Objavljeno: 22.11.2017 13:00

Jokerjevo slovo?

Prejšnji teden je izšla 291. številka revije Joker, edine slovenske revije, ki je pokrivala področje računalniških iger. Izšla je le digitalno, na voljo je preko lastne aplikacije za Android in iOS ter namenske spletne strani, ta hip žal vse kaže na to, da bo to tudi zadnja številka. Založnik, podjetje Alpress d.o.o., je namreč že pred časom razglasil stečaj, v stečajni masi pa je tudi blagovna znamka Joker. Ekipa, katero vodita David Tomšič in Sergej Hvala, je kljub temu delala naprej in objavila še dve številki revije, vključno z omenjeno digitalno številko.

Ugibanj o tem, kako je iz finančnega stališča šlo reviji in založniku, je sicer veliko, a dejstvo je, da se pozornost tistih, ki igrajo računalniške igre, vse bolj preusmerja v splet. Tam kraljujejo video reportaže in igranje v živo (»live streaming«). O uspehu spletne strani Twitch smo že pisali, tudi YouTube ima na tisoče ustvarjalcev, ki opisujejo, recenzirajo in igrajo pred svetovnim občinstvom.

Hkrati se tudi prodaja iger seli v splet, konkretno v spletne prodajalne, kot so Steam, GOG in Origins na računalnikih ter Playstation Store in Windows Store (kamor je Microsoft združil Xbox Games Store) na konzolah. Posledično je žal usahnilo tudi tradicionalno oglaševanje iger, ki je vse bolj usmerjeno v nove digitalne kanale.

Joker je v svojih petindvajsetih letih obstoja sicer videl nemalo konkurentov, med njimi tudi Megazin, izdelek naše založniške hiše, in kar nekaj prevodov tujih revij. Področje delovanja so že pred časom razširili tudi z odličnimi izobraževalnimi članki različnih tematik, recenzirali so filme, knjige in podobno.

Ekipa je sicer pripravljena projekt peljati dalje, v naslednjih dveh mesecih naj bi se pokazalo, če se bo našel interesent, ki bi bil pripravljen odkupiti blagovno znamko Joker.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji