Objavljeno: 10.1.2017 01:00

Prvi prenosnik z brezžičnim polnjenjem

Dell je na sejmu CES predstavil prvi prenosnik, ki se lahko pohvali z brezžičnim polnjenjem akumulatorjev. Model Latitude 7285 je pravzaprav hibrid, kjer lahko tipkovnico ločimo od računalnika in ga spremenimo v priložnostno tablico. Brezžično napajanje uporablja standard združenja AirFuel Alliance.

Brezžično napajanje pa ni edina inovacija, ki jo prinaša prenosnik. Latitude 7285 bo obenem prvi prenosnik proizvajalca, ki bo uporabljal tudi brezžično povezavo s priklopno postajo prek vmesnika WiGig (IEEE 802.11ad). Menda je prepustnost dovolj velika za prenos vseh tipov podatkov, vključno s sliko v ločljivosti 4K.

Prenosnik sicer temelji na izjemno varčnem procesorju Intel Core i7 Kaby Lake s porabo samo 4,5W. Opremljen je lahko s 8 ali 16 GB RAM in enotami SSD velikosti od 128 do 512 GB. Zaslon ima diagonalo 12,3-palcev in se ponaša z visoko ločljivostjo 2.880 x 1.920 pik ter Sharpovo tehnologijo IGZO.

Kljub vsemu velja brezžično možnost napajanja jemati z rezervo. Ta bo namreč na voljo le kot dodatek, v osnovi pa se prenosnik napaja prek vmesnika USB-C. Dell sicer še ni razkril, koliko časa je potrebnega za celotno polnjenje prek brezžičnega vmesnika, vendar lahko pričakujemo precej daljše čase, kot pri klasičnem napajanju, tako da bo verjetno brezžično polnjenje le rezervni sistem. Dell trenutno tudi nima namere uporabiti brezžično napajanje pri drugih modelih, tako da z novim modelom bolj kot ne sondirajo odziv trga.

Začetek prodaje je načrtovan šele za letošnji junij. Osnovna cena prenosnika bo 1.100 dolarjev, k čemur bo treba dodati še 270 dolarjev če želimo brezžično napajanje, medtem ko bo brezžična priklopna postaja dobila ceno nekoliko kasneje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji