Objavljeno: 6.1.2017 01:00

Umetna inteligenca že zamenjuje zaposlene

Naraščanje priljubljenosti robotov in umetne inteligence v različnih segmentih družbe redno sproža tudi polemike okoli vprašanja, koliko so zaradi tega ogrožena delovna mesta ljudi. Na Japonskem pa se je tovrstna grožnja pravkar spremenila v dejstvo.

Zavarovalniška hiša Fukoku Mutual Life Insurance namerava odpustiti 34 zaposlenih in jih zamenjati s programi s področja umetne inteligence. Zaposleni so doslej opravljali izračune zavarovalniških premij za končne stranke.

Vodstvo zavarovalnice meni, da jim bo odločitev prihranila okoli 1,2 milijona dolarjev letno, obenem pa povečala produktivnost za okoli 30%. V ozadju je umetna inteligenca znamenitega sistema IBM Watson, ki so jo prilagodili za zavarovalniško področje. Naloga sistema je prebiranje zdravniških poročil, spremljanje zdravstvenih statistik in zgodovine zdravstvenega stanja komitentov. Rezultat naj bi bil optimalen zavarovalniški paket prilagojen vsakemu posamezniku.

Primer zavarovalnice Fukoku Mutula še zdaleč ne bo osamljen, saj podoben korak načrtujejo vsaj še tri znane japonske zavarovalniške hiše. Primer odmeva še posebej zato, ker gre za izgubo delovnih mest, ki doslej niso bila še podvržena vplivom robotike in umetne inteligence, kot na primer tista v proizvodnem sektorju.

Raziskava foruma World Economic Forum je nedavno pokazala, da bodo roboti in umetna inteligenca v naslednjih petih letih razlog za ukinitev okoli 5,1 milijona delovnih mest v petnajstih vodilnih državah, ki pa predstavljajo okoli 65% svetovne delovne sile.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji