Objavljeno: 7.1.2017 05:00

Konec analognega radia na Norveškem

V Sloveniji smo digitalni radijski signal dobili lani septembra, na Norveškem pa je z njim pokrita že cela država in bodo prihodnji teden začel izklapljati analogne oddajnike. Začeli bodo na daljnem severu v mestu Bodoe, kjer bodo prvi analogni oddajnik izklopili v sredo, 11. januarja. Do konca leta bodo enako storili še drugod po državi, tako da bodo v leto 2018 vstopili izključno z DAB. Izjema bodo le manjše lokalne radijske postaje, ki bodo lahko podaljšale licence za analogno oddajanje (FM).

Norveška je ena izmed redkih evropskih držav, ki uporablja tudi starejšo verzijo DAB, kar velja še za Dansko, Irsko, Švico in Veliko Britanijo. To so države, ki so digitalni radijski signal začele uvajati prve, zato so začele s starejšim (tedaj aktualnim DAB). Ostale države uporabljajo izključno DAB+.

Kljub široki pokritosti z DAB na Norveškem je večina proti prehodu. Raziskava javnega mnenja, ki jo je minuli mesec izvedel norveški časnik Dagbladet, je pokazala, da 66 odstotkov Norvežanov nasprotuje prehodu, le 17 odstotkov pa ga izrecno podpira. Glavni problem so avtoradii, saj po norveških cestah vozi dva milijona avtomobilov, ki nimajo digitalnih radijskih sprejemnikov. Pretvorniki se bodo seveda dobili, podobno kot smo jih tudi v Sloveniji potrebovali ob izklopu prizemnega oddajanja analognega televizijskega signala, a ne bodo poceni. Soliden pretvornik iz DAB v FM bo stal okrog 150 evrov.

Norveška bo prva evropska država, ki bo izključila prizemni analogni radijski signal. Sledila bo verjetno Švica, ki to načrtuje za leto 2020, podobne načrte pa imata še Velika Britanija in Danska. V Sloveniji bosta analogni in digitalni radio zagotovo soobstajala še dolgo vrsto let.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji