Objavljeno: 4.1.2017 01:00

Gigabiti, terabiti,.. zetabajti

Glede na priljubljenost pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav ni nič čudnega, če tudi v Sloveniji uporaba mobilnega interneta narašča precej hitreje kot pri drugih internetno priključenih napravah. Si.mobil je v lanskem letu tako zabeležil rekordni prenos podatkov prek mobilnega omrežja, kjer so presegli mejo 10 milijonov prenesenih GB podatkov. Pričakovati je, da so znatno povečanje prenosa podatkov v mobilnih omrežjih zabeležili tudi pri ostalih ponudnikih storitev.

Če bi vzeli samo decembrski promet, so pri Si.mobilu zabeležili kar 78% porast prometa v primerjavi z enakim obdobjem leta 2015. Na prvi dan novega leta pa so ustvarili kar 6% vsega decembrskega prenosa podatkov. Dnevni rekord v uporabi mobilnega interneta je bil sicer dosežen ob smučarskih poletih v Planici, ko je bila povprečna dnevno prenesena količina podatkov Si.mobilovih uporabnikov kar podvojena.

V Sloveniji so ponudniki internetnih storitev združeni v stičišče omrežij SIX. Javno objavljeni podatki kažejo na to, da smo lani v Sloveniji povprečju dosegali prenos podatkov 21,33 Gb/s, kar drugače pomeni okoli 84 milijonov GB podatkov na letni ravni. Vrhunec pa je bil dosežen nekje novembra, z okoli 116,51 Gb/s. Si.mobil ima tako v tej pogači nekaj manj kot 12% delež, kar je zelo lep delež ob upoštevanju na vse naprave, ki danes komunicirajo prek interneta in ob dejstvu, da gre za zgolj mobilnega operaterja.

Zasuk v večjo uporabo interneta na mobilnih napravah je bolj razviden iz naslednje primerjave – rast celotnega prenosa podatkov v slovenskem delu interneta ni bistveno narasla med letoma 2015 in 2016 – le nekje okoli 2 do 3%. Mobilni del pa se lahko pohvali z rastjo, ki se bliža že skoraj podvojitvi prometa glede na leto pred tem (96% v primeru Si.mobila).

Zanimivo je, da kljub sodobnim internetnim storitvam za trenutno sporočanje še naprej precej narašča komunikacija prek kratkih sporočil SMS in MMS. Si.mobilovi uporabniki so samo v decembru poslali 98 milijonov kratkih sporočil. Vsako uro v letu 2016 so Si.mobilovi uporabniki v povprečju poslali nekaj več kot 130.000 SMS in MMS sporočil.

Na svetovni ravni svežih podatkov za leto 2016 še ni na voljo, še manj pa razporeditev porabe po državah. Velja pa omeniti projekcijo družbe Cisco, kjer ocenjujejo, da smo po svetu v letu 2016 presegli mejo 1 ZB (zetabyte) podatkov. Za boljšo predstavo – to je 1021 bytov, oziroma milijarda TB (terabytov). Do leta 2020 naj bi skupni promet po ocenah narasel že na 2,3 ZB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji