Objavljeno: 7.1.2017 01:00

Izsiljevalski virusi tudi v televizorjih

Izsiljevalski virusi (ransomware) so, milo rečeno, ena največjih nadlog, ki smo jih srečali v zadnjih letih na osebnih računalnikih. Prisotni so tudi na nekaterih mobilnih platformah, recimo izsiljevalski program FBI na operacijskem sistemu Android. Okoli novoletnih praznikov pa je Američan Darren Cauthon po Twitterju presenečeno spoznal, da je naletel na okuženi pametni televizor, prav tako z izsiljevalskim programom FBI.

Televizor je seveda opremljen z operacijskim sistemom Android, od tu tudi nevšečnost, ki pa je še posebej neugodna v kombinaciji s televizorjem, saj tu povrnitve v tovarniške nastavitve, kot na mobilnih telefonih, še zdaleč niso enostavne. Okuženi televizor je lepega dne na zaslonu, ob prižigu namesto televizijskega programa prikazal znamenito lažno obvestilo agencije FBI, ki ni nič drugega kot izsiljevanje za plačilo odkupnine v višini 500 dolarjev.

Nobeden od prijemov reševanja zagate, ki jih je poizkusil Darren ni prijel, zato je za pomoč povprašal razne forume. Na koncu ga je vse skupaj privedlo do podpore družbe LG, ki je proizvajalec televizorja. Sprva so mu ponudili pomoč, za katero pa bi moral plačati kar 340 dolarjev (hm, kaj se bolj splača, pomoč ali vdaja izsiljevalcem?), nakar so se ga usmilili in mu zaupali kombinacijo tipk, s katero je ahko sproži nastavitev televizorja na tovarniške nastavitve.

Izsiljevalski programi na televizorju resda niso tako pogubni kot na računalnikih, kjer lahko trajno uničijo dragocene dokumente, toda po drugi strani lahko popolnoma onesposobijo normalno delovanje teh dragih naprav. Strokovnjaki pa že lep čas opozarjajo, da proizvajalci pametnih televizorjev vse premalo pozornosti povzročajo varnosti v operacijskih sistemih, ki jih vanje vgrajujejo. Najbrž je le še vprašanje časa, kdaj se bo kaj podobnega ponovilo na kaki drugi platformi in/ali znamki televizorjev.

0WZ4uLFTHEE

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji