Objavljeno: 5.1.2017 05:00

Zasloni s kvantnimi točkami so tu

Še pred dvema letoma smo opisovali OLED kot najnovejšo revolucijo v tehnologiji zaslonov in na koncu v zadnjem odstavku omenili kvantne pike (quantum dots) kot obetavno tehnologijo prihodnosti. Prihodnost je zdaj tu, saj sta LG in Samsung na CES-u predstavila televizorje z ločljivostjo 4K, ki uporabljajo kvantne pike.

Kdor je pričakoval veliko revolucijo, bo razočaran. Zasloni in televizorji so bili že pred tem zelo dobri, s kvantnimi pikami pa so postali za odtenek boljši. Ali ta odtenek vidimo ali ne, je drugo vprašanje. Kakorkoli, nekateri moderni modeli televizorjev uporabljajo kvantne pike, zaradi katerih so LCD/LED zasloni spet konkurenčnejši OLEDom. Še vedno zaostajajo v prikazu globoke črne, imajo pa boljšo svetlost barv, večjo natančnost v temnih kadrih in širši nabor barv.

Kvantne pike so majhni nanokristali, ki se spričo svoje majhnosti vedejo drugače kot večji skupki materiala. Ko jih zadene svetloba, jo absorbirajo in potem izsevajo svetlobo značilne valovne dolžine. Medtem ko navadni LCD/LED zasloni uporabljajo bele ali modre diode (LED) za zadnjo osvetlitev, ki jo potem filtrirajo modro, rdeče in zeleno, lahko zasloni s kvantnimi pikami generirajo in mešajo zgolj potrebne valovne dolžine, zato je slika lepša, poraba energije pa manjša.

QLED (quantum LED) je torej prihodnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji