Objavljeno: 27.11.2017 05:00

Desetkrat hitrejše kvantno šifriranje

Kvantno računalništvo grozi, da bo pometlo s trenutnimi metodami šifriranja in razgalilo vso našo šifrirano komunikacijo, kar vključuje tudi spletno bančništvo, nakupe, elektronsko podpisovanje itn. Toda v teoriji obstaja tudi rešitev, ki jo prav tako ponuja kvantna narava. Doslej je bila ta rešitev bolj ali manj teoretična, sedaj pa dobivamo prve uporabne primerke.

QKD (quantum key distribution) je način izmenjave šifrirnih ključev na način, da jih je matematično nemogoče neopaženo prestreči. Z drugimi besedami to pomeni, da oba udeleženca v QKD takoj vidita, ali je informacijo na poti kdo prebral, ker že samo dejanje (meritev) spremeni stanje kvantnih delcev. V praksi smo videli nekaj načinov uporabe QKD, a vse pesti nizka prepustnost. Izmenjava informacij s hitrostjo nekaj kilobitov na sekundo je v modernem svetu premalo.

Raziskovalcem z univerz Duke, Ohio State in iz Oak Ridge National Laboratoryja je uspelo doseči kvantno izmenjave ključev s hitrostjo nekaj megabitov na sekundo, kar je približno 10-krat hitreje od dosedanjih sistemov in že praktično uporabno.

Spomnimo, da lahko laserske sisteme za QKD že kupimo, a so počasni. Kitajska je pred meseci demonstrirala QKD med dvema krajema, ki sta oddaljena 1200 kilometrov, pri čemer so si pomagali s satelitom.

Science Advances.

Poljudni članek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji