Objavljeno: 5.1.2017 01:00

CES – prestolnica novih zamisli in tehnologij

Na sejmu CES vsako leto srečamo obilico novosti iz vseh mogočih področij. Seveda je tu kopica novih mobilnih telefonov, prenosnikov, računalnikov, televizorjev in drugih tipičnih računalniških izdelkov, še posebej pa je zanimivo spremljati dogajanje na robnih področjih, pri inovativnih in včasih nenavadnih izdelkih, ki morda odpirajo nove segmente rabe ali pa spektakularno propadejo.

Podjetja Withings, Kérastase in L'Oréal so strnila glave in sestavila skupaj pametno krtačo za lase Hair Coach, ki s kopico tipal skrbijo za boljšo nego las. Withings je vgradil mikrofon, ki posluša zvok pri česanju in na podlagi tega določi kvaliteto las. Tipalo za pritisk in merilnik pospeškov merita, če lase pravilno češemo, torej s pravilnimi kretnjami. Za nameček je vgrajeno tipalo prevodnosti, ki prilagaja delovanje algoritmov glede na stopnjo vlažnosti las. In da, vse zbrane podatke in nasvete lahko gledamo v aplikaciji na telefonu.

Smartcane je zanimiv pripomoček za ostarele, ki rabijo pomoč pri hoji. Vgrajena tipala spremljajo vzorce rabe palice za hojo. Če zasledijo neobičajno obnašanje (padec, počasnejša, manj pravilna aktivnost,…) lahko sprožijo alarm na izbrano številko ali elektronski naslov. Uporabnik lahko s posebno tipko alarm sproži tudi sam, če potrebuje pomoč.

FeetMe so pametni vložki za čevlje, ki z osmimi tipali merijo stopnjo pritiska na podlago pri hoji. Na ta način lahko specialisti zelo natančno določijo težave pri hoji, stopnjo poškodbe, potek sanacije poškodbe, kot tudi svetujejo, kako izvajati boljšo hojo ali tek. Vložki so prek bluetootha povezani na pametni telefon.

Aira pomaga slepim in slabovidnim. V posebna očala so vgradili kamero, računalnik, mikrofon, slušalke, komunikacijski vmesnik in tipalo GPS, s katerim lahko uporabnik na zahtevo posreduje podatke v storitveni center. Ko se ta odzove, vidi in sliši vse, kar posredujejo očala osebe, ki potrebuje pomoč, vključno z lokacijo na zemljevidu Google Maps ter podatki o potrebah osebe, ki je zaprosila za pomoč. Ne gre za zamenjavo za obstoječe asistenčne dodatke, kot so palice in psi vodniki, temveč za storitev, ki jo uporabnik prikliče, ko jo res potrebuje. Za zdaj deluje le V ZDA, vendar utegne biti zanimiva tudi drugod.

Kolibree Ara je pametna zobna ščetka, ki ima vgrajena tipala za gibanje (žiroskop, merilnik pospeškov in magnetometer), s katerimi zelo natančno ve, kako kvalitetno smo opravili nego zob. Podatke zbrane s tipali posreduje na pametni telefon, kjer si lahko ogledamo, katere dele zobovja smo očistili bolj temeljito in katere ne. Tudi v primeru, da ni povezave s telefonom, si lahko v pomnilnik zapomni več čiščenj in podatke prenese kasneje.

Podjetje Griffin je na sejem CES pripeljalo pametni toaster. Connected Toaster ima vgrajen krmilnik IoT z vmesnikom Bluetooth, ki se zna upariti z več telefoni, torej uporabniki, vsak profil pa ima svoje nastavitve časa in trajanje peke kruha. Peko lahko seveda sprožimo tudi na daljavo, toaster pa nas obvesti prek telefona, kdaj je kruh popečen. Griffin podobne funkcionalnosti nudi tudi pri pametnem kavnem avtomatu, vsak od izdelkov pa bo stal okoli 100 dolarjev. Kdo ne more brez internetnih obvestil niti pri jutranji negi pred ogledalom, si lahko za 1.000 dolarjev omisli še njihovo pametno zrcalo.

Ellipse Smart Bike Lock je »pametna« ključavnica za kolesa, ki je hkrati tudi naprava IoT. Podjetje Lattis je varnostno ključavnico združilo z elektroniko in sončnimi celicami za samodejno napajanje akumulatorjev. Vgrajena tipala omogočajo cel ni stvari: če merilnik pospeškov zazna nenaden pojemek hitrosti, ki bi lahko pomenil prometno nesrečo ali padec voznika, lahko samodejno pokliče na pomoč. Prav tako lahko na pametni telefon pošlje sporočilo lastniku, da mu nekdo skuša ukrasti kolo. Pa tudi obratno – na ukaz lastnika lahko ključavnico odpre na daljavo. Za teden dni delovanja potrebuje le uro sončnega napajanja. Glede na ceno najboljših koles in možnosti za "bikesharing", se cena 200 dolarjev niti ne zdi visoka.

Druga pametna ključavnica se imenuje BenjiLock in nadomešča klasične »žabice«. Posebnost je vgrajen razpoznavalnik prstnih odtisov, ki lahko sprejme odtise do štirih oseb. Za vsak primer omogočajo tudi odklepanje s ključi. Cena 80 dolarjev se zdi še sprejemljiva, predvsem za tiste, ki pogosto pozabljajo ali izgubljajo ključe.

Umetna inteligenca se seli tudi na področje usmerjevalnikov. Gryphon je izdelek mladega startupa veteranov iz področja telekomunikacij (Novatel, Mi-Fi), ki omogoča popolno zaščito domačega okolja z nekaterimi izvirnimi pristopi. Ena od teh je algoritem, ki temelji na strojnem učenju in ki preprečuje vdore in prenos zlonamerne kode, tudi kadar gre za t.i. "Zero-day" napade. Močno so dodelali orodje za starševski dostop do interneta, kjer starši dobijo na telefon zahteve za odobritev dostopa do novih spletnih strani in storitev. Če se vsaj 80% vseh staršev strinja z dostopom do teh strani, usmerjevalniki proglasijo stran za varno (temu pravijo CrowdRanking). Celoto upravljamo prek aplikacije na telefonu, več usmerjevalnikov pa lahko za boljšo pokritost z Wi-Fi signalom povežemo v mrežo (mesh). Cena 150 dolarjev se zdi zelo mikavna.

Mohu AirWave je zanimiva naprava za spremljanje domačega TV programa, kjerkoli po svetu se že nahajamo. Dovolj je, da jo postavimo v domet televizijskega (antenskega) signala in omrežja Wi-Fi, nakar začne kodirati in pretočno predvajati kanale v digitalni obliki prek internetne povezave. Pričakujemo lahko nov val »mostov« za predvajanje TV programov iz drugih držav, v prvi vrsti ZDA.

Fasetto Link bi lahko poimenovali žepni strežnik in brezžični usmerjevalnik. V napravici velikosti 5 x 5 x 2,5 cm in s težo 110 gramov so združili 64-bitni procesor, 4 GB RAM, kar 2 TB veliko pomnilniško enoto SSD, akumulator velikost 1350 mAh in vmesnik LTE za povezavo z internetom. Celota deluje lahko tudi kot občasna omrežne dostopna točka. (hotspot). A cena je zasoljena, 1.300 dolarjev. Za 500 dolarjev dobimo manjši model z 256 GB SSD.

Na koncu še zanimiva retro-novost. V vrhuncu digitalne dobe se na neverjetno povečuje interes nad vinilnimi ploščami in gramofoni. Lani je Panasonic celo obudil nekoč znamenito znamko Hi-Fi izdelkov Technics, kjer je paradni izdelek prav gramofon. Novi SL-1200GR (Grand Class) je po besedah avtorjev »dvakrat boljši« od lanskega s pomembnim inovacijami na dušenju vibracij in še boljši reprodukciji zvoka. Cena je tudi presenečenje, saj bo zagotovo višja od lanske, ki je znašala 4.000 dolarjev. Samo za gramofon!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji