Objavljeno: 6.1.2017 01:00

CES: Nov vzpon za osebne računalnike

Če bi sodili zgolj po številu računalniških novosti na sejmu CES, bi morda lahko zapisali, da je na pomolu nov vzpon za osebne računalnike. V prvi vrsti seveda prenosne, čeprav je obilica novosti tudi v drugih formatih. Največji hit pa so brez dvoma računalniki za ljubitelje iger, ki so menda tudi precej dobičkonosni. Po grobi oceni in objavah je na CES-u morda celo več novosti s področja računalnikov, kot pametnih telefonov, a je treba priznati, da ameriški sejem tradicionalno ne prinaša glavnih sezonskih novosti na področju mobilne telefonije.

Veliko novosti se je vrtelo okoli nove generacije Intelovih procesorjev Core, doslej znanih pod delovnim imenom Kaby Lake. Praktično večina novosti ima vgrajenega vsaj enega izmed članov nove družine procesorjev, ki bila uradno predstavljena prav na sejmu v Las Vegasu. Najzmogljivejši model nosi oznako Core i7-7700K in ponuja delovnih takt 4,2 GHz (z možnostjo začasnega povečanja do 4,5 GHz). Intel navaja, da so z novo generacijo dosegli okoli 35% večjo zmogljivost. Omeniti velja še model Core i7-7820HK, ki bo novi kralj za navijače frekvenc. Ob novih procesorjih prihajajo tudi novi sistemski nabori, med katerimi je v prvi vrsti Z270, namenjen ljubiteljem iger. Tehnične izboljšave so tu morda manjše, kot v preteklosti.

Dell je z novimi procesorji opremil niz novih modelov, meda katerimi velja izpostaviti prenosnike za ljubitelje iger. Alienware 13, 15 in 17 nudijo najnovejše procesorje Core i7, pomnilnike do velikosti 32 GB (DDR4) in enote PCIe SSD (M.2) v velikostih do 1 TB. Najpomembnejši del pa predstavlja grafični procesorji Nvidia GeForce 10 generacije, ki segajo od modela GTX 1050 z 2 GB GDDR5 pri najmanjšem modelu, do GTX 1080 z 8 GB GDDR5 pri najzmogljivejšem. Zasloni so na voljo v 13, 15 in 17-palčnih izvedbah z ločljivostmi, ki segajo od 1.366 x 768 pik do ločljivosti 4K. Cene osnovnih modelov se pričnejo pri 1.000, 1.200 oziroma 1.350 dolarjih, vendar lahko ob bogatejših konfiguracijah krepko presežejo dvakratnik teh cen.

Cenovni in zmogljivostni kralj sejma je brez dvoma Acerjev prenovljeni mega-prenosnik Predator 21X, ki vzbuja polemike že zaradi cene – 9.000 dolarjev! Za ta denar vam dostavijo pošast z 21-palčnim ukrivljenim zaslonom, seveda z ločljivostjo 4K, najnovejši procesor Core i7-7820HK, ki ga je mogoče najbolj navijati, 64 GB RAM, dvojno grafiko Nvidia GeForce GTX 1080 in štiri enote SSD (M.2) velikosti 512 GB povezane v polje RAID. Za nameček je vgrajena še tehnologija za spremljanje oči, kar je zanimivo predvsem za krmiljenje iger. Za nekaj manj denarja (2.500 dolarjev) dobimo podobno mrcino, a z 17,3-palčnim zaslonom, eno grafično kartico, eno enoto SSD, a še vedno 64 GB RAM.

Za bolj racionalno naravnane kupce bo zanimiv Acerjev prenosnik Aspire V Nitro, ki prinaša prcoesor Core i7-7700, Grafiko GeForce 1050, 16 GB RAM in 15-palčni zaslon ločljivosti 4K, za zmernih 1.200 dolarjev. Še vedno z grafiko GTX 1050, a modelom Ti lahko dobimo model Acer VX15, ki stane že zelo zanimivih 800 dolarjev za igričarsko naravnan izdelek.

Podjetje Razer, znano po računalnikih za ljubitelje iger, je na sejmu prikazal prototip prenosnika, ki ima kar tri zaslone. Razer Project Valerie premore poleg glavnega še dva zložljiva 17,3-palčna zaslona, od katerih vsak premore ločljivost 4K, skupno torej nudijo siko s kar 11.520 x 2.160 pikami! Celoto povezuje grafika Nvidia in tehnologija Surround View. Za zdaj še ni jasno, ali bodo projekt privedli do komercializacije.

Asus trdi, da ima enega najlažjih 14-palčni poslovnih prenosnikov. Model ASUSPro B9440 je z zaslonom postavljenim na same robove celo nekaj ožji kot 13-palčni Apple MacBook Air, tehta pa le malo več kot kilogram. S strani zmogljivosti ni prav nič žrtvovano. Prenosnik ima lahko procesorje Core i5 ali Core 7, 16 GB RAM in do 512 GB veliko enoto SSD. Cena se prične pri 1.000 dolarjih.

Le malo za Asusom je svoj novi prenosnik Gram 14 predstavil LG, 14-palčnik pa v tem primeru tehta le še 0,96 kg. Za razliko od drugih ultralahkih prenosnikov zaslon pri Gramu 14 podpira krmiljenje na dotik povrh vsega pa so kar podvojili zmogljivost akumulatorja glede na prehodni model. LG morda nekoliko preveč optimistično navaja 21 do 24 ur delovanja z enim polnjenjem, toda prve meritve, kjer so zabeležili okoli 17 ur, kljub temu kažejo na odličen rezultat.

Ugodnejši časi za osebne računalnike se kažejo tudi v temu, da se Samsung, ki se je že skoraj umaknil iz PC segmenta, zopet živahneje vključuje v dogajanje. Najbolj zbuja pozornost vstop v segment igričarskih prenosnikov z modelom Odyssey, kjer že dolgo niso bili prisotni. Manjši 15-palčni ima Core i7, do 32 GB RAM, 256 GB SSD ali 1 TB disk in Grafiko GTX 1050. Večji 17,3-palčni RAM do 64 GB in enote SSD do 512 GB. Cene so konkurenčne za segment in se začnejo pri 1.200 dolarjih.

Samsung je na CESu prikazal vsaj še dva zanimiva prenosnika: 15-palčni Notebook 9, ki ima težo komaj 0,98 kg in zmogljivo elektroniko (Core i7, 16 GB RAM, Grafika Nvidia 940MX). Druga, morda še bolj pomembna novost pa sta prenosnika Chromebook Plus in Chromebook Pro, ki so ju razvili skupaj z Googlom. Prvi je opremljen s procesorjem ARM, drugi pa z Intelom Core i3. Zaslon je v obeh primerih 12,3-palčni, a občutljiv na dotik in z visoko ločljivostjo 2.400 x 1.200 pik. Celoto lahko z obračanjem zaslona preprosto spremenimo v priložnostno tablico.

Pomnilnik je velik 4 GB, zraven pa pride še enota SSD velikost 32 GB, zato osnovni model stane le 450 dolarjev. Model Pro, ki pride v prodajo nekoliko kasneje, bo stal dodatnega stotaka več, bolj pomembno pa je, da bodo na njem omogočili uporabo aplikacij pisanih za Android. Konvergenca dveh OS se torej začenja dogajati.

HP je na CESu predstavil prenovljeni model Spectre x360, ki je v dosedanji izvedbi bil precej priljubljen, a je imel tudi nekaj pomanjkljivosti. Zdaj je na voljo tudi s 15,6-palčnim zaslonom na dotik, lahko tudi v ločljivosti 4K, ki ga krmili grafika Nvidia. Predvsem pa so vrnili vmesnike, ki so v prejšnji različici manjkali, kot sta izhod HDMI in reža za pomnilniške kartice SD. Prenosnik je poleg vmesnikov USB-C pridobil tudi podporo za hitri Thunderbolt 3.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji