Objavljeno: 6.1.2017 01:00

Pametna kolesa

Najbrž je bilo le vprašanje časa kdaj bodo prišla na vrsto tako imenovana pametna kolesa, kombinacija navadnega kolesa in računalnika, po zgledu tega, kar se dogaja v avtomobilski industriji. Na sejmu CES je bilo letos videti kar nekaj prototipov in izdelkov, ki ciljajo na navdušence tehnologije in kolesarjenja.

Kitajski proizvajalec LeEco, ki se vse bolj pojavlja tudi področjih telefonov, televizorjev in avtomobilov je na sejmu prikazal svoj drugi prototip kolesa, ki vsebuje računalnik z operacijskim sistemom Bike OS 2.0, ki temelji na Androidu (6.0). Pravzaprav gre za dve izvedbi istega projekta - Smart Road Bike je cestno kolo, Smart Mountain Bike pa gorsko.

Vgrajeni računalnik s procesorjem Snapdragon 410 in komunikacijsko povezljivostjo LTE ima 4-palčni zaslon, na katerem lahko spremljamo hitrost, statistko potovanja, navigacijo, pa tudi podatke tipal tretjih proizvajalcev. Kot posebnost imata kolesi na koncih krmila laserske svetila, ki zarišejo na cestišču črto tri metre okoli kolesa in s tem udeležencem prometa kažejo varnostno razdaljo do kolesarja in kolesa.

Računalnik ima vgrajen tudi program za trenutno komunikacijo z drugimi sokolesarji, če so opremljeni z ustreznim programom. Poslušamo lahko tudi glasbo ali radijsko postajo. Sami kolesi premoreta vrhunsko opremo, ki jo je prispeval SRAM, narejeni pa sta večinoma iz ogljikovih vlaken.

Zelo podobnega projekta z imenom Unicorn se je lotilo še eno novo kitajsko podjetje - SpeedX. Za 3.200 dolarjev kupec dobi cestno kolo iz ogljikovih vlaken, ki ima vgrajen računalnik SpeedForce, prav tako opremljen z operacijskim sistemom Android. Računalnik je spretno vgrajen v krmilni sistem, po potrebi pa ga preprosto odklopimo in vzamemo s sabo. Posebnost kolesa je, da ima vgrajena tipala, med katerimi merilnik moči v gonilnem mehanizmu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji