Objavljeno: 16.1.2017 05:00

Lahko pregret telefon povzroči strmoglavljenje letala?

Uradna preiskava strmoglavljenja egiptovskega Airbusa A320 nad Sredozemskim morjem 19. maja lani še ni končana, a preiskovalci preučujejo tudi možnost, da je k nesreči botroval pametni telefon, ki se je pregrel. Če se bo resnično izkazalo kot glavni razlog, bo to prvi primer letalske nesreče, ki bi jo zakrivili telefoni (z litij-ionskimi baterijami), kar bo zagotovo vplivalo na pravila o vnosu nevarnih predmetov na krov.

Nesrečno letalo (let MS804 iz Pariza v Kairo) je 280 kilometrov pred egiptovsko obalo izginilo z radarjev. Na letalu je tik pred nesrečo izbruhnil ogenj, ki so ga v pilotski kabini (neuspešno) poizkušali pogasiti, a za zdaj niso našli nobenih dokazov, da bi šlo za terorizem. Preiskava naj bi pokazala, da se je ogenj začel v kabini, kjer je imel kopilot shranjena svoja iPhone 6S in iPad, poroča časnik Le Parisien.

Na podlagi podatkov iz črnih skrinjic in ostankov letala je jasno, da je požar izbruhnil v bližini pilotske kabine. Ni mogoče natančno reči, ali je izbruhnil v kabini ali pod njo, kjer so računalniki za upravljanje leta. Kasneje so detektorji javili ognjene zublje tudi drugod po letalu, denimo na straniščih.

Litij-ionske baterije v telefonih so že vnele tudi na letalih, a brez resnejših posledic. Decembra 2010 je na letu iz Atlante v Pariz zagorela baterija pod enim sedežem, maja 2013 pa je med polnjenjem zagorela mobilna naprava med letom iz Pariza v Sao Paulo.

Ali je MS804 strmoglavil zaradi baterije v telefonu, je ta hip še prehitro soditi. Če bi namreč pilotu zagorel telefon, bi verjetno o tem kaj povedal tudi kontrolorjem poleta, pa tega ni storil. Po drugi strani pa je požar na letalu izredna situacija, ko pogosto ni časa za nepotrebno komunikacijo s tlemi in se vse sile uprejo v reševanje situacije.

Uradna izjava francoske agencije za preiskovanje letalskih nesreč pravi, da ta hip še ne morejo trditi, kaj je zakrivilo nesrečo.

Kot nas je opozoril bralec, je prevoz večjih količin litijevih baterij v letalih že omejen.

Le Parisien. Telegraph.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji