Objavljeno: 15.1.2017 01:00

Pametne ure lahko predvidijo, kdaj bomo zboleli

Raziskovalci na univerzi Stanford so prišli do zanimivega spoznanja povezanega s pametnimi urami, ki imajo vgrajena tipala za merjenje bioloških vrednosti uporabnikov. Z meritvami življenjskih signalov, kot sta temperatura kože in utrip srca, ter uporabo posebnih algoritmov so uspeli opozoriti na možnost, da bo oseba zbolela in to tudi do tri dni, preden se je to dejansko zgodilo.

V raziskavi, ki so jo izvajali dve leti s skupino 40 prostovoljcev, so nenehno merili in zbirali podatke izmerjene z urami Intel Basis B1 ter Intel Basic Peak in beležili zdravstvene spremembe posameznikov, od prehladov dalje. Raziskava je pokazala zanimiv vzorec nihanja meritev v obdobju pred boleznijo. Specifično so pri prostovoljcih izmerili povečano temperaturo in nenavadno povečan utrip (tudi v času mirovanja oziroma izven obdobij fizične aktivnosti) in to precej pred tem, ko so se začeli kazati simptomi bolezni.

Da bi potrdili točnost meritev s pametnimi urami, so prostovoljci opravljali tudi alternativne meritve s profesionalnimi merilniki za merjenje utripa in temperature kože. Raziskava je na koncu pokazala, da v primeru, ko imamo povečan utrip in temperaturo okoli dve uri, obstaja velika verjetnost, da bomo čez nekaj dni zboleli.

Raziskovalci upajo, da bi lahko algoritem izpopolnili in omogočili pametnim uram pripravo obvestil, kjer lastnika opozorijo na možnost bolezni. Pri tem poudarjajo, da tovrstne meritve še ne pomenijo, da se s tem lahko v celoti izognemo bolezni, lahko pa njene učinke predvidim in omilimo.

Ironija pri celotni zadevi je, da je Intel med potekom raziskave ukinil prodajo ur Basis B1 in Basis Peak, ker zanje ni našel prave tržne niše v primerjavi s konkurenco. Najbrž, pa ni bil dovolj vztrajen. Avtorji raziskave upajo, da bodo drugi proizvajalci ponudili podoben nabor tipal v napravah, da bi lahko s tem v praksi uporabili novo spoznanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji