Objavljeno: 2.1.2017 01:00

CES 2017 in naj trendi v novem letu

Utrip dogajanja na področju tehnologij bomo že kmalu okusili s prihodom sejma CES, ki kot vsako leto razkrije, kaj proizvajalci pripravljajo v novem letu. V pričakovanju razgrnitve novih izdelkov pa si lahko osvežimo, kaj bo po vsej verjetnosti zaznamovalo leto 2017.

Na prvo mesto velja postaviti napredek na področju umetne inteligence. Računalniška industrija je tu našla novo motivacijo in vir prihodkov, temelj za izdelke in storitve, ki bodo nastajali v naslednjih letih. V letošnjem letu lahko pričakujemo izrazit razvoj na področju pogovornih tehnologij, zlasti chatbotov, ki bodo pomagali uporabnikom tako v zasebnem, kot poslovnem okolju. Zamislimo si lahko povsem nov način komunikacije s pametnim stanovanjem, pa tudi javnimi službami in storitvami. Seveda se ne bo zgodilo vse takoj in povsod, toda spremembe bodo korenite.

Pomembna podskupina izdelkov na temelju umetne inteligence bodo rešitve za razpoznavo glasu. Predvsem glasovno iskanje, kjer ne potrebujemo zaslona za vnos in pregled rezultatov, kar bo spodbudilo niz novih tipov izdelkov, kot so Amazon Echo ali Google Home. Tehnologija bo sprva priljubljena v domačem okolju, a poslovna raba prihaja tik za tem. Kjer bo razpoznava govora še posebej dobrodošla sta področji navidezne in povečane resničnosti, predvsem s ciljem, da bo izkušnja potrebovala čim manj uporabe krmilnih naprav in rok.

Leto 2017 bo najbrž dalo tudi jasen odgovor, ali povečana in navidezna resničnost dejansko imata prihodnost v množični rabi. Pričakujemo lahko poplavo izdelkov, predvsem takih, ki bodo z nižjo ceno pritegnili širšo množico kupcev. Pričakujemo lahko tudi veliko več vsebin za navidezno resničnost, ne samo iger, temveč možnost spremljanja dogodkov v živo, dokumentarcev, pa tudi celovečernih filmov. Dolgoročno pa bi še bolj stavili na področje povečane resničnosti, ki bo najbrž bližje vsakdanji rabi.

Stranski učinek pametnih pomočnic, umetne inteligence in krmiljenja s pomočjo glasu bo tudi nova generacija izdelkov za pametne hiše. Če k temu dodamo napredek na področju robotike, lahko pričakujemo še večjo stopnjo avtomatizacije kot doslej. V letu 2017 bomo doživeli večjo standardizacijo na področju naprav IoT, kjer trenutno vlada zakon »divjega zahoda«. Pričakujemo lahko prihod standardiziranih operacijskih sistemov in platform s ciljem lažjega upravljanja, združljivosti in večje varnosti.

Tehnologija OLED se kot kaže dokončno seli iz malih naprav tudi na velike zaslone. Televizorji so bili že več kot desetletje glavni cilj te tehnologije, vendar tehnološke ovire tega niso omogočile. Zdi se, da so zdaj odpravljene. Pričakujemo pa lahko tudi nadaljevanje razvoja storitev za pretočno predvajanje, tako oddaj v živo, kot posnetih vsebin, kar bo spremenilo način konzumacije »televizije«, kot jo poznamo danes.

Pametni telefoni bodo še naprej želi veliko priljubljenost v javnosti. Kot že vrsto let doslej, bo leto zaznamovano s prihodom telefonov Apple iPhone 8 in Samsung Galaxy S8. Tehnološki napredek lahko pričakujemo na področju zaobljenih zaslonov prek vseh robov, še bolj pa z izdatnejšo uporabo umetne inteligence in razpoznave govora. Zanimivo bo spremljati, ali se lahko kitajski proizvajalci postavijo v ospredje in načnejo tržne deleže uveljavljenih velikanov.

Leto 2017 bo presodno za računalniške naprave, ki jih lahko nadenemo. V preteklem letu smo doživeli velik padec interesa nad pametnimi zapestnicami in pametnimi urami, toda strokovnjaki menijo, da je še kar nekaj možnosti, da se trend obrne. Zlasti na področju uporabe v zdravstvene namene, ob uporabi novih, izvirnih tipal in storitev.

V novem letu lahko pričakujemo nove pametne avtomobile, med katerimi bo veliko takih, ki se bodo spogledovali s samodejno ali močno avtomatizirano vožnjo. Če je popolna samodejnost še nekaj let pred nami, pa lahko pričakujemo nove tipe naprednih storitev, kot so izmenjava informacij glede na lokacijo, izmenjava informacij z infrastrukturo, prvič tudi tehnologije za komunikacije med vozili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji