Objavljeno: 2.1.2017 01:00

Korejski robot opravlja prve korake

Korejsko podjetje Hankook Mirae pripravlja robote, ki so na moč podobni filmskim likom iz znanstveno-fantastičnih filmov. Nič čudnega, saj je pri oblikovanju sodeloval Vitaly Bulgarov, znan avtor posebnih učinkov v Hollywoodskih filmih. Toda METHOD-2 ni poseben učinek ali maketa, temveč povsem delujoč velikanski robot, ki v višino meri skoraj 4 metre in tehta 1,3 tone.

METHOD-2 je v resnici robotski eksoskelet, ki ga upravlja človek v posebni kabini v njegovem trupu. Pri tem zna mehanika robotovih rok oponašati uporabo rok in prstov, le da je pri tem bistveno močnejši. Hankook Mirae cilja predvsem na rabo v okoljih, kjer je potrebna bistveno večja moč kot jo zmore človek, a hkrati spretnost, ki jo delovni stroji ne zmorejo.

Glavna ovira trenutne tehnologije je velika energijska lakota vseh mehanizmov v robotu, zaradi česar je ta povezan z virom energije in krmilnimi računalniki prek kablov. To omejuje njegovo področje rabe, vendar avtorji upajo, da lahko s časom prebrodijo tudi to oviro. Med tem pa se robot uči tudi samodejnega premikanja, med drugim človeške hoje.

Navdušujoče, srhljivo, a potencialno tudi uporabno.

Re6P7WP2N5w

hMWuPKUza7Q

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji