Objavljeno: 15.1.2017 01:00

2017: leto za standarde IoT

Male omrežno povezane naprave, ki jim skupno pravimo internetne stvari (IoT), so v zadnjih letih doživele skokovito rast, tako v številu različnih izdelkov, na žalost pa tudi številu različnih standardov. Tako v domačem, kot v poslovnem okolju srečamo danes tipično že veliko različnih krmilnikov, tipal, pomočnikov in elektronskih naprav, ki so povezane prek internetne povezave, a jih je silno težko upravljati in nadzirati kot celoto.

Ko se je leta 2014 začel trenutni val internetnih stvari, so nekateri strokovnjaki ocenili, da bo v prvi fazi na trgu prava stihija, a se bo ponudba začela standardizirati prav v letu 2017. Kot kaže, bodo morda imeli prav, saj je na tem področju napovedanih kar nekaj pomembnih korakov naprej proti standardizaciji internetnih stvari.

Za končne kupce je predvsem pomembno, da so se dosedanji tekmeci začeli združevati. Lani smo tako doživeli združitev dveh konkurenčnih taborov – združenja AllSeen Alliance, na čelu z družbo Qualcomm in Open Interconnect Consortium, ki ga je vodil Intel. Nastalo je združenje Open Connectivity Foundation (OCF), ki promovira skupni standard za identifikacijo, povezavo in upravljanje naprav IoT.

V letu 2017 bomo kot kaže doživeli tudi zaključek razvoja pravega mednarodnega standarda na tem področju, ki nastaja pod okriljem ustrezne organizacije za te zadeve. IEEE p2413 bo po vsej verjetnosti zelo pomemben standard, saj definira arhitekture internetnih stvari tako čez industrijske, poslovne, kot potrošniške naprave. IEEE p2413 najbrž ne bo uspel poenotiti različnih zapisov podatkov, vendar bo olajšal načine, kako izmenjavati podatke med različnim napravami.

Na sejmu CES smo zabeležili nastanek še ene pomembne iniciative za področje internetnih svari. Združenje ZigBee Alliance, ki sicer bdi nad brezžičnim prenosom podatkov med napravami po standardu IEEE 802.15.4, je predstavilo namenski programski jezik DotDot, s katerim naj bi lahko programirali različne naprave IoT kot celoto, ne pa vsako posebej s svojim programskim vmesnikom.

Toda pot do cilja, okolja s napravami IoT, ki jih uporabljamo na enoten, povezan način najbrž ne bo prav hitra in kratka. Med najbolje perečimi zadevami, ki pestijo naprave IoT je vprašanje varnosti. Proizvajalci se sicer zavedajo tega problema, a enotnih rešitev še ni na obzorju.

0kuwFuUXDeE

1azxXhb6Ye8

3MLPDUJ-Y8M

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji