Objavljeno: 8.1.2017 16:00

Amazon Echo posluša na vsakem koraku

V ZDA niso redki primeri, ko so otroci med igranjem s pametnimi telefoni svojih staršev naročili kakšne priboljške, stroške česar podjetja načeloma povrnejo. Ni pa se še zgodilo, da bi zaradi televizijskega programa pametne naprave množično naročale izdelke. Doslej.

V Dallasu v Teksasu je šestletno dekletce Amazon Echo, ki ga ima njena družina, vprašala, ali bi se igral z njo s hišico za punčke. Echo ji je seveda rad izpolnil željo in je takoj naročil omenjeni izdelek. Amazon Echo namreč s privzetimi nastavitvami avtomatično posluša dogajanje v okolici in omogoča naročanje izdelkov. Starši so bili malce krivi tudi sami, ker niso nastavili gesla za potrjevanje nakupov, in tu bi se zgodba tudi končala, če ne bi prišla na televizijo.

Na lokalni televizijski postaji CW6 v San Diegu so govorili o tem primeru in pri tem na glas rekli Alexa ordered me a dollhouse. Zgodilo se je edino logično – Amazonove naprave gledalcev, ki so ta stavek slišale, so začele množično naročati omenjeno hiško. Večina naročil se ni sprovedla, Amazon pa je dejal, da lahko vsi, ki bi omenjeni izdelek slučajno prejeli, izdelek tudi vrnejo.

Zgodba kakšnih resnih posledic nima, kaže pa, kako razgaljeni smo pred pametnimi napravami, ki poslušajo vsak naš stavek. Naročanje izdelkov, ki je privzeto vključeno, je seveda mogoče ugasniti, a to niti ni poanta. Echo verjetno tudi tedaj posluša dogajanje, le naročil ne izvaja.

Ob tem se bomo spomnili na božični umor v Arkansasu. Osumljenec za umor je imel na kraju dogodka Amazon Echo, zato policija od Amazona zahteva predajo podatkov, ki jih je Echo med umorom morebiti zaznal. Verjetno osumljenec ni ravno vprašal, Alexa, kako ubijem človek in se znebim trupla, a bi lahko bil vseeno aktiviral Echo, ki bi posnel dejanje. Ni še jasno, ali bo Amazon posnetke izročil in ali bodo na sodišču uporabni, saj bi lahko šlo za nedovoljeno snemanje.

Dosti bolj zabaven projekt pa je uspel uporabnikom Twitcha, ki so uspeli prepričati dva Google Home, da se pogovarjata z drug z drugim. Dialog je bizarno smešen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji