopal do spletne kamere in celo upravljal z miškinim kazalcem . Pravijo, da naj bi s tem omogočal osnovni nadzor računalnika na daljavo. Pri tem je zanimivo to, da naj bi program uporabljal zelo stare dele kode, med drugim vključuje kodo knjižnice libjpeg, katera zadnja stabilna različica je iz leta 1998.

    Objavljeno: 19.1.2017 13:00
  • Apple zaradi Brexita dviguje cene

    Pri Applu bodo v naslednjih dneh dvignili cene aplikacij na App Store za uporabnike iz Velike Britanije. Cene se naj bi dvignile za okoli 25%, gre pa za odziv na Brexit in na to povezan padec vrednosti funta. Aplikacija, ki je v ZDA veljala 0,99 dolarja, je do sedaj v Veliki Britaniji veljala 0,79 funta, po novem pa bo 0,99 funta. Podražitve naj bi se zgodile tudi pri glasbi in videu. Nekaj sprememb naj bi bilo tudi v Turčiji (spet zaradi padca vrednosti Turške Lire) in v Indiji (tam pa zaradi spremembe pri davkih). Angleški funt je sicer od Brexita v primerjavi z dolarjem padel za dobrih 18 odstotkov.

    Objavljeno: 19.1.2017 09:00
  • 3D televizija se poslavlja

    Zadnjih nekaj let so proizvajalci televizorjev vse bolj ignorirali tehnologijo 3D, sedaj pa jo opuščata še zadnja dva, konkretno Sony in LG. Med televizorji, ki bodo v njunih prodajnih programih v letu 2017, ne bo niti eden imel podpore za 3D vsebine. Samsung je podporo za 3D vsebine ukinil že v lanskoletnih televizorjih, enako velja za Philips.

    Objavljeno: 18.1.2017 13:00
  • Nov ponudnik mobilne telefonije

    Na trg ponudnikov mobilne telefonije vstopa novi igralec, to bo podjetje Softnet. Ponujali bodo virtualno mobilno omrežje, torej najemali fizično infrastrukturo od drugih ponudnikov. Podjetje je sicer prisotno v sedemnajstih državah, poleg držav na območju nekdanje Jugoslavije se širijo tudi v Aziji (omenjajo Kitajsko, Singapur, Filipine...). Kaj več v tem trenutku še ni znanega, so pa napovedali novinarsko konferenco v prvem tednu februarja, kjer naj bi objavili več podrobnosti.

    Objavljeno: 18.1.2017 08:00
  • Kako Google skrbi za neoporečnost svojih sistemov

    Google si kot številna druga velika podjetja ne more privoščiti, da bi se med njegovimi strežniki znašel kakšen okužen ali kako drugače kompromitiran. Rešitve za ta problem obstajajo, Google pa si je mimogrede razvil še eno lastno. Vsi novejši Googlovi strežniki imajo posebne čipe, podobne platformi Trusted Platform Module (TPM), ki skrbijo za identifikacijo in potrjevanje pristnosti.

    Objavljeno: 18.1.2017 05:00
  • Android Wear 2.0 naj bi prišel 9. februarja

    Sodeč po objavi na Twitterju naj bi bila naslednja generacija sistema Android Wear uradno objavljena devetega februarja. Razvijalci imajo do nje dostop že nekaj časa, pri Googlu so ravno prejšnji teden pošiljali elektronsko pošto razvijalcem, da se v začetku februarja pričakuje novi firmware. Seveda je nadgradnja odvisna od končnih proizvajalcev, tako kot pri pametnih telefonih, torej bodo uporabniki morali še nekoliko počakati (nekatere starejše naprave, denimo Motorolina Moto 360, naj sploh ne bi dobile nadgradnje). V prvi četrtini leta se sicer pričakuje tudi nove pametne ure neposredno od Googla.

    Objavljeno: 17.1.2017 14:00
  • Pripravlja Apple še nekaj zmogljivejših MacBookov?

    Ob predstavitvi novih Applovih MacBookov je kar nekaj novinarjev in zahtevnih uporabnikov kritiziralo Apple, da so ponudili premalo. Konkretni kamen spotike je pomnilnik, ki ga ponujajo največ 16 GB. Sodeč po novih govoricah pa naj bi pri Applu tekom letošnjega leta ponudili tudi model z 32 GB pomnilnika in novejšimi Intelovimi procesorji Kaby Lake. Ob tem naj bi manjši prenosnik dobil tudi možnost 16 GB pomnilnika.

    Objavljeno: 17.1.2017 13:00
  • Razširitvene enote za Applove prenosnike izredno popularne

    Apple je pred nekaj meseci predstavil novo serijo prenosnikov MacBook Pro, ki jim "manjka" večina popularnejših vmesnikov. Tako nimajo klasičnega USBja, HDMIja ter mrežnega vmesnika, namesto tega dobimo le štiri vmesnike USB-C. Ti so sicer zelo fleksibilni, saj z adapterji podpirajo res širok nabor različnih priklopov.

    Objavljeno: 17.1.2017 10:00
  • Hamas z lažnimi profili prelisičil izraelske vojake

    Palestinska organizacija Hamas je uspešno pretentala kar nekaj izraelskih vojakov s pomočjo lažnih profilov na Facebooku. Tam so namreč ustvarili več lažnih profilov z imeni in slikami mlajših žensk, vojake zvabili v daljše pogovore, na koncu pa jih prepričali, da prenesejo in zaženejo zlonamerno aplikacijo na svoje telefone. S tem so dobili nadzor nad telefoni, čeprav v izraelski vojski pravijo, da ni prišlo do resne škode. Vseeno pa opozarjajo svoje vojake, da naj ostanejo previdni tudi v družabnih omrežjih.

    Objavljeno: 16.1.2017 14:00
  • Potrjene dimenzije Galaxy S8 in S8 Plus

    V spletu so se pojavile slike prihajajočega Samsungovega Galaxy S8 in večjega S8 Plus, ki potrjujejo dimenzije obeh naprav. Slike naj bi prišle iz logov podjetja, ki se ukvarja z proizvodnjo ovitkov in drugih dodatkov. Model S8 naj bi bil nekoliko nižji in tanjši od obstoječega S7, a malenkost širši, S8 Plus pa bo še za odtenek večji in širši od obstoječega S7 edge. S8 naj bi tako imel 5,7 palčni zaslon (brez upoštevanja zaobljenih delov na obeh straneh), naprava ne bo imela več fizične tipke na sprednji strani. Gre torej za telefon, ki bo po dimenzijah manjši od S7, a bo ponujal zaslon, večji od tistega na trenutno aktualnemu S7 edge. Večji S8 Plus naj bi tako imel 6,3 palčni zaslon, v praksi pa zaradi ukrivljenih stranic malenkost manj.

    Objavljeno: 16.1.2017 11:00
  • Baterije z vgrajenim sredstvom proti vžigu

    Raziskovalci na univerzi v Stanfordu so izdelali litij-ionske baterije, ki imajo vgrajeno sredstvo proti vžigu, podobno, kakršno najdemo v gasilnih aparatih. V plastična vlakna so dodali trifenilen fosfat, ko temperatura baterije naraste na 150 stopinj Celzija se plastika stopi in sprosti omenjen fosfat. Po njihovih preizkusih naj bi ta način v manj kot pol sekunde zaustavil gorenje. Pod normalnimi pogoji naj to ne bi vplivalo na delovanje in zmogljivostjo baterij.

    Objavljeno: 16.1.2017 08:00
  • Lahko pregret telefon povzroči strmoglavljenje letala?

    Uradna preiskava strmoglavljenja egiptovskega Airbusa A320 nad Sredozemskim morjem 19. maja lani še ni končana, a preiskovalci preučujejo tudi možnost, da je k nesreči botroval pametni telefon, ki se je pregrel. Če se bo resnično izkazalo kot glavni razlog, bo to prvi primer letalske nesreče, ki bi jo zakrivili telefoni (z litij-ionskimi baterijami), kar bo zagotovo vplivalo na pravila o vnosu nevarnih predmetov na krov.

    Objavljeno: 16.1.2017 05:00
  • Andy Rubin se vrača k telefonom

    Govorice, ki so krožile zadnje mesece v Silicijevi dolini so se izkazale za resnične: Andy Rubin, avtor operacijskega sistema Android, se vrača na področje pametnih telefonov. Njegovo novo podjetje z imenom Essential Products Inc. je pristojnim agencijam v Kaliforniji objavilo seznam izdelkov, ki jih nameravajo izdelovati, med katerimi najdemo pametne telefone tablice in programsko opremo.

    Objavljeno: 15.1.2017 01:00
  • Pametne ure lahko predvidijo, kdaj bomo zboleli

    Raziskovalci na univerzi Stanford so prišli do zanimivega spoznanja povezanega s pametnimi urami, ki imajo vgrajena tipala za merjenje bioloških vrednosti uporabnikov. Z meritvami življenjskih signalov, kot sta temperatura kože in utrip srca, ter uporabo posebnih algoritmov so uspeli opozoriti na možnost, da bo oseba zbolela in to tudi do tri dni, preden se je to dejansko zgodilo.

    Objavljeno: 15.1.2017 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji