Objavljeno: 12.1.2017 01:00

EU namerava regulirati komunikacijske storitve, kot so Skype, WhatsApp

Evropska komisija je predstavila predlog nove zakonodaje, ki pokriva področje varovanja zasebnosti pri uporabi komunikacijskih spletnih storitev. Za širšo javnost je zanimiv predvsem del, ki podrobneje določa standarde varovanja zasebnosti pri elektronskih komunikacijah v skladu z določili splošne uredbe, a se tiče tudi spletnih storitev, kot so Skype, WhatsApp, Viber in podobni.

Po mnenju komisije je osvežitev zakonov (iz leta 2002) potrebna, ker te nove storitve nudijo podobne funkcije, kot klasične telekomunikacijske storitve, vendar za razliko od slednjih te niso bile regulirane. Predlog zakona določa zasebnost tako vsebine kakor prometnih podatkov o komunikaciji, razen če bo ponudnik pridobil izrecno soglasje uporabnika za drugačno rabo.

Med drugim predlog komisije ureja tudi področje rabe spletnih piškotkov, ki je trenutno v EU rešeno precej nadležno za končne uporabnike. Po novem bo izrecna privolitev potrebna le za piškotke, ki posegajo v zasebnost, medtem ko za ostale, ki pretežno služijo za prilagoditev uporabniške izkušnjo, to ne bo več treba. Tam, kjer ostajajo piškotki obvezni, pa bodo ponudniki morali omogočati nadzor nad nastavitvami.

Če še ni bilo jasno doslej, EU zdaj po novem prepoveduje tudi uporabo nezaželenih sporočil (spama), oziroma kakršnih kolih sporočil brez dovoljenja uporabnikov. Pošiljatelji bodo morali razkriti svoj komercialni namen in ga podkrepiti s telefonsko številko ali posebno predpono. Uporabniki pa bodo ob tem imeli možnost svojo telefonsko številko dati na seznam, na katerega so komercialni klici prepovedani.

Ponudniki storitev so seveda kritični do novega predloga, saj po njihovem mnenju postavlja preveč omejitev na področju spletnega oglaševanja, kot glavnega vira zaslužka za številne storitve, ki so sicer uporabnikom ponujene brezplačno. Evropska komisija pa želi s tem korakom izenačiti tržne pogoje med tradicionalnimi telekomunikacijskimi operaterji in mlajšimi ponudniki spletnih komunikacijskih storitev. Sveženj ukrepov je del širšega zakonskega predloga s področja zaščite osebnih podatkov, ki bo predvidoma prišel v veljavo v maju leta 2018.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji