Objavljeno: 11.1.2017 01:00

Blockchain za varstvo zdravstvenih podatkov

IBMov oddelek Watson Health, ki se ukvarja s področjem uporabe umetne inteligence v zdravstvu, je z ameriško agencijo za zdravstvo in prehrano FDA sklenil pogodbo o skupnem razvoju nove tehnologije za varen prenos in dostop do zdravstvenih podatkov pacientov med različnimi zdravstvenimi ustanovami in informacijskimi rešitvami.

Nova tehnologija, ki jo bodo predvidoma razvili v naslednjih dveh letih, bo omogočala varen prenos podatkov na temelju tehnologije Blockchain, ki jo najbolj poznamo kot ogrodje plačilnega sistema Bitcoin. Zaupni podatki se bodo med zdravstvenimi sistemi prenašali kot šifrirani podatkovni bloki v porazdeljenem omrežju, kjer vsako vozlišče hrani informacije o drugih blokih in kontrolnih informacijah za preverjanje avtentičnosti podatkov. Na ta način se izognemo možnosti poneverbe podatkov med transportom. Hkrati bodo poskrbeli za zaupnost z algoritmi za avtentikacijo, pa tudi anonimizacijo podatkov, tam kjer je to potrebno.

Novo tehnologijo naj bi uporabili v različnih sistemih in scenarijih rabe. Najprej je tu izmenjava podatkov med različnimi ustanovami, na primer zasebnimi zdravniki in različnimi bolnišnicami, predvideli pa so tudi povezavo s končnimi uporabniki, ki bodo v prihodnje najbrž uporabljali vse več zdravstvenih tipal (IoT) in mobilni aplikaciji za posredovanje in pregled zdravstvenih podatkov, denimo meritev.

Na enak način naj bi omogočili tudi varno in po potrebi anonimno posredovanje podatkov diagnostičnim sistemom s temeljem na umetni inteligenci, kot je na začetku imenovani IBM Watson Health. Ti za svoje učinkovito delovanje potrebujejo analizo čim večjega števila podatkov, vendar ne račun tega, da bi bili tako zbrani podatki zlorabljeni ali celo ukradeni. IBM in FDA se bodo projekta lotili postopoma, najprej pa se bodo osredotočili na obravnavo onkoloških podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji